www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-07-30 15:23:02

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
WindowsChrome 67.0.3396.99

Jabłko/ jeżyna popielica

Jabłko/ jeżyna popielica. Takiego wina jeszcze nie robiłem. W sobotę 28.07.18. Trafiłem na fajne jabłka po lasem, czerwone, soczyste, kwaskowate. Urwałem ze 6 litrów, do tego 2 litry jeżyny popielicy. W domu kilka jabłek zostawiłem do zjedzenia , resztę umyłem, pokroiłem na ćwiartki a potem po wykrojeniu gniazd nasiennych pokroiłem w plastry grubości najwyżej 0,5 cm. Było tego z 6 litrów. Cukier rozpuściłem w ciepłej wodzie.
Dodałem jeżyny, MD oparta na bayanusach, mielone gożdziki i cynamon..


Nastaw w wiadrze fermentacyjnym poj. 10 litrów. Nastawiono 28.07.2018.

- jabłka krojone 6 litrów
- jeżyna popielica 2 litry
- mielone gozdziki
- mielony cynamon
- drożdże bayanus
- cukier na razie 1600 gram

Wino ruszyło szybko i żwawo pracuje, pięknie pachnie goździkami.


12.08.18 Zdecydowałem się oddzielić owoce, z jabłek zrobiła się różowa breja. Nie bez trudu odcisnąłem wszystko i wywaliłem resztki owoców. BLG -1, dodałem 400 gram cukru (razem 1600 gram) rozpuszczając go w nastawie. Nastawu jest około 6,5 litra. Cukru może wystarczy. Zobaczymy.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2018-09-04 07:42:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,601
Windows 7Firefox 61.0

Odp: Jabłko/ jeżyna popielica

Wino prawie nie pracuje, aromat goździków nadal lekko dominuje, smak przyjemny. Kolor ciemno czerwony.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
osiedle - mir4polska - polscylowcy - sciencer - minecraftowi