Nie jesteś zalogowany na forum.
10.10.2018
1,75 l miodu
3,5 l wody
1/3 gałki muszkatołowej
laska cynamonu
5 fig przepołowionych i zgniecionych
Sycenie 30 minut.
Drożdże Fermivin PDM 7 g
Blg startowe 34
sok z cytryny 150ml
Wiadomość dodana po 1 h 24 min 42 s:
Po pierwszych oznakach pracy drożdży dodano pożywki:
DAP 2,1g
Kombi 2,6g
ph graniczne
Wiadomość dodana po 1 h 26 min 22 s:
napowietrzanie 1h
11.10.2018
ph w normie
napowietrzanie 1.5h
Wiadomość dodana po 21 h 39 min 59 s:
12.10.2018
ph spadło poniżej granicznego
dodanie 1,3 g węglanu potasu
napowietrzanie 1,5h
14.10.2018
Blg 25
Dodano pożywki:
DAP 1,65g
Kombi 2,6g
21.10.2018
blg 10 i dalej pyka
24.10.2018
blg 6,5 nadal pyrga, ale o wiele rzadziej.
Offline
Ja tam nie szaleję z kwaskiem czy cytrynami, z tym dodatkiem czekam zwykle do końca fermentacji i dodaje na smak.
A nie za mało miejsca wolnego zostawiłeś, nie ucieknie, trójniaki są szybsze w działaniu.
Offline
Przy miodach korzennych połowę zalecanej dawki kwasku daję się na początku, resztę potem do smaku. Ja dałem całą dawkę na początku ponieważ używam cytryn i nie chce mieć później problemów z klarowaniem. W przeliczeniu na kwasek wychodzi około 2g/l. Miejsca w balonie jest okej.
11.10.2018
ph w normie
napowietrzanie 1.5h
Wiadomość dodana po 21 h 39 min 59 s:
12.10.2018
ph spadło poniżej granicznego
dodanie 1,3 g węglanu potasu
napowietrzanie 1,5h
Offline
14.10.2018
Blg 25
Dodano pożywki:
DAP 1,65g
Kombi 2,6g
Offline
Ja tam zawsze przy drugiej partii dodawania pożywek więcej dodaje DAPu, bo drożdże już się nie namnażają (bo namnażanie dzieje się na początku i wtedy ten materiał organiczny jest celowy) i potrzebują tylko papu a to właśnie azot, który jest w dużej ilości właśnie w fosforanie dwuamonowym.
Offline
Dałem i tak o 0,6g więcej DAPu niż wymagają przepisy łkw. Choć zauważyłem, że według twojego przelicznika powinienem dodać jeszcze z 0,5 g.
W każdym razie dla pewności dodałem 0,3g, ale bezpośrednio do balona.
Offline
No pożywki ja zawsze bezpośrednio sru do nastawu.
Hmm, te pożywki to przyznam się bez bicia, nie przeliczam tylko tak jakoś na moje kaprawe oko .
Offline
21.10.2018
blg 10 i dalej pyka
Offline
24.10.2018
blg 6,5 nadal pyrga, ale o wiele rzadziej.
Offline
07.12.2018
pierwsze zlanie znad osadu
blg końcowe 4
alkohol 15,5%
domiodzenie do 7 blg
Offline
No to ładnie zeszło, to pierwsze zlanie kapkę nie za późno .
Domiodzic zrobiłeś czy dopiero masz zamiar.
Offline
Domiodzenie zrobione.Zlewać mogłem faktycznie ze 2 tygodnie temu.
Offline
A, czyli te 7° to wynik faktyczny, i co jak Ci smakuje nie za mało .
Offline
Spróbuje podczas kolejnego zlewania.
Offline
Aha, bo jednak domiadza się dokładnie pod smam, jest to bardzo indywidualne, ja zwye w takiej sytuacji podnoszę blg o 2 stopnie i jak jeszcze za mało o dwa następne, tu się nie można spieszyć.
Offline
Ale 7 to moja ulubiona cyfra
Offline
08.05.2019
zlanie znad osadu
blg 7,5
czuć alkohol
Offline
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.11 MB (Maksimum: 1.31 MB) ]