Nie jesteś zalogowany na forum.
NALEW NA SKÓRKI POMARAŃCZOWE ŚWIEŻE.
Składniki:
10 dek świeżej skórki z pomarańczy
1/2 litra spirytusu 80%
----------------------
Skórka pozbawiona albedo pokroić umieścić w słoju, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. odstawić na 5-7 dni (nie należy więcej macerować dłużej jaj tydzień). Codziennie mieszać. gotowy nalew przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać szczelnie zamknięty.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ja taki nalew to tylko robiłem na imbirze i mam go do tej pory, czasami dodaję do piwa.
I bardzo dobrze, nie tylko ty-ale kto będzie chciał to sobie zrobi.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Zrobiłem nalew ze skórek suchych pomarańcza. Parę kropel dałem migdałowych i, trzy ziarna anyżu- spirytus 70% na 15 dni.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Witam
I kto robi taki nalew?
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nalew na nagietku byłby bardzo zdrowy. Nagietek z apteki powinien wystarczyć.
Ja maceruje taki nagietek w winie z DR z rumiankiem.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Nagietek można kupić w sklepie zielarskim. Paczka chyba ma 100gr. Razem z rumiankiem. Warto kupić i, zrobić eksperyment. Nawet i, do nalewek byłby dobry. Może nie lub tak..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Na pewno to bedzie zdrowe. Nagietek można też używać zewnetrznie na rany, oparzenia, owrzodzenia.
Na oparzenia to dawali, ojcowie robili z liścia podbiałowego, może się mylę ...
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Tak, podbiał daja na rany.
Jutro jada do sklepu zielarskiego, zobaczę jakie tam mają zioła a, dwa sklepy są bardzo blisko. Kupię NAGIETEK i RUMIANEK.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nagietek z rumiankiem, z rozumiałem że, to wino będzie. Bo co innego może być, krople czy nalewka. Tylko spirol się daje.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nalewkę zrób.
To wszystko razem z mieszać czy, każde osobno plus- do tego co można dać. Bo jeszcze z takich ziółek nie robiłem nalewki.... Co najmniej 2 tygodnie trza trzymać..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ja bym zrobił kazde osobno, każde osobno działa i smakuje inaczej, zmieszać zawsze zdążysz. Ja dzis zaniosłem do pracy ponad 5 litrów mrożonej czeremchy amerykańskiej na nalewkę. ponoć wychodzi oblędna.
Nagietek zalałem wódką i, stoi w butelce na 2 tygodnie. Rumianek zaleję spirytusem 70% dodatek sok z cytryny, może tak być.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Zobaczymy.
Witej Zibii..
Dziś zalewam na nalewkę rumianek na spirytusie 70%. Parę kropli dam na aromat, zapach(olejkami).
Z nagietku dziś zlewam .Ona była tylko na alkoholu 40% Zobaczę jaki ma zapach aromat. Miodu dam z 200ml. Może kropelkę jakiegoś aromatu sypnę.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Robiłeś nalewkę na czeremsze amerykańskiej? Doskonała.
Jeszcze, nie robiłem. Bo taki owoc to musiałbym kupić. Musze rzucić okiem na Googlach co to jest.
Ty zawsze jakieś cuda robisz, a mnie się nawet w głowie nie mieści. Chodzisz byle gdzie po lasach ,polanach. Ja innym stylem żyje mniej chodzę. Mam dużą działkę, nawet mi się już nie chce.Na moje lata.
Wiadomość dodana po 17 min 11 s:
Muszę maliny poobcinać, na ogrodzie, winogrona bo to już czas i, inne krzewy.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Witam
Z tego Nagietku fajna nalewka wyszła.Całkiem inny aromat i, zapach, trochę pali po języku..
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Jest lekka goryczka?
Ale tak całkiem jest inna od tych które mam nalewki, Właściwie to w niej jest ta goryczka 0,50ml.. w zupełności wypić na samopoczucie. Dałem troszkę miodu. Dobry 1 litr jest. Jak ona postoi 1 m-c to dopiero dostanie walory smakowe.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Witam
Po przefiltrowaniu- nalewki dałem co nie co miodu. Zrobił się automatycznie i, kolor i, aromat fajny. Swoje mus odstać. Żeby dostała aromatu....
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Robię nalewkę na płatkach pomarańczy bez albedo i, pestek. Skórki pomarańczowe suche i, świeże, parę kropli pomarańczowych oraz płatek -anyżu.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km