Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Krok po kroku:
- rozpuścić miód w czystej letniej wodzie w garnku emaliowanym lub aluminiowym
- powinien zajmować nie więcej niż 2/3 pojemności garnka (bo może wykipieć)
- długim patyczkiem (długą wykałaczką) zmierzyć poziom powstałego roztworu, aby po 30 min gotowaniu uzupełnić wyparowaną wodę
- zbierać pojawiającą się w czasie gotowania obfitą piane
- uwarzoną brzeczkę uzupełnić do zaznaczonego wcześniej poziomu wodą
- odstawić pod przykryciem aż ostudzi się do 30 stopni
- do wystudzonej brzeczki dodać w małej ilości wody pożywkę dla drożdży (fosforan dwuamonowy plus kwas cytrynowy)
- sprawdzamy temperaturę i gęstość płynu za pomocą areometru
Offline
Na pewno aluminiowy a nie lepszy jest ze stali szlachetnej?
Offline
Masz rację garnek aluminiowy to najgorsze rozwiązanie, emaliowany lub z nierdzwki/kwasuwki zdecydowanie lepszy, tym bardziej że w każdym sklepie z garnkami się go dostanie.
Offline
Emaliowany zdecydowanie, aluminium odradzam. Sam nie wiem po kiego zamieściłem tego z aluminium.
Offline
Strony: 1