Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Aby nastaw zamienił się w wino potrzebna jest odpowiednia ilość komórek drożdży. Drożdże muszą zwiększyć swoją liczebność poprzez pączkowanie. Każde nowe pokolenie powstaje z substancji zawartych w rodzicielskich komórkach . Jeśli nastaw jest ubogi w pożywki fermentacja będzie przebiegała przy zmniejszonej liczbie komórek drożdży – tzn. wolniej lub nawet zatrzyma się przedwcześnie. Dlatego częstą przyczyną problemów z fermentacją są niedobory substancji odżywczych.
Rodzaje pożywek:
-DAF (di-amonu fosforan) – najpopularniejsza pożywka, dostarczająca azotu oraz fosforu, stosowana zazwyczaj w dawkach 0,25-0,5g/L. W zupełności wystarcza do wzbogacania nastawów z owoców.
-pożywki kompleksowe (np. Fermaid K, Activit, Maxaferm) – oprócz DAFu zawierają też frakcje drożdży, witaminy; ich skład jest ściśle dopasowany do potrzeb drożdży. Dawki nieco mniejsze niż DAF. Wskazane szczególnie jako dodatek przy wyrobie win bez owoców np. z całych ziaren zbóż, win kwiatowych oraz miodów.
-Go-ferm – stosowany przy uwadnianiu drożdży aktywnych, zapewnia im lepszą kondycje „na starcie”.
-Szkielety drożdży (z ang. yeast hulls) – produkt uboczny z procesu tworzenia ekstraktu drożdżowego; dostarcza aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz pochłania substancje szkodliwe dla drożdży.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Witam
Bez drożdży i pożywki tez robiłem wina. One były ekologiczne. Dzisiaj co nie co ładujemy siarę.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Nigdy nie dawałem siary, nigdy nie dawałem pożywek. Da się bez nich zrobić wino. Skali porównawczej nie mam.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino i piwo się da zrobić bez pożywek, choć wino trochę trudniej, bo jak robisz wino ryżowe z ziołami i to planując drożdże i % w winie to sytuacja zaczyna być problematyczna, bo co te bidne drożdże mają żreć poza cukrem, a potrzebne są im składniki i minerały budujące same drożdże co by były w dobrej kondycji, bo sam cukier to tylko % a to je zabija.
Natomiast miody to inna sprawa, bo tam od razu drożdże mają pod górkę, a jeszcze jak miód jest sycony to już całkiem, i taki trójniak nawet fajnie startuje ale też szybko zdycha np. ,przy blg ~20 i wyżej, no i problem zaczyna być duży.
Offline
Wino i piwo się da zrobić bez pożywek, choć wino trochę trudniej, bo jak robisz wino ryżowe z ziołami i to planując drożdże i % w winie to sytuacja zaczyna być problematyczna, bo co te bidne drożdże mają żreć poza cukrem, a potrzebne są im składniki i minerały budujące same drożdże co by były w dobrej kondycji, bo sam cukier to tylko % a to je zabija.
Natomiast miody to inna sprawa, bo tam od razu drożdże mają pod górkę, a jeszcze jak miód jest sycony to już całkiem, i taki trójniak nawet fajnie startuje ale też szybko zdycha np. ,przy blg ~20 i wyżej, no i problem zaczyna być duży.
Do ryżowego często dajesz rodzynki, a w samym ryżu też jest coś do żarcia dla drożdży, podobnie jak w życie które drożdże bardzo lubią i bez pożywki dociągają do około 20% (bayanusy).
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Czyżbyś używał ryż nie łuskany , żyto to chyba w całości .
No nie sądzę żeby w ryżu łuskanym było coś co smakuje drożdżom .
Offline
Czyżbyś używał ryż nie łuskany , żyto to chyba w całości .
No nie sądzę żeby w ryżu łuskanym było coś co smakuje drożdżom .
Wina robimy na ryżu długoziarnistym. Nie znam się na smakach drożdży, ale żyto i ryż to zboża. Obydwa bez pożywki idą na wysoki procent. Z samym tylko kwaskiem, albo sokiem z cytryny. Coś w tym chyba jest.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam
Jeszcze wina z ryżu nie robiłem, ale znajomi mówili że bardzo dobre i mocne, a że mocne to przyprawy na pewno daje (siarę).
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja z ryżu też nie robiłem ale piłem jak byłem w Libii bo tam tylko do wyboru był ryż albo pomarańcze.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ryżowca samego się nie robi, tylko muszą być dodatki, moim zdaniem te które robiłem są dobre, ale to moje zdanie .
Offline
Witam
Jeszcze wina z ryżu nie robiłem, ale znajomi mówili że bardzo dobre i mocne, a że mocne to przyprawy na pewno daje (siarę).
Siara to przyprawa do mocnego?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Siara to przyprawa do mocnego?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 998.38 kB (Maksimum: 1.15 MB) ]