Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Żytnie 12*blg (Warka 85 - własna receptura)
Opis
Bliski krewniak piwa pszenicznego typu niemieckiego (weizenbier). Aromat zbożowy, wymieszany z bananowym i goździkowym, lekko chmielowe tło. Piwo bardziej treściwe, niż weizen, ciemniejsze - może być nieco cierpkie.
Zasyp
- Słód Żytni (VM) - 2,44 kg (4-14 EBC)
- Słód Pilzneński (bestmaltz) - 1,0 kg (3-4,9 EBC)
- Słód Monachijski (VM) - 1,0 kg (19-25 EBC)
- Słód Karmelowy (VM) - 0,2 kg (30 EBC)
Chmiele
- Chmiel Lubelski (granulat) - 25 g (3,8 aa)
Drożdże
- Jakieś Coopersa mocno przeterminowane , ciekawe czy wystartują
Zacieranie
Woda 14 litra
- 48*C-> zasyp - stabilizacja 44-45*C 15 min
- 63*C-> dekokt
--- 72*C 10 min
--- wrzenie 15 min
- łączymy dekokt -> 72*C ~ 45 min (NPJ)
- 78*C -> 15 min
Wysładzanie
Woda 16 litrów ->78*C, wysładzanie dwu fazowe.
Chmielenie
Gotowanie 60 min
- chmiel Lubelski 25g -> 60 min
Fermentacja
Burzliwa + cicha 14 dni
Uzyskano 21l, 13,2 brix
Offline
Strony: 1