Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
12.12.2018
2,5 l miodu wielokwiatowego
3,25 l wody
2,5 l soku z czeremchy (dzień wcześniej rozmrożono, zalano ciepłą wodą, odczekano do uzyskania temperatury pokojowej, dodano pektopol, kolejnego dnia wyciśnięto sok)
sycenie 25 minut
Drożdże Fermivin PDM
Blg startowe 34
napowietrzanie 1,2h
Pożywka zbiorcza (DAP + vit. B1) 3,3 g
Offline
Ale fajna butelka, a ja zrobię nie z soku tylko z owoców, z wcześniejszą fermentacja, ale to pod koniec miesiąca.
Offline
No i zacząłem przygodę z miodkiem z czeremchy, trochę szybciej niż planowałem, ale jedna lodówka odmówiła pracy i trzeba było szybciej zacząć.
Czeremcha 4 kg wrzucono do fermentora 20 litrowego, po rozmrożeniu dodano 2 litry wody i pektoenzym i dzisiaj dodano drożdże Lalvin EC1118 + pożywka Go-Ferm.
Za 4-5 dni dodam miód + woda, aby powstał trójniak.
Offline
18.02.2019
zlanie znad osadu
blg końcowe 6,5
zapach ładny
kolor ciemny bordo wpadający w czerń
wychodzi jakieś 14 % alkoholu
Offline
08.05.2019
zlanie znad osadu
blg 6.5
czuć alkohol
Wiadomość dodana po 01 min 29 s:
08.05.2019
zlanie znad osadu
blg 6.5
czuć alkohol
Offline
Strony: 1