Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
Korekta planów. Z tych dwóch nastawów ryżowych odlałem 5 litrów świeżego wina ryżowego. Te 5 litrów połączyłam z tym ulepem jabłkowo- daktylowym, o którym pisałem wyżej. Po dodaniu, ulep ruszył z kopyta
Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-06-10 21:26:43)
Napisz jak wyszło.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Napisz jak wyszło.
po 4 dniach fermentacji już nie jest ulep.....
Dobrze idzie.
Zibi,dzisiaj sprawdziłem poziom cukru w tym ulepie. Ze 120 g/l zostało 15g/l i dalej pracuje.
Zostawiam tak jak jest.
Tak jak pisałem w wątku „wino jabłkowe” mój ryżowiec wyszedł niesmaczny i to bardzo. Za radą Zibiego, dodałem owoców, a ściślej syropu na bazie jeżyny. Plany miały być co prawda trochę inne (także pomarańcza i borówka) ale, że jeżyna obrodziła, to już nie bawiłem się w półśrodki. Na jakieś 35 litrów gotowego wina dodałem 4 litry syropu jeżynowego ( zgniecione jeżyny+ cukier). Dzisiaj mija 10 dzień od dodania tego syropu. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam, że wyszła bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Powiem więcej, ciekawa i całkiem smaczna. Jutro zlewam i odkładam na leżakowanie.
zastanawiam się czy tego samego z jabłkowym n ie zrobić.
Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-08-28 19:34:35)
Mój ryżowiec znowu przefermentował. Wróciłem do punktu wyjścia
Jaki smak?
Trochę lepiej niż na początku, ale dalej to nie to. Dzisiaj będę go przelewał i dosładzał.
Zawsze go możesz pomieszać z innym winem.
Zawsze go możesz pomieszać z innym winem.
tak dokładnie robię w następujących proporcjach: 60% słodkiego ryżowego ( a raczej ryżowo jezynowego) 25% wytrawnego gronowego i 15% półsłodkiego jeżynowo- aroniowego.
Ja do ryżowego z 2017,dodałem macierzanki i dwa listki krwawnika..
Idziesz w gorzkawy posmak?
Zioła które dodałem raczej nie dadzą gorzkiego smaku. Musiałbym dodać troszkę piołunu. Dałem macierzankę bo została mi po nalewce, nadal mocno aromatyczna. Troche dziś dorwałem pod lasem, razem z dwoma listkami krwawnika. Taki tam eksperyment.
Urwałem też 1,3 litra DR canina, akurat robię jej nastaw z pomarańczą. Z takiego zestawu wychodzą fajne wina.
Witam wszystkich winko wg przepisu skrzycha, chodzi już 5 tygodni postanowiłem spróbować tego trunku. Zapach spirytusu a smak tak ostry że nie do przełknięcia. Moje pytanie czy to naturalne zjawisko ?
"Zwycięstwo smakuje jak francuski szampan."
Strony: Poprzednia 1 2