Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1


Burton ale light 18blg (Warka nr 110 - receptura Bogi'ego)
Opis
Jest to piwo z przepisu Bogi'ego, w odróżnieniu od normalnego Burtona dużo słabsze, ale receptora została zmodyfikowana, z resztą za zgodą autora.
Zasyp
- Słód Pale Ale.                 5,0 kg
- słód karmelowy jasny   0.3 kg
Chmiele
- Chmiel Perle (granulat) 70 g (5 aa)
Drożdże
- Danstar Nottingham
Dodatki
- demarare.                        0,7 kg
- miód gryczany.                0,9 l
Zacieranie
Woda 14 l
- 72° -> zasyp ->stabilizacja na 69° > 63° aż do NPJ(~90 min)
- 78° -> 10 min
Wysładzanie
- 16 l -> 78°, wysładzanie dwufazowe
Chmieleniec
Gotowanie 60 minut.
- chmiel perle 50 g -> 40 min.
- chmiel perle 20 g -> 20 min
Po zakończeniu gotowania dodano demarare.
Po wystudzeniu do 20° dodano miód gryczany.
Fermentacja
Burzliwa 7 dni, cicha 14 dni
Uzyskano 21 l, 19° brix, 18,5 blg
13.03.2019
Zabutelkowałem - 41 sztuk, 8,5 brix, 0,5 blg
Offline


Uzupełniono informację 
 .
To piwo ma potencjał, za jakiś czas, jak nie zapomnę 
 , to opiszę wrażenia organoleptyczne 
 .
Offline


łoł, sporo tych butelek
to na święta się szykujesz?
Ostatnio edytowany przez Roch (2019-03-14 11:14:15)
Offline


No jak zwykle jedną warka to około 20 litrów, a to daje około 40 butelek 
 .
Offline


hmm chyba będę podawał adres na jakąś wysyłkę ![[dblpt])](http://www.domowawinnica.4ra.pl/upload/4ra_pl/domowawinnica/smilies/[dblpt]).png)
Offline


Niema sprawy, z tej warki zostały jeszcze 3 butelki 
 , ale już następna bulka 
 .
Podaj adres na PV to coś Ci skapnie z moich wypocinv 
 .
Offline
Strony: 1