www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 11:30:26

vanKlomp
Administrator
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,569
Windows 8.1Firefox 56.0

Wino z ryżu wg Skrzycha

Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

W pierwszej kolejności należy przygotować matkę drożdżową. Mając gotową MD (lub drożdże aktywne) można rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do balona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki, które uprzednio można rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
Pożywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do balona. Na końcu dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione drożdże aktywne.
Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.
Po 5-7 dniach od rozpoczęcia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę w balonie powyżej 20 st. , przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać balonem- wygodniej i bezpieczniej fermentację przeprowadzić w plastikowych wiadrach. W trakcie fermentacji ryż będzie na dnie balona i co 2 dni trzeba go zamieszać, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.

    Po 6 tygodniach obciągamy do mniejszego balona (10l), części stałe (ryż i rodzynki) pozostawiamy na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucamy; odcieknięty płyn dodajemy do reszty wina, wino siarkujemy. Wino w balonie dosładzamy do smaku i przetrzymamy przez kolejnych 3 miesiące, w tym okresie na dnie balona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu.
    Wino ryżowe zlewamy z nad osadu przynajmniej 4 razy. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia.
    Butelkowanie wina można przeprowadzić najwcześniej po 12 miesiacach, jeżeli po kolejnym obciągu na dnie balona nie stwierdzimy żadnych osadów, a wino jest klarowne.
a i co ważne, rodzynek nie rozdrabniamy bo będzie sie klarowało 5 lat.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#2 2017-10-26 13:11:14

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Ryżowe to ogrom wariantów, sam np. robiłem ryżowe z ziołami prowansalskimi, z imbirem, ze śliwką, chyba z zieloną herbatą..
Warunek to płukanie ryżu z 15 razy, bo jak mniej to wino długo może być opalizujące.
Da się takie opalizujące wino pić, ale konkursu może nie wygrać.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-10-26 13:59:10

vanKlomp
Administrator
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,569
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Takie ryżowe może być bazą np do wermuthów.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-10-26 17:11:10

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Mamy wiec nieograniczone możliwości robienia modyfikacji, eksperymentowania z różnymi przyprawami..
Czy w każdym wermucie powinien być piołun?

Robiłem wino - z ryżu, plus rodzynki, żurawina i wywar z zielonej herbaty, bardzo dobre choć nie wermut.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-10-26 17:14:59

vanKlomp
Administrator
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,569
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Są różne warianty. Na wino.org specjalistą od wermuthów jest Wacek


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#6 2017-10-26 17:25:00

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Ciekawe jakby tak wermut ziołowy doprawić sokiem pomarańczowym i odrobiną otartej skórki? III nastaw DR wychodzi super w wersji półwytrawnej z takimi dodatkami.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-12-14 13:09:56

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

vanKlom  - to nie jest ryżowe w/g Skrzycha,  gdyż jego przepis to wino ala wermut [dblpt]).

Offline

#8 2017-12-14 14:18:27

vanKlomp
Administrator
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,569
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Dlaczego tak twierdzisz? Wermut to zioła a tu takowych nie widzę.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#9 2017-12-14 14:48:29

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

No właśnie ryżowy w/g Skrzycha to wino z dodatkiem ziół, bo takie głównie chodzi pod tą nazwą.
Dobra dodam nowy wątek z tym przepisem [dblpt]).

Offline

#10 2017-12-14 15:07:51

vanKlomp
Administrator
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,569
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Skrzych robił różne warianty ryżowego.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#11 2017-12-14 17:21:31

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
Windows 8.1Chrome 62.0.3202.94

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

vanKlomp napisał/a:

Skrzych robił różne warianty ryżowego.


Ja też, z imbirem, z ziołami prowansalskimi i inne.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#12 2019-03-04 05:17:41

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
AndroidChrome 72.0.3626.105

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Ten przepis jest na wino wytrawne?

Offline

#13 2019-03-04 07:17:15

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
Windows 7Firefox 65.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Ziołowe to moim zdaniem najlepsze półwytrawne.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#14 2019-05-18 20:39:49

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
WindowsChrome 74.0.3729.157

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Dzisiaj z rana nastawiłem 2 petainery, wg przepisu z pierwszego postu. Dokładnie taka sama ilość ryżu, cukru, wody, rodzynek. Drożdźe i pożywka takie same. Różnica taka, że w petainerze, którego nazwie A najpierw wsypałem ryż a potem rodzynki, a do petainera B najperw rodzynki a potem ryż, (rodzynki są przysypane ryżem) Skutek jest taki, że w tym oznaczonym A fermentacja jest tak intensywna, że dupę urywa, a w B ledwo ledwo. Jeśli by tak miało pozostać to wniosek jest zastanawiający.

