Nie jesteś zalogowany na forum.
Lekkie przemyślenia na temat:
- jeżeli miód pitny wlany do butelki 0,75l i trzymany w temo 18-20 stopni nie zmętnieje to można go rozlewać do butelek
- butelki dokładnie wymyć przy użyciu pirosiarczanu sodu (a następnie można przepłukać 3 krotne czystą wodą)
- rozlać do butelek do połowy wysokości szyjki (jeśli będzie się pasteryzować to tylko do szyjki)
- użyć nowe i niepopękane korki o średnicy 2-3 mm większe od otworu butelki (najczęstsze w stosowaniu to korki 22 mm)
- umyć i sparzyć korki przez kilka minut we wrzątku (choć sugerowane jest ostatnio jedynie szybkie sparzenie)
- przy użyciu korkownicy wcisnąć korek do butelki
- wystającą część ściąć na równo z krawędzią szyjki
- uszczelnić za pomocą laku albo parafiny albo wosku
- butelki z miodem przechowywać w suchej i chłodnej piwnicy o temp 10-12 stopni
- niekiedy na dnie butelek po dłuższym przechowywaniu zbiera się niewielka ilość osadu, dlatego warto miód przechowywać w większych 5-10l butlach i rozlać do butelek tuż przed użyciem.
Offline