www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-25 15:55:53

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Furmint

Furmint – biały szczep winnej latorośli, pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim, gdzie zajmuje 70% winnic. Popularne są wina typu tokaj aszú. Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii (pod nazwą šipon), na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel) i w innych krajach.

Pochodzenie

Przyjmuje się, że furmint pochodzi z Węgier. Uprawa furmint w Tokaju jest wzmiankowana już w źródłach z 1611 roku. Istnieje kilka hipotez, które sugerują, że na Węgry furmint trafił z Włoch, jednak po weryfikacji nie znajdują one potwierdzenia.

W 2012 ustalono, że odmiana jest naturalną krzyżówką starej odmiany gouais blanc (znanej także jako heunisch weiß) i alba imputotato. Pokrewieństwo z gouais blanc było udowodnione już wcześniej. Naturalnym potomkiem odmiany jest inna klasyczna tokajska odmiana, hárslevelű, a hodowcy uzyskali z furminta kilka nowych, przede wszystkim węgierską odmianę zéta (oremus). Enolodzy wyróżnili cztery typowe warianty furminta o tym samym kodzie genetycznym, ale różnej charakterystyce.

75944793221289893039.jpg

Charakterystyka
Furmint dojrzewa późno, lecz wcześnie wypuszcza pąki. Jest dość wrażliwy na przymrozki[5]. Owoce cechują się wysoką kwasowością. Furmint wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym aromatem i dobrze nadaje się do starzenia. Przeważają wina słodkie, typu tokaja aszú. Porażonych pleśnią jagód używa się również do dosładzania zwykłych owoców. Wytrawne wina tokajskie z furmint są aromatyczne i bogate w nuty mineralne i cytrusowe, produkowane na wzór win z chardonnay. Cienkie skórki sprzyjają porażeniu szlachetną pleśnią. Obok hárslevelű uważany za jedną z najlepszych rodzimych odmian węgierskich. W trakcie selekcji preferuje się klony o mniejszych gronach, które wykazują wyższą koncentrację aromatów.

Więcej w linku:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Furmint


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
informatykaahe2020 - lismc - kamilwojtun - starlife - thelandofdreams

[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 692.39 kB (Maksimum: 817.81 kB) ]