Nie jesteś zalogowany na forum.
Zrobiłem dziś eksperymentalny nastaw aby się pozbyć części owoców z zamrażarki. Oczywiście zbiory z ostatniego tygodnia i dzisiejsza jeżyna.
Fermentator z tworzywa sztucznego, 10 litrowy.
Skład nastawu:
Czarna porzeczka (mrożona) 1 litr
Wiśnia (dzika), drylowana i zamrożona 2 litry
Jeżyna, świeża 2 litry
Cukier około 2 kg., na razie dałem 1 kg.
Drożdze Bayanus G995
Kiedyś pomieszałem roczne wino z wiśni i jeżyny i dodałem odrobinę wina z DR. Jak mix postał - okazał się znakomity..Wino (mix) wzmocniłem do około 18%..
Ciekawe co wyjdzie z tego nastawu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Czy długo mamy jeszcze czekać na opis co wyszło z tego nastawu? Ze swojej strony proszę także o opinie odnośnie czy wpływ sztucznego fermentatora miał wpływ na smak końcowy napitku.
Offline
Wino dobre i w smaku i na wygląd. Oczywiście pełnia smaku wyjdzie jak się całkiem ułoży, czyli po 2-3 latach. W tym roku piję wino z rocznika 2015..W smaku czuć ułożenie. Są to wina z DR, jeżyny, jabłek. Inne też mam.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Gdzieś czytałem, że wino się powinni układać w dużych pojemnikach. Tak się zastanawiam, czy w związku z tym warto butelkować w 0,75l?
Offline
Mnie wina układają się w butelkach, a butelkuje w pełni klarowne na ogół po około roku, wina w butelkach leżą, aby korek był zamoczony.
Offline
Jam też mam wina w butelkach, z braku miejsca na stojaco, zresztą 90 % to butelki zakręcane. W sumie niecałe 750 sztuk.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Cho, cho żaden tyle wina nie ma co nasz ojciec Zibi.. Gościu może coś powiedzieć co zrobić z winami. Na stojąco-zakręcane. Bardzo dobry sposób.Zakorkowane i, na leżąco trzeba sprawdzać. Bo korek jak korek 1 na sto może popuścić . Zakręcane bardzo szybko można np.. zrobić kupaż.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Czasem mieszam, takie już co najmniej roczne. Wychodzą ciekawe warianty.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wiem, przynajmniej ja. Tez taka metodę stosuję i, polecam innym winiarzom.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Powiedzcie mi taką rzecz. Po zakorkowaniu po jakimś czasie, z korków zaczęła wydzielać tak jakby żywica. Jest ona słodka, no ale wina w sumie też takie są. Chyba korki trzeba wymienić?
Offline
Witam
Bo nie wszystkie korki są szczelne i, trzeba je wymienić. Też tak miałem kilka razy. Zawsze trafi się kiepski korek.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
U mnie taki wyciek wiązał się z położeniem butelki na boku zaraz po zakorkowaniu, bez odczekania jednej nocki. Ale zasychało i uszczelniało się po paru dniach.
Offline
Po zakorkowaniu butelki z winem muszą stać 24 godz. W tym czasie korek się rozciąga do szyjki ( butelki). Dopiero po tym czasie kładzie się do leżakowania wino. Szyjkami do środka.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Skład nastawu:
o jeszcze jedną rzecz chciałem się zapytać, dawałeś do nastawu coś wody, czy tylko na owocach?
Offline
Na owocach - soku z owoców to tylko winogronowe. Do innych trzeba dodać wody. W dobrym roku bez wody da się zrobić wino z jeżyn, malin.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline