Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino z dzikiej wiśni.
Nastaw w poj. 18,9 litra. Nastawiono 16.06.2018.
Drożdże bayanus G995
Dzika wiśnia , na razie 9 litrów. postaram się dorwać jeszcze 2 litry. W sumie 11 litrów. Dziś 17.06. dorwałem litr więc suma to 10 litrów.
Cukier na razie 1 kg. W sumie około 3 kg.
Nastaw na owocach z pestkami.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Rozumiem że robisz wino mocne i słodkie, bo bayanusów łatwo nie zatrzymasz.
Offline
Tak słodkie, albo półsłodkie. Z dodatku czarnej porzeczki za radą żony rezygnuje.
Nareszcie w polu sporo surowca, choć w strasznych chaszczach. Jestem pogryziony przez meszki.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No niestety u mnie niestety dzikie owoce to dopiero będą, takich jak Ty niestety nie mam .
Offline
U nas w polach jest ich w tym roku mnóstwo, podobnie jak jabłek, mirabelek, głogu i róży.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Głóg, DR, tarnina, tego jest sporo, ale wiśni niema, jest jeszcze ałycza i gruszka dzika.
Offline
To i tak bardzo fajnie.
Ja dziś w pół godziny dozbierałem kolejny litr dzikiej wiśni. Wino pracuje bardzo fajnie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mam trzy nastawy, każdy w baniaku 18,9 litra. Ostatni z wiśni bez pestek..Właśnie na nim jest ogromna piana, na tych z pestkami piana była góra na 1-2 cm, tu piany lekko kilkanaście centymetrów. Czyżby to z powodu pestek, albo dlatego że wiśnie drylowane ręcznie są rozpołowione?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ponieważ zaczęły się jeżyny potrzebowałem baniak 18,9 litra a takie trzy baniaki zajmują mi nastawy z wiśni. Zatem aby odzyskać pierwszy baniak
zlałem wino z wiśni z pierwszego nastawu z dnia 16.06. Do nastawu poszło w sumie 3 kg. cukru. Owoce oddzielałem przy pomocy durszlaka.
Zlałem je do szklanej 15-tki. Blg wina 1, niezbyt mocne, więc dodałem jeszcze 1 kg cukru - rozpuszczając go w nastawie. Wina w baniaku jest około 13-14 litrów.
Kolor bardzo intensywny, prawie fioletowy. Wino przed zlewaniem lekko pracowało i zapewne zaraz wznowi pracę.
Kolejne nastawy wiśni mam z 21 i 26 czerwca, przynajmniej ten z 21 czerwca (owoce z pestkami) potraktuje podobnie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wczoraj oddzieliłem od owoców kolejne wiśniowe. Tam też już było 3 kg cukru, zmierzyłem blg - wynosiło 1. Przy okazji dodałem 1 kg. cukru.
Wino poszło do szklanej 15-tki, jest go około 14 litrów. Mam kolejny baniak (18,9 l) na jeżyny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wczoraj oddzieliłem od owoców kolejny trzeci nastaw, tym razem drylowany. Blg wynosiło 1. Ponieważ wcześniej było w nim 2,6 kg cukru, dodałem 1,4 kg który wymieszałem z winem (15 litrów) i rozlałem je do dwóch baniaków 10 i 5 litrowego.
Baniak w którym był ten nastaw (poj. 18,9 litra ) będzie na kolejne wino z jeżyn, na które dziś się wybieram.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Pierwszy nastaw zwolnił wiec zmierzyłem blg - wynosi zero. Półwytrawne. Postanowiłem dosypać dwie szklanki cukru, czyli około 400 gram. Dosypałem powoli przez cienki lejek. Reakcja dość burzliwa. Nie chciało mi się takiej ilosci mieszać z winem, najwyżej trochę pokręcę balonem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Drugi nastaw wiśni, sytuacja analogiczna jak z pierwszym...Dodaję 400 gram cukru. Być może ostatni raz.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
12.08.18r.
Wszystkie trzy nastawy już od 2-3 tygodni nie pracują. Do każdego poszło około 4,5 kilo cukru. Smak dobry. Jest różnica w smaku pomiędzy tym z owoców drylowanych a tym z niedrylowanych. Każdy nastaw miał około 14,5 - 15 litrów bez owoców.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Jaki masz aromat wina z wiśni drylowanych a, nie drylowanych.
To smak, zapach czy co innego. Jakie zioła dawałeś do twego wina.
Ciekawie napisane...
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Drylowane nie mają aromatu pestki który mi odpowiada. Wolę nie drylowane. Do wina z wiśni nic nie dodawałem. Różnica ewidentna, najlepiej spróbować jedno zaraz drugie. Drylowane chciała żona i to głównie ona walczyła z pestkami..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Mam 24 litry wina wiśniowego, z dzikich wiśni. Stoi w 2 balonach. Początkowa faza fermentacji To: 1- 08 ,-18 r.. Przebiega dalsza fermentacja ale spowolniała. Bedzie dość aromatyczne wino. Już dwa razy dosładzałem go. W smaku dobre jest. Ale nie wiem ,po ilu miesiącach fermentacja stanie. To pierwsze wino z wiśni.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Stanie gdzieś po 3 tygodniach i ile nastaw jest w ciepłym pomieszczeniu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline