Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Krótki bilans tego co w piwniczce i nie tylko.
W piwniczce około 600 butelek, od 0,5 do 2 litrowych. Podam wina bez ich ilości.
Winogronowe
Nero
Swenson Red
Iza Zaliwska
Owocowe
DR Rugosa
DR Canina
DR Canina/Tarnina
DR Rugosa/Jezyna
Jeżyna Falista
Jeżyna Popielica
Jeżyna/Wiśnia/Czarna porzeczka
Jeżyna/Aronia
DR Canina/Pomarańcza
Wiśnia
Malina
Czeremcha Amerykańska
Jabłko
Tarnina
DR Canina/Głóg
DR Canina/Kwiat Rumianku
Żurawina/Zielona Herbata
Bluszczyk Kurdybanek/Agrest
Głóg/Jabłko
Czarna porzeczka
Jarzębina
Śliwa Adamaska
Ałycza/Mirabelka
Agrest/josta
Pomarańcza z dodatkiem DR Canina
Kwiatowe
Mniszek lekarski
Dziewanna
Akacja
Głóg
Lipa
Koniczyna
DR Rugosa
Czarny Bez
Ziołowe
Bluszczyk Kurdybanek
Dziurawiec
Ryż/Zioła prowansalskie
Ryż/Imbir
Wina pracujące
Kwiat czarnego bzu/Pomarańcza
Bławatek
Dziurawiec
Nalewki
Czeremcha - resztki
Kwiat czarnego bzu
Dziurawiec
Macierzanka piaskowa
Syropy
Pędy sosny
Kwiat czarnego bzu
Kwiat rugosa
Dziewanna
Zioła suszone
Żmijowiec
Tojeść pospolita
Dziurawiec
Przetacznik
Nostrzyk zółty
Wierzbówka Kiprzyca - Iwan Czaj - najlepsza herbata
Komonica
Wierzbownica
Lubczyk
Bluszczyk Kurdybanek
Szczaw Kędzierzawy (Kobylak)
Wrotycz
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Zibi, nie rób nam tego.
Przez ten Twój "Stan Posiadania" - wpadniemy w kompleksy.
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Moze jest tego więcej, bo o czymś zapomniałem. Syrop z mniszka wypiła żona na gardło. Wino z chabru bławatka wczoraj po 2 tygodniach odrzuciłem płatki. Kolor lekko różowy, smak przyjemny cukierkowy, na razie około 11%, BLG 3. Pracuje dalej.
Polecam zrobić nalewkę z dziurawca, bardzo dobra w smaku (nie trzeba dodatków), mocno lecznicza. Najlepiej zalać alko. o mocy 60-70% na 1-2 tygodnie.Można dodać ciut miodu.
Syrop z kwiatów dziewanny też super. Ja dodaję trochę miodu lipowego, cukier trzcinowy, a po dniu zalewam winem z kwiatów dziewanny, albo słodkim winem z DR Canina. Wtedy kwiaty, dość suche ,puszczają więcej treści. Po 3-4 dniach zlewam to do butelki. Alkohol z wina to konserwant, syrop w piwnicy można przechowywać chyba latami.
Zaraz jadę na żółty nostrzyk, przy okazji przeczytajcie jakie ma on szerokie działanie pro zdrowotne.
W kuchni w garnku napar z kurdybanka. Oczyszcza organizm i wzmacnia. Pijemy go codziennie. Zarósł mi ogródek.
Syrop z pędów sosny to zupełny obłęd w smaku..No ale to już przeszłość. W polu kwitnie wierzbówka kiprzyca. Mozna z niej zrobić rewelacyjną, zdrowa herbatę Iwan Czaj.Dla wielu osób to najsmaczniejsza herbata na świecie. Dla mnie też. Już przy suszenie w piekarniku pachnie obłędnie miodowo. Wcześniej jednak musi się zaparzyć w woreczku, tak by zmieniła kolor na zgniło zielony. Dwa dni w słońcu wystarczą.
Przedwczoraj nastawiłem nalewke na wódce z macierzanki piaskowej. Wg. przepisu Różańskiego. Moze dałem trochę więcej ziela, bo bardzo suche i bez kwiatów. Po 2 dniach piękny zapach i lekko seledynowy kolor. Zapowiada się super. Do tego mocno lecznicza.
Chyba wojna idzie, takie zapasy
Zapas win już mam, teraz suszę zioła i robię nalewki. Wina też, takie typowo lecznicze. Wkrótce nastawię nagietkowe bo zaczyna mi kwitnąć.
Fajna rzecz, wziąść rano rower i ruszyć na zbiory. Wczoraj np. oprócz zbiorów odkryłem nowe miejsce z kozłkiem lekarskim. Nie brałem go bo rośnie, a musiałbym go wyrwać do pozyskania kłacza i korzenia.
Fajne smaki maja zalane alkoholem zioła, konkretnie dziurawiec, czy macierzanka..Nie trzeba nic dodawać..
Boleje że nie mieszkam w rejonie gdzie kwitnie produkcja dobrego bimbru. Miałbym mnóstwo super nalewek za małe pieniądze.
Najlepsza herbata, to taka z wierzbówki kiprzyca, nazywana Iwan czaj..Coś jak dobra herbata z aromatem i smakiem miodowym.
Chyba wojna idzie, takie zapasy
Ni żodna tam wujna, ino zimo cyinżko bydzie...
Gorale drzywo noszo, pszczoły propolisujo - a Zibi nastawia, jak szalony...
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Tylko cztery nastawy mam, jeden się klaruje..Po niedzieli nastawię kwiaty nagietka.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 852.98 kB (Maksimum: 996.65 kB) ]