Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Siema!
Potrzebuje zrobić siostrze na 18 butle trunku...Termin spożywania to kwiecień 2020. Wiadomo młodzież mało wymagająca więc wpadłem na pomysł jabola miodowego. Po ostatnim doświadczeniu z miodem pitnym owocowym zauważyłem że takowy zestrojony pomiędzy 3 a 4niakiem po zakonczeniu fermentacji od razu nadaje się do spożywania (zawartość butli nie wytrwała roku od nastawienia do wypicia).
Przepis:
5l najtańszego miodu z supermarketu
5kg jabłek
Z jabłek wykroić wnętrze z pestkami, rozetrzeć na maszynie do ucierania ziemniaków
zestroić dodając wodę na 27-28blg
fermentować i po przejściu na cichą dorzucić świeżych listków mięty co teoretycznie powinno dać coś ala tymbark z procentami.
Ma to sens?
Offline
Odradzam. W każdym razie mnie nie smakuje wino z jabłek. Ale jakby co, to może ucierać na papkę, to utarłbyś na wiórka? A jeśli już się "uprzesz" na papkę, to nie męcz się i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wygodniej. Grudkowość papki wyregulujesz odpowiednimi sitkami. No i jabłka w markecie to wszystkie na jedno kopyto. Jak dla mnie, to w smaku się one nie różnią. Czy to ligol, lobo, champion, idared. No i to też zależy ile chcesz tego zrobić. Bo może dorzuć do tego jeszcze jakieś kompoty, to będzie miało więcej smaku. Może też inne owoce. Ale to też zależy ile czasu Ci zostało. Jeśli to ma być w ekspresowym tempie, to może dodaj porzeczek, szybko sklarują. Może ryż?
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 697.16 kB (Maksimum: 823.93 kB) ]