Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jeśli przeładujemy wino cukrem a do tego robimy na dzikusach to może zaistnieć sytuacja, że wino zatrzyma się np na 9% i blg 6. Wtedy zmuszeni jesteśmy zrobić restart wina. Aby wino wznowiło fermentację musimy drożdże zahartować. Do restartu najlepiej nadają się drożdże silne np bayanusy.
Drozdze uwadnia się (40 st C) i po 1/2 godz. wlewa do baniaczka 5l. Następnie dolewa się pierwsza partie z nastawu w ilosci 0,15l, co bylo mniejsze niz ilosc uwodnionych drozdzy (ca. 0,25l). Baniak zatyka się rurką ferm. i wstawia do cieplej (30 st C kontrolowane termometrem) wody. W baniaku praktycznie natychmiast natychmiast rusza fermentacja. Potem, przez okres 1-1,5 godziny dolewa się partiami nastaw az do objetosci 2l. Następnie wlewa się MD do docelowego baniaka, ktory uprzednio byl wstawiony do cieplej wody w celu podniesienia temperatury nastawu. Ok 25 st C. Fermentacja powinna ruszyć prawie natychmiast.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
https://www.sadistic.pl/wino-vt458346.htm
Ostatnio edytowany przez TomSki (2017-12-12 15:43:59)
Offline
TomSki: Bardzo widowiskowe -
ale wino z zaprezentowanego filmiku wcale nie wygląda na takie,
które by potrzebowało restartu...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Temat "wznowienie fermentacji" i na filmie jest wznowienie fermentacji, nawet beczkę wygięło:) Drożdżaki mają niesamowitą siłę
Offline
Raczej: wino w tej beczce - nigdy nie zaprzestało fermentacji...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Strony: 1