Nie jesteś zalogowany na forum.
Brak miejsca w zamrażalniku spowodował konieczność zrobienia wina mieszanego na owocach ciemnych.
12.10.2018
- wiśnie - 2,9 kg
- czeremcha - 3,1 kg
- tarnina - 1,0 kg
13.10.2018
- woda. - 12 l
- pektopol. - 5 ml
- pożywka Activit - 4,5 g
- drożdże bayanusy G995
- dodano syrop 1,5 kg cukru + 1 litr wody.
Blg startowe 12°.
19.10.2018
Blg = 0°
Dodano cukru 1,5 kg rozpuszczonego w nastawie.
Blg po dodaniu cukru - 8°
I co dalej?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Powoli, powoli bo jak za szybko to łapa .. ... .
Narazie owoce muszą się rozmrozić a następnie gniecenie, pektopol, woda i drożdże i się będzie działo.
Rewelacyjny zestaw. Czeremcha była mocno gorzka?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Czeremcha była słodka, wyczekałem do zbioru do ostatniej chwili, i nie gorzka, mam takie wybrane drzewko, na którym zawsze jest nie gorzka.
Smak nie zależy od dojrzałości tylko od rośliny i może trochę gruntu. Ta z której zbierałem goryczy nie ma, w lesie trafiłem inną i jest potwornie gorzka, niejadalna. Obie to czeremchy amerykańskie. Trochę owoców czeremchy mam zamrożone.
Ja też mam jeszcze zamrożona, przed zbieraniem zawsze próbuje, aby mieć pewność że nie gorzka, mam też jeszcze zamrożone trochę czeremchy polskiej a ta jest super.
Blg = 0°, dodaje następny cukier ale rozpuszczam w winie (trochę zlewamy i etym rozpuszczam).
Kolejny pomiar, blg = 0°.
Zastanawiam się czy już zlać i dosłodzić, czy jeszcze dosłodzić w miazdze, niby lekka goryczka jest, ale przy tym poziomie cukru to chyba nie przeszkadza.
Zlać i dosłodzić, ja bym tak zrobił.
Pewnie tak zrobię ale dopiero w piątek.
Nastaw poszedł do balona, owoce wyprasowano, jest balon 15 l + 1,5l + 0,5l.
Blg przed zlaniem -1°, dodano cukru 0,5kg i blg po dosłodzeniu 3°.
W smaku moim zdaniem będzie dobre wino, kieruję się w kierunku półwytrawne/półsłodkie.
Jest goryczka od czeremchy?
Nic goryczki nie ma, a próbowałem przy blg=-1, więc w sytuacji kiedy wszystkie wady się uwypuklają, właśnie dla tego pisze że ma potencjał.
[ Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 972.2 kB (Maksimum: 1.11 MB) ]