www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2018-09-10 19:07:26

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Wino z ałyczy

Nadziubałem 60 litrów owoców ałyczy. W środku wodniste słodziutkie, skórka kwaśna. Co polecacie z tym uczynić? na pierwszy strzał wylądowały w zamrażarce.

Rozważam kilka opcji:

1. rozmrozić, mieszadłem zrobić z tego papke i do balona, do tego drożdże redukujące kwas. Po kilku dniach odcedzić pestki, odcisnąć miąższ i fermentować dalej
2. zrobić papke i przecisnąć przez coś by nie fermentować skórek i pestek

i na tym moje pomysły się kończą niestety.

Blg i zawartość kwasu postaram się zmierzyć jutro.

41488304_2001568239928609_5840981636514054144_n.jpg41436394_476858249484163_66386343126630400_n.jpg

Ostatnio edytowany przez Jakub (2018-09-10 19:09:11)

Offline

#2 2018-09-10 21:00:24

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

A ja bym proponował zamrozić, poczekać na miodek i zrobić miód pitny trójniak.
Natomiast co do owoców to nie polecam robienia paciajki mieszadłem bo wina ze śliwek mocno rozdrobnionych trudno się klaruja, ja jedynie gniotlem tłuczkiem do kartofli.
Jedynie pogniecione owoce wrzucić do fermentora, dodać pektopol zaszczepić drożdżami, codziennie mieszać i po tygodniu wszystko co na górze dać do drugiego fermentorze, a pestki z dna odcedzić i wyrzucić i fermentować dalej, choć pestki mnie osobiście nie przerażają jedynie trzeba przy dłuższej maceracji sprawdzać posmak migdałowy aby nie był dominujący.

Offline

#3 2018-09-10 21:14:45

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

w jakim celu drugi fermentator? Nie lepiej wycisnąć do sucha i na kompost?

Offline

#4 2018-09-11 03:14:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

Ja bym fermentował całe w wiadrze fermentacyjnym, wino szybko będzie bardzo klarowne. Po 3-4 tygodniach owce i tak oddadzą nastawowi to co trzeba.

Podobnie fermentowałem małe śliwki damaski z tarniną.

Z części możesz zrobić dżem, podobno wychodzi bardzo dobry.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2018-09-11 05:02:51

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

Zibi mógłbyś napisać dokładniej? Zamiast wiadra mam taką spożywczą beczke. Chodziło o to by całość trzymać kilka tygodni czy po wywaleniu pestek?

Offline

#6 2018-09-11 06:34:46

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 62.0

Odp: Wino z ałyczy

Ałyczy nie da się wydrylować, musiałbyś obierać pestkę z miąższu nożykiem, mnóstwo roboty. Można zamiast tego fermentować całe owoce o ile masz wystarczająco szeroką szyjkę. Ja całe małe śliwki damaski wrzucałem do nastawu tarninowego. Podobnie fermentowałem całe damaski, ale one były popękane po deszczu (nie wszystkie). Wino sklarowało się momentalnie, choć podobno śliwa klaruje się wolno.
Dobre drożdze w 3-4 tygodnie wyciągną z owoców wszystko co najlepsze. Nie będzie szlamu, pektyn, wino szybko się wyklaruje. Ty zaoszczędzisz
dużo roboty. Beczka jest idealna. Ałyczy w całości nie robiłem, ale planowałem tak zrobić - w końcu w wiadrze mam co innego a ałycza zamrożona czeka na swoją kolej.

Teoretycznie mozesz każdy owoc przekroić na pół, ale pestkę nie wydłubywać. Może po czasie sama się oddzieli od miąższu i opadnie na dno?
Tak czy owak cały proces opisz w tym miejscu dla naszej edukacji.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2018-09-11 07:32:51

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

Jakub - po tygodniu można oddzielić pestki jeśli komuś przeszkadza posmak migdałów, natomiast szkoda wyrzucać skorki bo jeszcze wszystkiego nie oddały.

Offline

#8 2018-09-11 07:37:20

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 62.0

Odp: Wino z ałyczy

Myślisz że byłoby czuć posmak migdałów?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2018-09-11 09:34:19

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

W winach wiśniowych czuć wyraźnie, alycze robiłem raz i nie pamiętam ile czasu macerowalem z całymi owocami, ale pestka to pestka [dblpt]D .

Offline

#10 2018-09-11 11:16:20

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 62.0

Odp: Wino z ałyczy

W wiśniowych czuć, w jeżynowym od pestek możesz mieć odrobinę goryczki. DR czy tarnina nie wyczuwam wpływu pestek na smak.

Poza tym jak fermentujesz całe ałycze to smak pestki nie jest wypłukiwany w takim stopniu jak w mniejszej wiśni. Tak myślę..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2018-09-11 14:57:06

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

O nie zgodzę się, ałycza wcale nie jest większa niż wiśnia (przynajmniej u mnie), pogniecione są tak samo, z pektopol maceracja wygląda całkiem podobnie.
Moim zdaniem drobne pestki (jerzynowy DR i tym podobne) , zachowują się zupełnie inaczej, ale może się mylę [dblpt]huh[dblpt] .

Offline

#12 2018-09-11 16:10:10

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

Do wyjazdu do pracy (wybywam na 2tyg) zostało mi 8 dni, a nie doszły jeszcze drożdże. Więc chyba zostawie w zamrażarce ten towar i nastawię jak wrócę, będę miał kolejne 2tyg wolnego. Może po kilku dniach fermentacji uda się zmiękczony owoc przetrzeć przez jakieś sito? zobaczymy:)
W każdym razie szkoda wywalić takiej ilości darmowego owocu, będziemy radzić wspólnie i obserwować:)

Offline

#13 2018-09-11 16:15:24

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

To gdzieś je zamawiał?
Jak dojdą jutro lub pojutrze to jednak bym nastawił, a przed wyjazdem dodał porcje cukru i jeżeli będzie stało zamknięte korkiem z rurką to spokojnie na ciebie poczekam.

Offline

#14 2018-09-11 16:21:07

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

kuba napisał/a:

O nie zgodzę się, ałycza wcale nie jest większa niż wiśnia (przynajmniej u mnie), pogniecione są tak samo, z pektopol maceracja wygląda całkiem podobnie.
Moim zdaniem drobne pestki (jerzynowy DR i tym podobne) , zachowują się zupełnie inaczej, ale może się mylę [dblpt]huh[dblpt] .

U mnie i wiśnie i ałycza są różnej wielkości. Generalnie ałycza nieco  większa. Mirabelka jeszcze większa.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#15 2018-09-11 16:30:48

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

kuba napisał/a:

To gdzieś je zamawiał?
Jak dojdą jutro lub pojutrze to jednak bym nastawił, a przed wyjazdem dodał porcje cukru i jeżeli będzie stało zamknięte korkiem z rurką to spokojnie na ciebie poczekam.

Ale jak nastawie i wyjade to nie mam szans wydziubać pestek:)

Offline

#16 2018-09-11 16:52:55

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

A to w takim razie nie rozgniatamy bym owoców, dostęp do pestek będzie utrudniony i spokojnie poczekają na ciebie.
W innym przypadku musisz ją zamrozić, co też ma pozytywne działanie, bo nie zamrożone może szlak trafić.

Offline

#17 2018-09-11 17:09:51

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

I tak są w zamrożone, stwierdziłem że to polepszy ich rozkład przez drożdże.

Offline

#18 2018-09-11 17:12:42

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

A to OK, niech czekają.

Offline

#19 2018-09-11 19:48:56

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

kuba napisał/a:

A to OK, niech czekają.

Na drożdże czy na kolejny powrót? [dblpt])

Offline

#20 2018-09-11 20:19:04

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

Na Twój powrót, bo szkoda zaczynać jak nie będzie nadzoru.

Offline

#21 2018-09-20 07:24:32

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

OK towar zabunkrowany w zamrażarce. Po powrocie lekkie roztarcie by odsłonić pestki, dezynfekcja piro i całość do beczki na tydzień z drożdżami redukującymi kwas.

Offline

#22 2018-09-20 07:31:07

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

Rozumiem że jeszcze nie wróciłeś.
Po rozmrożeniu bym nie rozcierał tylko potłukł tłuczkiem do kartofli i dodał pektopol, zbyt duże rozdrobnienie może wpłynąć na problemy z klarowanie, śliwki raczej się źle klaruja, a zmiksowane to już bywa tragedia.

Offline

#23 2018-09-20 07:49:55

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 68.0.3440.106

Odp: Wino z ałyczy

Niee, dopiero wyjechałem.
A potraktować je lekko prasą? po ostatniej walce z odciskaniem winogron chyba zakupię jakąś małą. Zauważyłem że jak skórka jest wystarczająco rozdarta to pestki ładnie opadają na dno i łatwiej później wyciskać.

Offline

#24 2018-09-20 12:12:06

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ałyczy

Oczywiście przy oddzielaniu owoców od moszczu.
Ja sobie sam zrobiłem, ma pojemność taką że można za jednym razem zmieścić wiadro 30litrow.

Offline

#25 2018-10-07 13:13:49

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Wino z ałyczy

Witam, 40l miazgi wyszło, pogniotłem tłuczkiem do ziemniaków.
blg 12
20g/l kwasu  [dblpt]peace[dblpt]
Screenshot---2018-10-07--15_11_06.png

Po zejściu blg do zera bede mierzył kwas i kombinował czy mrozić czy co. To będzie trunek dla osobników o mniej delikatnym podniebieniu:)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
trollowo - pssrfuture - elitaeridanus - dddda21s - towerchelmno