www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#26 2019-06-10 21:24:14

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 75.0.3770.67

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Korekta planów. Z tych dwóch nastawów ryżowych odlałem 5 litrów świeżego wina ryżowego. Te 5 litrów połączyłam z tym ulepem jabłkowo- daktylowym, o którym pisałem wyżej. Po dodaniu, ulep ruszył z kopyta  [dblpt])

Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-06-10 21:26:43)

Offline

#27 2019-06-11 02:56:34

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Napisz jak wyszło.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#28 2019-06-13 20:31:03

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zibi napisał/a:

Napisz jak wyszło.

po 4 dniach fermentacji już nie jest ulep.....

Offline

#29 2019-06-14 02:38:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Dobrze idzie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#30 2019-06-20 12:11:19

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 75.0.3770.101

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zibi,dzisiaj sprawdziłem poziom cukru w tym ulepie. Ze 120 g/l zostało 15g/l i dalej pracuje.
Zostawiam tak jak jest.

Offline

#31 2019-08-28 19:32:31

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
WindowsChrome 76.0.3809.132

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Tak jak pisałem w wątku „wino jabłkowe” mój ryżowiec wyszedł niesmaczny i to bardzo.  Za radą Zibiego, dodałem owoców, a ściślej syropu na bazie jeżyny. Plany miały być co prawda trochę inne (także pomarańcza i borówka)  ale, że jeżyna obrodziła, to już nie bawiłem się w półśrodki. Na jakieś 35 litrów gotowego wina dodałem 4 litry syropu jeżynowego ( zgniecione jeżyny+ cukier). Dzisiaj mija 10 dzień od dodania tego syropu. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam,  że wyszła bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Powiem więcej, ciekawa i całkiem smaczna. Jutro zlewam i odkładam na leżakowanie.
zastanawiam się czy tego samego z jabłkowym n ie zrobić.

Ostatnio edytowany przez Misiek (2019-08-28 19:34:35)

Offline

#32 2019-10-01 20:14:17

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 76.0.3809.132

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Mój ryżowiec znowu przefermentował. Wróciłem do punktu wyjścia  [dblpt]D

Offline

#33 2019-10-02 03:05:28

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
WindowsFirefox 69.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Jaki smak?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#34 2019-10-02 04:54:59

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 76.0.3809.132

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Trochę lepiej niż na początku, ale dalej to nie to. Dzisiaj będę go przelewał i dosładzał.

Offline

#35 2019-10-02 06:44:39

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zawsze go możesz pomieszać z innym winem.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#36 2019-12-15 11:01:48

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 78.0.3904.108

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zibi napisał/a:

Zawsze go możesz pomieszać z innym winem.

tak dokładnie robię w następujących proporcjach: 60% słodkiego ryżowego ( a raczej ryżowo jezynowego) 25% wytrawnego gronowego i 15% półsłodkiego jeżynowo- aroniowego.

Offline

#37 2019-12-15 12:09:07

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
WindowsFirefox 71.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Ja do ryżowego z 2017,dodałem macierzanki i dwa listki krwawnika..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#38 2019-12-15 13:06:42

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 507
AndroidChrome 78.0.3904.108

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Idziesz w gorzkawy posmak?

Offline

#39 2019-12-15 14:27:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,621
WindowsFirefox 71.0

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Zioła które dodałem raczej nie dadzą gorzkiego smaku. Musiałbym dodać troszkę piołunu. Dałem macierzankę bo została mi po nalewce, nadal mocno aromatyczna. Troche dziś dorwałem pod lasem, razem z dwoma listkami krwawnika. Taki tam eksperyment.

Urwałem też 1,3 litra DR canina, akurat robię jej nastaw z pomarańczą. Z takiego zestawu wychodzą fajne wina.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#40 2021-01-06 09:50:29

Hazok
User
Dołączył: 2021-01-06
Liczba postów: 1
AndroidChrome 74.0.3729.136

Odp: Wino z ryżu wg Skrzycha

Witam wszystkich winko wg przepisu skrzycha, chodzi już 5 tygodni postanowiłem spróbować tego trunku. Zapach spirytusu a smak tak ostry że nie do przełknięcia. Moje pytanie czy to naturalne zjawisko ?


"Zwycięstwo smakuje jak francuski szampan."

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum