www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 07:24:01

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Projektowanie wina

Jeśli mamy moszcz o zawartości 19 blg a chcemy aby nasze wino miało np 13% to musimy wykonać obliczenia.
Obliczanie zawartości cukru w moszczu
- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1L jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/L cukru.

Obliczanie ilości cukru do dodania:

- (skoro na 1% alk potrzeba16,83g cukru w litrze) 13% x 16,83g = 219g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 173g/L cukru więc 219g - 173g = 46g/L do dosypania
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 46g + 17% = 54g/L, Do nastawu 54 x 6L = 324g cukru


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#2 2017-10-30 10:41:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Projektowanie wina

Jeśli więc miazgę mamy w 20 litrowym balonie, na drugi etap fermentacji już bez owoców potrzebujemy mniejszy balon, np. 15 litrowy.
Fermentacja w balonie z dużą ilością wolnego miejsca może doprowadzić do zakażenia, albo utlenienia nastawu. Po odrzuceniu owoców,
dofermentowujące drożdże produkują mniej dwutlenku węgla i ryzyko zakażenia rośnie. Dobrze jak wino klarujemy w szkle.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-10-30 11:38:33

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Projektowanie wina

Zibi napisał/a:

Dobrze jak wino klarujemy w szkle.

Chyba, że masz dużo to wtedy można w tankach z kwasówki. Szczególnie czerwone.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-10-30 11:44:51

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Projektowanie wina

Ja mam dobrze bo oprócz balonów 5, 10, 15 ze szkła mam sporo butli o poj. 2,5 litra. Grube, ciemne szkło. Największe pojemnik z tworzywa to baniaki po wodzie poj. 18,9 litra. Otwór ma około 5 cm..Korek idealnie pasuje, owoce wylatują bez problemu.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-10-30 11:50:25

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Projektowanie wina

Ja w miazdze fermentuję w wiadrach. Mam ich sporo z pobliskiej cukierni (na mniejsze nastawy). Mam też wiadra biowinowskie 30l.
Kiedyś kupiłem na allegro kilka balonów 5l w oplocie po włoskim winie. Dobre na dojrzewanie małych nastawów. Praktycznie nie nastawiam więcej jak 25l. Mam balon 50l, który był raz używany. Miuszę go sprzedać


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#6 2017-10-30 12:02:00

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Projektowanie wina

Miałem iść do nas do piekarni za tymi wiadrami jak miałem urlop i zapomniałem. Myślę o takich większych, bo 10 litrowe mam..

Po ojcu miałem balony 50 i 30 bez koszy, ale to już przeszłość..50 tka bez kosza to kłopot..W końcu pękł mi na obwodzie, szkło miało z milimetr..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
mybestrpg - fizinki - holdshoy - imaginary - cesarstwowhetstone