Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino czerwona porzeczka-agrest
29.06.2018
- Agrest biały 5 kg
- Czerwona porzeczka 5,9 kg
- Cukier 2 kg +
- Woda 6 l +1,5 l +
- Drożdże Lalvun 71B
-Pożywki :
... Activit 4 g
... DAP 3 g
- Pektopol 5 ml
Blg startowe 18*
Owoce przebrano, umyto, rozgnieciono w fermentorze tłuczkiem do kartofli, dodano wody, pektopolu, roztworu cukrowego, pożywek i drożdży pracuje bardzo ładnie.
06.o7.2018
Blg = -0,5*, dodano 1 kg cukru rozpuszczony w nastawie, blg po = 4*.
Trochę za mało dalem cukru, ale już mi sie nie chciało powtarzać operacji .
11.07.2018
Blg = -1*, dodano 1 kg cukru rozpuszczony w nastawie, blg po 4*, pomału nabiera smaku.
16.07.2018
Blg = -1*, dodano 1 kg cukru rozpuszczony w nastawie, blg po = 3,5*
27.07.2018
Blg = 1,5*, zlano i wyprasowano do balona 15l pod korek.
cd nastąpi
Offline
Z tych owoców nie będzie bardzo kwaśne wino? Do ilu % dociągają te drożdże?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Co do kwaśności to trudno powiedzieć, ale zobaczymy, te drożdże redukują kwas jabłkowy, co prawda jest go mało w tych owocach ale jednak, prócz tego agrest był słodki.
Sądzę że wino będzie na poziomie 14-15%.
Offline
Pytałem bo moje wina agrestowe były zbyt kwaśne, podobnie wino z białej porzeczki. Agrestowe to nawet na próbę wymrażałem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zastanawiam się czy nie dodać imbiru w plasterkach, a jeśli to ile .
Offline
Uzupełniono zapisy, wino zlano i wyprasowano do szkła.
Offline
[ Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 797.38 kB (Maksimum: 933.48 kB) ]