www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-07-24 03:40:26

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Wino z gruszy

Widziałem pod lasem sporo różnych grusz. Da się z nich zrobić dobre wino? Macie doświadczenie z tym owocem, przepis?


Taki przepis znalazłem:
https://www.se.pl/styl-zycia/porady/prz … -8i7X.html


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2018-07-24 09:23:52

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z gruszy

Ja też mam na wale gruszkę, zrobiłem z niej wino ze trzy lata temu, i niestety nie powalało, wiem że ją dosmaczałem jakimś goździkiem.
Tak że moje doświadczenie jest raczej nieciekawe, i jeszcze z klarowaniem był problem.

Offline

#3 2018-07-24 11:23:16

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Wino z gruszy

Ja bym zrobił jakiś próbny nastaw w 5-tce. Zamiast kwasku może sok z jednej pomarańczy. Może przyprawienie goździkami albo imbirem.
Grusze krojone. Nie wiem, waham się.

Mógłbym zrobić z jeżynami , ale nie będzie to wino jednorodne.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2018-07-24 17:07:29

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z gruszy

Z kwaskiem to jak zwykle, jeżeli potrzebny to na końcu, z goździkiem to trzeba bardzo uważać, ja kiedyś dodałem do jabłkowego (z dziesięć litrów balonik), chyba ze 4 sztuki, może pięć i jechało goździkiem jak cholera.
Hmm, imbir moim zdaniem ciekawy kierunek ale też tylko trochę aby się nie zrobilo wino imbirowe (ja osobiście lubię nuty smakowo zapachowe imbiru).
Jezeli chodzi o samą gruszkę to robiłem podobnie jak z jabłkami, ścierałem i następnie piro i pektopol na dobę i dodano po dobie drożdże i po 6 dniach na prasę.

Offline

#5 2018-07-24 17:58:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 67.0.3396.99

Odp: Wino z gruszy

Gozdzika dodawałem sporo do jeżyn i jakoś go nie było czuć, fakt nastaw był duzy, w baniaku 18,9 litra. Generalnie to dawałem przyprawę do grzańca, tam jest goździk, kardamon, cynamon..No ale pisze o jeżynowym a piszemy o gruszce.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
archiwa - owm24555 - historymenerges - leagueof5 - pro-staty