Nie jesteś zalogowany na forum.
Oberwałem dziś aronie - 1,2 litra, słabo. Zwykle robiłem wino z jeżyną falista w proporcji 1;2. Tym razem urwałem do aronii jeżyny popielicy - 1.3 litra i
nastawiłem na bayanusach w 5 litrowej butli po winie. Oczywiście zamiast zakrętki korek silikonowy i rurka. Na początek 0,4 kg cukru. Aluminiowa zakrętka i tak jest objechana (gwint) i nie da się zakręcić..
24.07.18
aronia .................1,2 litra
jezyna popielica ...1.3 litra
drozdże bayanus
cukier...................1,1 kg (na razie)
Następnego dnia nastaw rozpoczął pracę, niezbyt intensywnie bo MD zrobiona była z małej części opakowania bayanusów.
Codziennie mieszam nastawem, wszystko wygląda i pachnie ok.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino praktycznie nie pracuje, jutro zmierzę poziom cukru i smak.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Też pokusiłem się na takie wino, z tym, że proporcje trochę odwrócone. Dominuje jeżyna, zaś aronii jest ok 1/3 nastawu. No i też trochę wiecej tego zrobiłem, bo coś 27 liter.
A tobie Zibi to jakie wyszło w smaku?
Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-08-26 18:56:03)
Offline
Dobre wyszło. Nie pierwszy raz robie aronię i jeżynę. Może też dlatego ze mam jeden niewielki krzak aroni z którego zrywam około litra owoców.
Było by ich za mało na nastaw w bańce 5 litrowej. A Twoje jak Ci smakuje?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja je dopiero nastawiłem
Tyle, że z rozpędu aronii nie wymroziłem. Kogucik mnie na czacie wczoraj uświadomił...
Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-08-27 04:07:48)
Offline
Ja też nie mrożę aronii. Po co niszczyć witaminy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Moje wyszło bardzo dobre, pokusił bym się o stwierdzenie, że chyba najlepsze jakie do tej pory zrobiłem. Warunek, musi być co najmniej półsłodkie.
Offline
Tak, to jedno z tych win w których cukier podbija smak..Mocno podbija.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline