Nie jesteś zalogowany na forum.
Na domu rodziców od zawsze rosną lekko kwaśnawe winogrona. Postanowiłem się nimi uraczyć i tym sposobem naskubałem 10 litrów miazgi które wtrąciłem do balonu. Pomiary wykazały 20g/l kwasu i 18blg. Kolega na czacie polecił drożdże które ostro zbiją kwas (Maurivin B) i z luźnym założeniem spadku kwasowości o 35% wedle mojego kalkulatorka poczyniłem takie założenia:
10l miazgi
1,64kg cukru
3,46l wody
zamierzona moc 14%
Dokładniejsze dane w załączniku. Myślicie że będzie to miało sens?
Offline
Wyliczenia nieźle, ale życie pokaże, drożdże właściwe, wody nie za dużo, a z cukrem to się okaże, bo jeżeli to wino ma być półsłodkie to należy ostrożnie prowadzić fermentację przy końcu możliwości drożdży, bo one mają chyba właśnie tolerancję do 14% alkoholu.
Offline
Chciałem iść po najmniejszej linii oporu, pod koniec je po prostu ubić i dosłodzić jak trzeba
Offline
Fajne, przejrzyste obliczenia. Wino też będzie dobre. Wyższy poziom cukru i alkoholu zniweluje nieco smak kwaśny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie fermentuj za długo w miazdze. Maksymalnie 7 dni.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Nie fermentuj za długo w miazdze. Maksymalnie 7 dni.
Mój ojciec na tym kwachu robi wina od lat'70 i powiedział żebym trzymał owoce w balonie do zakończenia fermentacji. On winiarzem nie jest, powiedział mi tylko tyle że wtedy wino ma idealny kolor. Co zyskam wywalając miazge po tygodniu?
Offline
Goryczka z pestek i skórek nie przejdzie do wina.
Słuchaj się vanKlompa on wina gronowe robi od lat i ma całkiem sporą winniczke i na winach z winogron zęby zjadł .
Offline
Aktualizacja:
doszedł nowy zestaw do badania kwasu. Przy 14g/l płyn przeszedł z zielonego w czarny, przy 14 jest granatowy a przy 16 ciemnoniebieski.
Ponowne badanie blg- 17
Temperatura nastawu 15 stopni. Pewnie na dobre ruszy dopiero jak się troche ogrzeje.
Zobaczymy co to będzie:) Jak dzis ruszy to we wtorek wieczorem oddzielam owoce.
Na razie fermentuje we wiadrze spożywczym z przykrywką w jednym miejscu niedomknietą.
Ostatnio edytowany przez Jakub (2018-09-12 10:20:53)
Offline
Uważaj żeby ci muszka owocówka nie wleciała i nie zakaziła wina np. bakteriami octowymi. Lepiej zrobić dziurę i wsadzić rurkę.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Drożdże dodałeś?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Dodałem, tylko miazga miała 15 stopni. Rozcieńczone drożdże około 20-25. Wstawiłem wiadro do nagrzanego auta może ruszy.
Zastanawiam się czy piro ich nie zatłucze? W niedziele dałem 1g piro i zamknąłem butle. Dzisiaj wywaliłem zawartość do wiadra, zamieszałem i po 30min dodałem rozwodnione drożdże.
Offline
Ponad doba od nastawienia, blg spadło o 2 oczka. Tak niezbyt żwawo to fermentuje jak na moje oko
Offline
Dobrze idzie, drożdże się cały czas namnażają. Jeszcze przyspieszy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Im wolniej fermentuje tym lepiej, w trakcie bardzo szybkiej fermentacji tworzą się składniki mniej korzystne smakowo, dlatego dobrze jest trzymać nastaw w niższej temperaturze np. 14-15°.
Offline
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Ilość cukru obliczać pod objętość z wytłoczynami czy bez? Bo wydaje mi się logiczniejsze że bez, czyli jak we wtorek oddziele i wycisne wytłoczyny to pozostałą ilość podstawiam pod obliczenia?
Fermentacja idzie już dosyć dobrze, tylko zastanawiam się czy nie przycisnąć wytłoczyn jakimś ciężkim talerzem by je zatopić, bo wystają kilka cm.
Offline
Objętość obliczasz bez wytłoczyn. Niczym nie przyciskaj, czapa robi się zawsze. Możesz tylko co jakiś czas przemieszać.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Po odrzuceniu wytłoczyn zostało mi 7,3l.
blg 0, kwaśność 10gl/
Dolałem syrop składający się z 1,1kg cukru i 1,6l wody.
Offline
Smak Ci pasuje?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak się spieszyłem że zapomniałem spróbować:D Po przelaniu do balonu i dodaniu syropu fermentacja ruszyła z kopyta. Teraz jestem w delegacji więc dopiero za 2tyg degustacja
Offline
Poczekamy na Twoje doznania smakowe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Akurat moje kubki smakowe działają 0-jedynkowo. Albo da się pić albo nie:D Jak ojciec będzie miał ustawke brydżową to postawie im kielicha niech oceniają:)
Offline
Oj uważaj, cobys nie zepsuł imprezy, bo ciężko się gra w toalecie .
Offline
blg poniżej zera, kwas około 9gr/l. Bulkanie prawie ustało. Smak? Delikatnie kwaśna surowizna:)
Dodam jeszcze 100g cukru żeby je lekko wzmocnić.
Jak po dodaniu przestanie pracować to zlewać i do piwnicy? Czy zlewać, zasiarkować i do piwnicy? Czy zlewać, zasiarkować dosłodzić i do piwnicy?
Offline
Kwas trochę za duży. albo daj węglanu wapnia albo zimą wymrozisz
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Jak dosłodzi to kwas będzie mniej wyczuwalny.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline