www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 17:08:54

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Sycenie miodu

Krok po kroku:


- rozpuścić miód w czystej letniej wodzie w garnku emaliowanym lub aluminiowym
- powinien zajmować nie więcej niż 2/3 pojemności garnka (bo może wykipieć)
- długim patyczkiem (długą wykałaczką) zmierzyć poziom powstałego roztworu, aby po 30 min gotowaniu uzupełnić wyparowaną wodę
- zbierać pojawiającą się w czasie gotowania obfitą piane
- uwarzoną brzeczkę uzupełnić do zaznaczonego wcześniej poziomu wodą
- odstawić pod przykryciem aż ostudzi się do 30 stopni
- do wystudzonej brzeczki dodać w małej ilości wody pożywkę dla drożdży (fosforan dwuamonowy plus kwas cytrynowy)
- sprawdzamy temperaturę i gęstość płynu za pomocą areometru

Offline

#2 2017-12-13 22:16:59

Allimor
Świeżak
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 3
WindowsFirefox 57.0

Odp: Sycenie miodu

Na pewno aluminiowy a nie lepszy jest ze stali szlachetnej?

Offline

#3 2017-12-13 22:30:13

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
Windows VistaChrome 49.0.2623.112

Odp: Sycenie miodu

Masz rację garnek aluminiowy to najgorsze rozwiązanie, emaliowany  lub z nierdzwki/kwasuwki zdecydowanie lepszy, tym bardziej że w każdym sklepie z garnkami się go dostanie.

Offline

#4 2017-12-14 10:18:11

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Odp: Sycenie miodu

Emaliowany zdecydowanie, aluminium odradzam. Sam nie wiem po kiego zamieściłem tego z aluminium.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
krasnoludki-p87 - miamistories - naszaklasa6 - trueskill - cs-weed