www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2019-09-30 06:24:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 7Firefox 69.0

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży – przepis na „Żenichę”

Przepis na nalewkę z dzikiej róży jest bardzo prosty. Pochodzi w zasadzie z Litwy, więc ta nalewka z róży czasami nazywana jest Żenichą Wchodnią. Przede wszystkim trzeba pamiętać, by do jej zrobienia użyć przemrożonych owoców – obojętnie, czy jeszcze na krzewie, czy w zamrażarce. Po zebraniu owoców należy je dobrze wypłukać i ponakłuwać wykałaczką lub szpilką. Ich skórka jest dość twarda, więc nakłuwanie pomoże w odprowadzaniu nadmiaru soku.
Nalewka z dzikiej róży - proporcje

Na 1 kg owoców dzikiej róży potrzebujesz 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Taka nalewka z owoców dzikiej róży nie będzie zbyt mocna, zresztą pije się ją tylko degustacyjnie i zdrowotnie. Początkowo owoce zalewa się tylko spirytusem i dodaje się kilka goździków i trochę suszonego kwiatu rumianku. Tak przygotowany nastaw należy odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni należy mocno wstrząsać słojem. Po przecedzeniu do soku dodaje się wymieszany z ciepłą wodą miód (na 1 kg owoców 0,5 litra wody i 0,5 litra jasnego miodu) i wódkę.

https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z- … -ogrodowe/


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2019-09-30 06:32:42

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Nalewka z dzikiej róży

Tu inny przepis.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ … iej-rozy-3


http://potrawyregionalne.pl/208,1467,NA … _ROZY_.htm

NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY I

Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,25 litra spirytusu 95%, 0,5 litra wódki 40%, 0,6 kg cukru.

Wykonanie:
Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu aby puściły sok. Co 2 - 3 dni potrząsać słojem.
Po 14 dniach wlać spirytus z wódką, słój zakręcić i zostawić na następne 2 tygodni co kilka dni wstrząsając.
Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Postawić w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach można pic. Ale im dłużej postoi tym lepsza.


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY II  (dla niecierpliwych)

Składniki:
0,5 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 1 litr wódki żytniej, 0,25 kg miodu.

Wykonanie:
Owoce róży rozgnieść i zalać wódką. Następnie dodać miód, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym okresie nalewkę zlać znad owoców, przefiltrować. W zasadzie można ją już degustować.


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY III

Składniki:
0,5 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,5 kg cukru, 0,75 litra wódki.

Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć. Dodać cukier i alkohol, odstawić na 2 miesiące. Od czasu do czasu wstrząsać słojem.
Po tym okresie zlać znad owoców, filtrować, odstawić na co najmniej 3 miesiące.


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY IV

Składniki:
0,25 - 0,30 kg owoców dzikiej róży, 1 dojrzała pigwa, garstka owoców głogu, 1 szklanka cukru, 3 litry czystej wódki, kawałek kory cynamonowej, 3 - 4 goździki.

Wykonanie:
Owoce dzikiej róży i głogu starannie oczyścić z pestek, ogonków i włosków. Opłukać na sicie i osuszyć. Pigwę pokroić na ćwiartki,  usunąć gniazda nasienne, pokroić dalej w cienkie paski.
Wszystkie owoce włożyć do słoja, zasypać cukrem, odstawić na jedną dobę.
Dodać cynamon, goździki oraz alkohol. Odstawić na cztery tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalew przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na co najmniej cztery miesiące.


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY V

Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,75 litra spirytusu, 0,25 litra wódki, 0,25 litra Brendy, 0,5 litra miodu akacjowego, 2 szklanki przegotowanej wody, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu, 2 cm laski cynamonowej.

Wykonanie:
Owoce róży umyć, osuszyć, nakłuć widelcem. Zalać spirytusem,  dodać goździki, cynamon i kardamon. Odstawić na dwa miesiące, kilkakrotnie wstrząsając słojem.
Po tym okresie nalew zlać znad owoców, owoce wycisnąć.
Wodę schłodzoną do temperatury 40 stopni C wymieszać z miodem. Przefiltrować, połączyć z nalewem, dodać wódkę i Brendy. Wymieszać ponownie, odstawić na kilka godzin. Rozlać do butelek, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 4 miesiące.


LIKIER Z PŁATKóW RÓŻY (JADALNEJ)

Składniki:
płatki róży, 1 litr spirytusu 90%, 1 kg cukru, 2,5 szklanki wody, 2 cytryny (sok).

Wykonanie:
Płatki róży po usunięciu białych koniuszków wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem tak, aby były lekko przykryte. Szczelnie zakorkować, postawić na słońcu na okres trzech dni.
Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków. Powtórzyć tą czynność trzy razy.
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać sok z cytryn, przestudzić. Połączyć ze spirytusem, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 2 miesiące.

Likier będzie miał ponad 50% alkoholu. Jeśli gustujemy w słabszych trunkach, dajemy do syropu odpowiednio więcej wody.


LIKIER RÓŻANY

Składniki:
0,4 kg owoców dzikiej róży, 0,3 kg płatków róży, 1 łyżeczka pokruszonej kory cynamonu
3 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 4 szklanki jarzębiaku, 0,5 szklanki spirytusu.

Wykonanie:
Płatki róż oczyścić z białych i żółtych zakończeń, sparzyć na sicie. Owoce róży oczyścić, wrzucić do słoja razem z cynamonem i płatkami róży. Zalać jarzębiakiem i spirytusem, odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu słojem.
Zlać nalew, przefiltrować. Połączyć go z letnim syropem sporządzonym z wody i cukru, wymieszać. Odstawić na 1 miesiąc.
Następnie przefiltrować, zlać do butelek, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej dwa miesiące.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2019-10-04 10:09:08

hamelf
User
Dołączył: 2019-10-04
Liczba postów: 1
WWW
WindowsFirefox 69.0

Odp: Nalewka z dzikiej róży

Ja teraz robię nalewkę z malin. Nie znalazłem tu żadnego przepisu. Ale w sumie robiłem podobnie do tego przepisu na nalewkę Z DZIKIEJ RÓŻY I. Za parę dni będę zlewać do butelek i odstawiam do piwnicy żeby dojrzała. [sred])

Offline

#4 2019-10-04 10:51:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Nalewka z dzikiej róży

Ja robiłem nalewkę z malin najprościej jak się da. Maliny, wódka odrobina miodu.
Nalewkę z DR canina zrobiłem chyba w poniedziałek. Litr owoców, oczyszczonych, miękkich, do tego litr alkoholu o mocy około 42%, trzy płaskie łyżki miodu, dwa goździki, szczypta cynamonu. Trzymam to w 2,5 litrowej butli z ciemnego szkła. Wstrząsam nią codziennie. Zobaczymy co wyjdzie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2019-10-12 20:41:13

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 69.0

Odp: Nalewka z dzikiej róży

Do nalewki z malin , ja nie daje cynamonu , tylko chili lub pieprz czarny.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#6 2019-10-13 03:52:52

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
WindowsFirefox 69.0

Odp: Nalewka z dzikiej róży

hamelf napisał/a:

Ja teraz robię nalewkę z malin. Nie znalazłem tu żadnego przepisu. Ale w sumie robiłem podobnie do tego przepisu na nalewkę Z DZIKIEJ RÓŻY I. Za parę dni będę zlewać do butelek i odstawiam do piwnicy żeby dojrzała. [sred])


Żeby dojrzała musi być niej dużo, albo dobrze schowana.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
polskifreeroamserwer - spotteddeblin - yourbetterlife - dolinasudecka - hellbreak