Nie jesteś zalogowany na forum.


Lekkie przemyślenia na temat:
- jeżeli miód pitny wlany do butelki 0,75l i trzymany w temo 18-20 stopni nie zmętnieje to można go rozlewać do butelek 
- butelki dokładnie wymyć przy użyciu pirosiarczanu sodu (a następnie można przepłukać 3 krotne czystą wodą) 
- rozlać do butelek do połowy wysokości szyjki (jeśli będzie się pasteryzować to tylko do szyjki) 
- użyć nowe i niepopękane korki o średnicy 2-3 mm większe od otworu butelki (najczęstsze w stosowaniu to korki 22 mm) 
- umyć i sparzyć korki przez kilka minut we wrzątku (choć sugerowane jest ostatnio jedynie szybkie sparzenie) 
- przy użyciu korkownicy wcisnąć korek do butelki 
- wystającą część ściąć na równo z krawędzią szyjki 
- uszczelnić za pomocą laku albo parafiny albo wosku 
- butelki z miodem przechowywać w suchej i chłodnej piwnicy o temp 10-12 stopni 
- niekiedy na dnie butelek po dłuższym przechowywaniu zbiera się niewielka ilość osadu, dlatego warto miód przechowywać w większych 5-10l butlach i rozlać do butelek tuż przed użyciem.
Offline