Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wczoraj pierwszy raz wędziłem domowe wędliny. Zrobiłem szynkę z 4 piersi kurczaka (ta grubsza) oraz szynkę z piersi indyka (ta cieńsza).
2 dni przed wędzeniem przyprawiłem solą kamienną w ilości 25g/kg.
Po 2 dniach uwędziłem. 3h w drewnie olchowym oraz 1 h w czereśniowym.
Potem było parzenie:wodę podgrzałem do 80 stopni Celsiusza i wrzuciłem szynki, wyciągnąłem gdy w środku miały temp. 68 stopni C.
Wyszły zadziwiająco smaczne, żadne wióry,wręcz soczyste i o fajnym zapachu.
Offline
Wyglądają super. Świetny debiut. Wędzarnie też sam zrobiłeś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A gdzie tam wędzarnia kupna
Offline
Tak czy owak jesteś na pewno mocno zmotywowany do dalszej produkcji wędlin wszelakich.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Oczywiście, a za jakiś czas uwędzę ryby.
Offline
Chyba od Kuby dostanie ryby i, będzie wtedy wędził ROCH.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Strony: 1