Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Trójniak Strawbana
29.06.2018
Truskawki - 4 kg , odszypułkowano, pognieciono i wrzucono do fermentora 10 l
Woda - 1,5 l
Pektopol
Drożdże Lalvin EC 1118, dodano do uwodnienia pożywkę Go-Ferm
03.07.2018
Oddzielono miazgę od moszczu blg moszczu 1,2*, uzyskano 3,8 l cieczy.
Miód:
..gryczany - 0,9 l
..wielokwiat - 2,3 l
Woda 2,8 l
Rozpuszczony miód połączono z nastawem, uzyskano niecałe 10 l .
Blg startowe 35*
Napowietrzanie, niestety z problemami bo się robi piana i wychodzi na spacer i trzeba przerywać coby nie wlazła na podłogę.
Dodano pierwszą partię pożywek
...activit 4 g
...DAP 3 g
07.07.2018
Blg = 20*
Dodano II porcję pożywek:
... Activit 2 g
... DAP 4 g
09.07.2018
Blg = 16*
Dodano banany - 1,1 kg, obrano ze skórki i pokrojono na plasterki i dodano do nastawu, banany dojrzałe.
18.07.2018
Blg = 9,5*, dalej sobie 'bulka'
c.d. nastapi
Offline
Tak wygląda ten nastaw po wszystkich zabiegach opisanych powyżej.
Czyli po rozdzieleniu miazgi od moszczu, połączeniu z miodem i przelaniu do balona 10 l .
Offline
Teraz jeszcze dodanie drugiej dawki pożywek mnie czeka, ale to po spadku blg o 10*, a później to tylko czas .
Offline
Wczoraj napowietrzanie przebiegało całkiem sprawnie, wystarczył lejek aby ograniczyć pienienie się.
Dzisiaj nastaw bardziej był zainteresowany migracją ale, jednak nie zdecydował się do końca .
Ostatnio edytowany przez Roch (2018-07-05 18:12:32)
Offline
Konieczne w poniedziałek muszę kupić banany.
Offline
Banany kupione i po obraniu dodano do nastawu po pokrojeniu w plasterki .
Offline
Jaki to ma smak jak jest gotowe?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak wyglądają banany dodane do miodku truskawkowego.
Offline
Jaki to ma smak jak jest gotowe?
Hmm, powiem tak jest super dobre, czuć i truskawkę i banana, a jak sobie postoi i się zharmonizuje to naprawdę niezłe, w tamtym roku pierwszy raz nastawiłem 12 l, i mimo że łańcuch z kłódką założyłem , to się ostało ino 2 l, a gdzie mu jeszcze do dojrzałości .
Offline
Przejrzałem wątek na wino.org - male - i doszedłem do wniosku ze popełniłem błąd, do naprawienia w przyszłym roku.
Banany powinno się praktycznie dodawać po zakończeniu fermentacji burzliwej i pierwszym zlaniu z nad osadu, i dodac je na okres 3-4 tygodnie.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 12 zapytań - Pamięć użyta: 962.58 kB (Maksimum: 1.1 MB) ]