www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#26 2018-10-08 05:36:45

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

Po przypomnieniowej lekturze Cieślaka postanowiłem że pierwsze zlanie zrobię na początku listopada, tj. 11 tygodni od nastawienia i 4tyg po zakończeniu burzliwej fermentacji. Cieślak opisuje że dla lekkich powinno się zlewać po 3-5tyg a dla średnio mocnych po 4-8. Opisał też że drożdze w osadzie po zakończeniu fermentacji jeszcze dodatkowo redukują kwas.

Offline

#27 2018-10-08 10:05:26

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 62.0

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

11 tygodni..Smak jaki?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#28 2018-10-08 10:24:27

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

Delikatne w smaku, surowe. Czuć lekki posmak kwasowy, z ciekawości zmierzyłem i nadal 9/l. Dodam że wino jeszcze pracuje.
11tyg to za dużo?

Offline

#29 2018-10-08 10:33:17

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 62.0

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

To niech pracuje. Jak drożdże mają jeszcze siłę.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#30 2018-10-08 11:07:25

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

i blacha do prasy sie załapała
DSCN0046.jpeg

Ostatnio edytowany przez Jakub (2018-10-08 11:08:25)

Offline

#31 2018-10-08 11:21:06

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 62.0

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

Wygląda dobrze, ale sporo pustej przestrzeni. Jakbyś miał co mniejszego..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#32 2018-10-08 12:07:15

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 62.0

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

Dopóki pracuje nic się nie stanie. Ale potem do mniejszego.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#33 2018-10-08 12:25:42

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

To jest 15stka, mam jeszcze 2 puste dziesiątki to pierwsze zlanie zrobię do którejś z nich.

Offline

#34 2018-10-09 03:02:11

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

vanKlomp napisał/a:

Dopóki pracuje nic się nie stanie. Ale potem do mniejszego.

To miałem na myśli. U mnie nastawy winogronowego mają najwięcej piany, fermentują najbardziej burzliwie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#35 2018-10-09 05:22:16

Jakub
User
Dołączył: 2018-07-22
Liczba postów: 107
Windows 8.1Chrome 69.0.3497.100

Odp: Pierwsze wino z lekko kwaśnej Labruski

U mnie winogrono fermentowało delikatnie. Kwaśna ałycza poza bulkaniem szumi na pół chaty. Pewnie ilość też ma znaczenie:)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
vzdzit - griffomc - pseudostoriess - rozwalacze - lalkowa