Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Widziałem pod lasem sporo różnych grusz. Da się z nich zrobić dobre wino? Macie doświadczenie z tym owocem, przepis?
Taki przepis znalazłem:
https://www.se.pl/styl-zycia/porady/prz … -8i7X.html
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja też mam na wale gruszkę, zrobiłem z niej wino ze trzy lata temu, i niestety nie powalało, wiem że ją dosmaczałem jakimś goździkiem.
Tak że moje doświadczenie jest raczej nieciekawe, i jeszcze z klarowaniem był problem.
Offline
Ja bym zrobił jakiś próbny nastaw w 5-tce. Zamiast kwasku może sok z jednej pomarańczy. Może przyprawienie goździkami albo imbirem.
Grusze krojone. Nie wiem, waham się.
Mógłbym zrobić z jeżynami , ale nie będzie to wino jednorodne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Z kwaskiem to jak zwykle, jeżeli potrzebny to na końcu, z goździkiem to trzeba bardzo uważać, ja kiedyś dodałem do jabłkowego (z dziesięć litrów balonik), chyba ze 4 sztuki, może pięć i jechało goździkiem jak cholera.
Hmm, imbir moim zdaniem ciekawy kierunek ale też tylko trochę aby się nie zrobilo wino imbirowe (ja osobiście lubię nuty smakowo zapachowe imbiru).
Jezeli chodzi o samą gruszkę to robiłem podobnie jak z jabłkami, ścierałem i następnie piro i pektopol na dobę i dodano po dobie drożdże i po 6 dniach na prasę.
Offline
Gozdzika dodawałem sporo do jeżyn i jakoś go nie było czuć, fakt nastaw był duzy, w baniaku 18,9 litra. Generalnie to dawałem przyprawę do grzańca, tam jest goździk, kardamon, cynamon..No ale pisze o jeżynowym a piszemy o gruszce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 777.95 kB (Maksimum: 916.95 kB) ]