Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
To już czas przeszły kiedy, wszyscy po na wsiach chleb piekli w swoich domach. Wiem bo moja mama tez piekła chleb i, był cudowny dużo lepszy od kupnego. Sześć pecynków i taki mały dodatkowo to, na tydzień nam starczyło na 6 osób. Gdy było ostatni bochenek chleba to mama piekła następne. One były okrągłe
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja też piekę, różne. Gdzieś od ostatniej wiosny jem tylko swoje. Wcześniej było różnie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ludzie mają wiele umiejętności takich, jak pieczenie chleba -
z których łatwo rezygnują w imię własnej wygody, ale już niekoniecznie: zdrowia.
Po zjedzeniu domowego chleba trudno się wraca do kupnego.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Ja piekę okazjonalnie. Zamierzam zamiast typowych żytnich wykorzystać samopszę i płaskurkę.
Ale też mam chęć nauczyć się robić pieczywa francuskiego na zakwasie,
ponieważ białe pieczywo ma u mnie w domu największe branie.
Offline
Ja piekę okazjonalnie. Zamierzam zamiast typowych żytnich wykorzystać samopszę i płaskurkę.
Ale też mam chęć nauczyć się robić pieczywa francuskiego na zakwasie,
ponieważ białe pieczywo ma u mnie w domu największe branie.
Masz dostęp do mąki z samopszy i płaskurki?
Nie możesz robić francuskiego na drożdżach bez zakwasu?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak, mogę kupić w swoim lokalnym sklepie ekologicznym. Producentem są Babalscy https://biobabalscy.pl/produkty/.
Wolę chleb na zakwasie, bo jest zdrowszy
Offline
Ceny wysokie..Chleb na zakwasie zdrowszy o ile żytni a nie pszenny. Pszenica jest mocno zmodyfikowana genetycznie, żyto mniej, lub wcale.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Trochę sobie liczą, ale tylko oni uprawiają.
Może jutro sobie żytniego upiecze z dodatkami.
Offline
Ja kupuje od prywatnego chleb, jest bardzo dobry, nawet i ciemny też ma (razowy). przeważnie ciemne chleby jem.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 919.23 kB (Maksimum: 1.06 MB) ]