Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Aby nastaw zamienił się w wino potrzebna jest odpowiednia ilość komórek drożdży. Drożdże muszą zwiększyć swoją liczebność poprzez pączkowanie. Każde nowe pokolenie powstaje z substancji zawartych w rodzicielskich komórkach . Jeśli nastaw jest ubogi w pożywki fermentacja będzie przebiegała przy zmniejszonej liczbie komórek drożdży – tzn. wolniej lub nawet zatrzyma się przedwcześnie. Dlatego częstą przyczyną problemów z fermentacją są niedobory substancji odżywczych.
Rodzaje pożywek:
-DAF (di-amonu fosforan) – najpopularniejsza pożywka, dostarczająca azotu oraz fosforu, stosowana zazwyczaj w dawkach 0,25-0,5g/L. W zupełności wystarcza do wzbogacania nastawów z owoców.
-pożywki kompleksowe (np. Fermaid K, Activit, Maxaferm) – oprócz DAFu zawierają też frakcje drożdży, witaminy; ich skład jest ściśle dopasowany do potrzeb drożdży. Dawki nieco mniejsze niż DAF. Wskazane szczególnie jako dodatek przy wyrobie win bez owoców np. z całych ziaren zbóż, win kwiatowych oraz miodów.
-Go-ferm – stosowany przy uwadnianiu drożdży aktywnych, zapewnia im lepszą kondycje „na starcie”.
-Szkielety drożdży (z ang. yeast hulls) – produkt uboczny z procesu tworzenia ekstraktu drożdżowego; dostarcza aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz pochłania substancje szkodliwe dla drożdży.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Witam
Bez drożdży i pożywki tez robiłem wina. One były ekologiczne. Dzisiaj co nie co ładujemy siarę.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Nigdy nie dawałem siary, nigdy nie dawałem pożywek. Da się bez nich zrobić wino. Skali porównawczej nie mam.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Wino i piwo się da zrobić bez pożywek, choć wino trochę trudniej, bo jak robisz wino ryżowe z ziołami i to planując drożdże i % w winie to sytuacja zaczyna być problematyczna, bo co te bidne drożdże mają żreć poza cukrem, a potrzebne są im składniki i minerały budujące same drożdże co by były w dobrej kondycji, bo sam cukier to tylko % a to je zabija.
Natomiast miody to inna sprawa, bo tam od razu drożdże mają pod górkę, a jeszcze jak miód jest sycony to już całkiem, i taki trójniak nawet fajnie startuje ale też szybko zdycha np. ,przy blg ~20 i wyżej, no i problem zaczyna być duży.
Wino i piwo się da zrobić bez pożywek, choć wino trochę trudniej, bo jak robisz wino ryżowe z ziołami i to planując drożdże i % w winie to sytuacja zaczyna być problematyczna, bo co te bidne drożdże mają żreć poza cukrem, a potrzebne są im składniki i minerały budujące same drożdże co by były w dobrej kondycji, bo sam cukier to tylko % a to je zabija.
Natomiast miody to inna sprawa, bo tam od razu drożdże mają pod górkę, a jeszcze jak miód jest sycony to już całkiem, i taki trójniak nawet fajnie startuje ale też szybko zdycha np. ,przy blg ~20 i wyżej, no i problem zaczyna być duży.
Do ryżowego często dajesz rodzynki, a w samym ryżu też jest coś do żarcia dla drożdży, podobnie jak w życie które drożdże bardzo lubią i bez pożywki dociągają do około 20% (bayanusy).
Czyżbyś używał ryż nie łuskany , żyto to chyba w całości .
No nie sądzę żeby w ryżu łuskanym było coś co smakuje drożdżom .
Czyżbyś używał ryż nie łuskany , żyto to chyba w całości .
No nie sądzę żeby w ryżu łuskanym było coś co smakuje drożdżom .
Wina robimy na ryżu długoziarnistym. Nie znam się na smakach drożdży, ale żyto i ryż to zboża. Obydwa bez pożywki idą na wysoki procent. Z samym tylko kwaskiem, albo sokiem z cytryny. Coś w tym chyba jest.
Witam
Jeszcze wina z ryżu nie robiłem, ale znajomi mówili że bardzo dobre i mocne, a że mocne to przyprawy na pewno daje (siarę).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Ja z ryżu też nie robiłem ale piłem jak byłem w Libii bo tam tylko do wyboru był ryż albo pomarańcze.
Ryżowca samego się nie robi, tylko muszą być dodatki, moim zdaniem te które robiłem są dobre, ale to moje zdanie .
Witam
Jeszcze wina z ryżu nie robiłem, ale znajomi mówili że bardzo dobre i mocne, a że mocne to przyprawy na pewno daje (siarę).
Siara to przyprawa do mocnego?
Siara to przyprawa do mocnego?
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 998.38 kB (Maksimum: 1.15 MB) ]