www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-26 17:12:59

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPOpera 36.0.2130.80

Rozlewanie do butelek i przechowywanie

Lekkie przemyślenia na temat:


- jeżeli miód pitny wlany do butelki 0,75l i trzymany w temo 18-20 stopni nie zmętnieje to można go rozlewać do butelek
- butelki dokładnie wymyć przy użyciu pirosiarczanu sodu (a następnie można przepłukać 3 krotne czystą wodą)
- rozlać do butelek do połowy wysokości szyjki (jeśli będzie się pasteryzować to tylko do szyjki)
- użyć nowe i niepopękane korki o średnicy 2-3 mm większe od otworu butelki (najczęstsze w stosowaniu to korki 22 mm)
- umyć i sparzyć korki przez kilka minut we wrzątku (choć sugerowane jest ostatnio jedynie szybkie sparzenie)
- przy użyciu korkownicy wcisnąć korek do butelki
- wystającą część ściąć na równo z krawędzią szyjki
- uszczelnić za pomocą laku albo parafiny albo wosku
- butelki z miodem przechowywać w suchej i chłodnej piwnicy o temp 10-12 stopni
- niekiedy na dnie butelek po dłuższym przechowywaniu zbiera się niewielka ilość osadu, dlatego warto miód przechowywać w większych 5-10l butlach i rozlać do butelek tuż przed użyciem.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
naszaklasa6 - cs-weed - trenerzy-puk - psycho-team - mcbr