www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-07-19 08:55:06

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..Dawajcie sprawdzone przepisy. owców mnóstwo a przepisu nie ma.

Z mirabelki pestka odchodzi, ale z ałyczy, tarniny czy damaski nie. Czy wobec tego owoce przekroić wzdłuż pestki, czy ponacinać, czy dać całe? Może zalać wrzątkiem? Jakie macie rady, doświadczenia?

Wycisnąć soku ze śliwy raczej się nie da. Dodać kwasek, czy sok z cytryny do nastawu czy nie trzeba?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2018-07-19 11:49:52

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Ja zwykle wino z owoców z pestką robię podobnie, czyli owoce do fermentora, pognieść łapkami lub tłuczkiem, następnie piro i pektopol, po dobie drożdże, fermentacja w zależności czy chcę mieć posmak pestek czy nie, tydzień do trzech tygodni, odciskanie i już jak zwykle.

Offline

#3 2018-07-19 12:37:53

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Z wymienionych owoców robiłeś? U mnie dużo mirabelek i damaski. Już miękną.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2018-07-19 15:10:48

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Z ałyczy robiłem, ale nie samej, tylko z dodatkami innych śliwek, sama moim zdaniem była by za kwaśna, a ja staram się dawać jak najmniej wody, no i daję drożdże zbijające kwas jabłkowy (Lalvun 71B).

Offline

#5 2018-07-19 17:51:25

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Robiłem z ałyczy ale to okrawanie pestek..Potem na kolor, klarowanie i smak dodałem szklanke aronii. Średnie było.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#6 2018-07-19 20:50:12

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Okrawanie pestek, brrr, ja zawsze robię z pestkami, tylko pestki pozostawiam tak długo jak mocno chcę czu ich posmak, od tygodnia do 3 tygodni w zależności od rodzaju owocu.

Offline

#7 2018-07-20 03:42:20

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

kuba napisał/a:

Okrawanie pestek, brrr, ja zawsze robię z pestkami, tylko pestki pozostawiam tak długo jak mocno chcę czu ich posmak, od tygodnia do 3 tygodni w zależności od rodzaju owocu.

Okrawanie, bo u ałyczy pestka nie odchodzi, nie tyko u niej. Na wino z damaski dam całe owoce, najwyżej je ponacinam albo pogniotę. Damaska ma lepszy smak od ałyczy. Babka robiła z niej powidła, bardzo dobre zresztą. Jest mniej kwaśna od tamtej i od skórki wino powinno mieć fajny kolorek.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#8 2018-07-20 05:15:10

ewa zielona
Moderator
Dołączył: 2017-12-02
Liczba postów: 252
Windows 7Chrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Ja nakłuwałam ałyczę,  zasypywałam cukrem, puszczały sok po kilku dniach. Sok do balonu, dodawałam połowę drożdży, do reszty śliwek woda, trochę cukru i reszta drożdży. Fermentacja równoległa w obu naczyniach, potem  odcedzenie śliwek (nie wyciskanie),  połączenie obu nastawów i dalsza fermentacja.

Offline

#9 2018-07-20 05:40:07

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Przy tej pogodzie mogło by to wszystko wcześniej zapleśnieć.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#10 2018-07-20 13:46:10

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Ewa ciekawa metoda, kto wie czy nie spróbuję.
Zibi owoce zasypane cukrem nie powinny zapleśnieć, mam nadzieję [dblpt]D .

Offline

#11 2018-07-20 16:12:23

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Jeżyna w tym tygodniu mi zapleśniała (po 40 godzinach niektóre owoce spleśniały, wywaliłem wszystko), pewnie z winy pogody.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#12 2018-07-20 17:09:44

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Może za mało cukru, zasypywanie warstwowo (owoc-cukier-owoc-...), powinno zapobiec infekcji, wielokrotnie tak robiłem z malinami i nigdy nie zapleśniały, a jezyny to podobny owoc.

Offline

#13 2018-07-20 18:41:21

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Było dużo cukru a owoce pogniotłem na miazgę żeby nie było dostępu powietrza. 3 litry owoców, 0,7 kg. cukru. Po prostu z powodu pogody jeżyny pleśnieją na krzakach. Słoneczna pogoda to zmieni.

Przy słonecznej pogodzie tego nie było, bo przecież obsypywałem jeżyny duzo mniejsza ilością cukru - na dżem.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#14 2018-07-30 15:24:55

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z owoców dzikiej śliwy - damaska, mirabelka, ałycza i inne..

Fermentacja mi ruszyła w niektórych słoikach dżemu z jeżyn, pękły.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
autobusowo - informatykaahe2020 - thelandofdreams - instictmta - lismc

[ Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 981.38 kB (Maksimum: 1.13 MB) ]