Offline

#15 2019-05-26 08:20:25

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
AndroidChrome 74.0.3729.157

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Wczoraj dosłodziłem oba nastawy po 2 kilogramy cukru każdy. Na jednym co pierwszy wystartował było już prawie 0 a w drugim 35 g.

Wiadomość dodana po 01 min 26 s:
Oczywiście cukru na litr  [dblpt])

Offline

#16 2019-05-26 12:10:57

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Smak sprawdzałeś? Ja dziś nastawiłem kwiat czarnego bzu z pomarańczą..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#17 2019-05-26 13:37:33

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
AndroidChrome 74.0.3729.157

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Tak, smak jest drożdżowo-cytrynowy ale w sumie delikatny. Zastanawiam się czy ryż na coś w ogóle wpływa. Gdzieś ty bez wypatrzył [dblpt]) Eksperyment na odważnie.

Offline

#18 2019-05-26 16:24:45

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Misiek napisał/a:

Tak, smak jest drożdżowo-cytrynowy ale w sumie delikatny. Zastanawiam się czy ryż na coś w ogóle wpływa. Gdzieś ty bez wypatrzył [dblpt]) Eksperyment na odważnie.


O co Ci chodzi konkretnie?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#19 2019-05-26 18:37:48

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
Windows 7Chrome 74.0.3729.157

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

1. smak mojego nastawu jest delikatny drożdżowo-cytrynowy
2. na każde 10 litrów nastawu dałem m.in 2 kg ryżu  ale zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej dodać na przyszłość rodzynek zamiast ryżu,
3. nie wiem jak wygląda kwiat czarnego bzu, więc jeśli będę dawał, to wyciąg z tego kwiatu (nota bene już dawałem taki wyciąg by zmienić kolor wina jabłkowego)
4. bardzo rzadko się słyszy, by ktoś robił wino na bazie pomarańczy(nie wiem dlaczego ale rzadko się o tym słyszy) dlatego bardzo fajnie, że ty nie boisz się eksperymentować. Podejrzewam, że jeśli coś wyjdzie fajnego, to podzielisz się na forum.

Offline

#20 2019-05-26 18:42:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Pomarańcze dodawałem do DR, do wina z kwiatu mniszka. Oba wina bardzo fajne. Nastaw z DR to był drugi i trzeci nastaw DR na tych samych owocach. Wtedy pomarańcza jest mocniej wyczuwalna.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#21 2019-05-29 20:48:48

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Proszę o poradę odnośnie mojego ryżowca. 18.05 nastawiłem tak jak wcześniej pisałem dwa nastawy tego wina. Proporcje były: 16 litrów wody, 6 kg cukru ( w dwóch turach), 1,5 kg rodzynek (wiadomo, ryż itd) Cukromierz pokazał 18 lub 19 blg. Założenie było takie, że ten ryżowiec miał być do zmieszania ulepu daktylowo- jabłkowo- rodzynkowego, u którego fermentacja zakończyła się powyżej 10 blg. Niestety po 11 dniach fermentacji w jednym nastawie jest 5 blg, a w drugim 6 i wyraźnie widać jej spowolnienie. Nie do końca miało tak być, bo optymalnie było by 0 blx. Co teraz robić. Czy spokojnie czekać jeszcze ze dwa - trzy tygodnie, czy już spróbować rozcięczyć wodą?

Offline

#22 2019-05-29 22:42:29

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zaraz, powoli toć to na dopiero 10 dni, nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany, ryżowe zawsze trzymam z ryżem co najmniej 4 tygodnie, blg spokojnie powinno spaść Ci do 0°blg.
Aaa, jedna uwaga, mieszaj go bo inaczej ryż Ci się skawali.

Offline

#23 2019-05-30 03:50:54

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,648
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Tak, poziom cukru powinien jeszcze spaść, ale i tak jest dobry.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#24 2019-05-30 07:54:47

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
AndroidChrome 57.0.2987.108

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zibi - ale on potrzebuje jak najnizszy poziom blg, bo chce połączyć z winem zasłodkim.

Offline

#25 2019-05-30 08:49:00

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 101
AndroidChrome 74.0.3729.157

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Kuba, co to znaczy "skwali" czy chodzi o stwardnienie? Raczej mało prawdopodobne, bo ryz z Tesco a i ten petainer bardzo miękki jest. Niemniej mieszam codzienne.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
goblinfactory - wesnoth - cs-goldkill - soulexpierence - stancolorado