Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Pyszne dietetyczne ciasteczka owsiane
https://www.youtube.com/watch?v=K7mL81T0QVQ
Potrzebny blender, a ja takowego nie mam..
Jeszcze jeden przepis.
Batoniki śniadaniowe (+granola)
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ooo, tak lubię je czasami kupuję w netto, a do kawy lub herbaty są super.
Offline
Zibi, w tym pierwszym blender nie jest potrzebny.
Offline
Jasne że damy radę bez blendera
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jak widzę, to chodzi tylko o to, żeby jabłko rozdrobnić na papkę. Czyli można wykorzystać do tego tarkę z tą stroną do papki.
Offline
Tak, tarka da radę, nawet tłuczek też je zmiażdży. W drugim przepisie zamiast soku jabłkowego dałbym wina..No bo soku nie mam a win mnogo..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Kolejny przepis..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
blendera nie potrzeba tylko pracowite rączki...
2 szklanki płatków owsianych (mogą też być błyskawiczne )
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
10 dkg roztopionego masła (może być margaryna)
2 łyżki miodu- roztopić razem z masłem
2 całe jajka
2 łyżki mąki pszennej
odrobina proszku do pieczenia
całość razem dobrze wymieszać (ciasto nie powinno być bardzo gęste)
formować nieduże kuleczki ,lekko je spłaszczyć , układać na blaszkę ,
włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec
ok.20 min ....i gotowe...smacznego..
kasiek
Offline
Ooo, ten przepis mi pasuje, a słonecznik w jakiej postaci, cały czy też rozdrobniony.
Offline
Witamy na Forum, Kasiek.
Fajny przepis, wypróbujemy w domku.
Orzechów włoskich u nas dostatek, słonecznik też się znajdzie.
Do ciasta dyniowego zawsze dawaliśmy bakalie x2 w stosunku z danych z przepisu i zawsze było na korzyść.
Tu też spróbuję z orzechami w nieco większej dawce, bo mi smakują podpiekane.
Jeśli ktoś oszczędza na orzechach, bo drogie, to podpowiem, że w sezonie można je dostać za grosze na giełdzie owocowo-warzywnej, trzeba wziąć worek, to jest jeśli dobrze pamiętam 10kg.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
Dziś pierwszy raz upiekłem ciasteczka z płatków owsianych, przepis zmodyfikowany. oto on.
Płatki owsiane, grube..................2 szklanki
Pestki dyni..............................3/4 szklanki
Suszona zurawina...................3/4 szklanki
Pestki słonecznika...................1/2 szklanki
Mąka orkiszowa.......................3/4 szklanki
Soda.....................................płaska łyzeczka
Miód......................................1 duża łyżka i trochę, prawie półtorej
Mielone goździki......................2 duże szczypty
Mielony cynamon....................2 duże szczypty
Masło....................................1/2 (około 100 gram, może ciut mniej)
Jajka.....................................2 sztuki
Mieszam najpierw wszystko sypkie, potem dodaję miód, jajka i masło. Mieszam ręcznie, formuję ciasteczka, mnie wyszło 16 sztuk, piekłem na blaszce posmarowanej olejem rzepakowym. Pieczenie 15 minut. 10 minut 180 stpni, potem 5 minut 150 stopni.
Ciastka nie sa bardzo słodkie, bardzo syte.Zjadłem jedno i starczy. Mnie smakują. Nie są bardzo spieczone, pogryzienie to nie problem. Wszystkie składniki są w zasadzie zdrowe.
Wczoraj liczne eksperymenty doprowadziły do zrobienia smaczniejszych ciasteczek, oto składniki.
Jabłka raczej duże................3 sztuki
Płatki owsiane.....................1 szklanka
Cukier................................3 łyżeczki
Jajka.................................2
Cynamon i goździki mielone jako przyprawa
Jabłka ścieramy na tarce, dwa na drobnej, jedno na grubej. Mieszamy z resztą składników, czekamy pół godziny aż płatki wyciągną sok jabłkowy z mixu.
Blaszkę smarujemy np. olejem i łyżką układamy na niej kupki mikstury.
Potem dajemy do nagrzanego do temp. 140-150 stopni piekarnika, ja piekłem na termoobiegu, Pilnujemy aby nic się nie przypaliło. Pieczemy około 15 minut, czasem krócej o 2-3 minutki. Ciasteczka z płatków wyglądem przypominają kokoski, są miękkie i bardzo dobre. Dużo zależy od smaku jabłek.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
jeśli chodzi o te ciasteczka ze słonecznikiem
to ja dałam całe ziarenka, nie rozdrabniałam...
kasiek
Offline
kasiek - dzięki za informacje .
Offline
Bananowe ciasteczka owsiane
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1