Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nalewka z dzikiej róży – przepis na „Żenichę”
Przepis na nalewkę z dzikiej róży jest bardzo prosty. Pochodzi w zasadzie z Litwy, więc ta nalewka z róży czasami nazywana jest Żenichą Wchodnią. Przede wszystkim trzeba pamiętać, by do jej zrobienia użyć przemrożonych owoców – obojętnie, czy jeszcze na krzewie, czy w zamrażarce. Po zebraniu owoców należy je dobrze wypłukać i ponakłuwać wykałaczką lub szpilką. Ich skórka jest dość twarda, więc nakłuwanie pomoże w odprowadzaniu nadmiaru soku.
Nalewka z dzikiej róży - proporcje
Na 1 kg owoców dzikiej róży potrzebujesz 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Taka nalewka z owoców dzikiej róży nie będzie zbyt mocna, zresztą pije się ją tylko degustacyjnie i zdrowotnie. Początkowo owoce zalewa się tylko spirytusem i dodaje się kilka goździków i trochę suszonego kwiatu rumianku. Tak przygotowany nastaw należy odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni należy mocno wstrząsać słojem. Po przecedzeniu do soku dodaje się wymieszany z ciepłą wodą miód (na 1 kg owoców 0,5 litra wody i 0,5 litra jasnego miodu) i wódkę.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tu inny przepis.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ … iej-rozy-3
http://potrawyregionalne.pl/208,1467,NA … _ROZY_.htm
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY I
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,25 litra spirytusu 95%, 0,5 litra wódki 40%, 0,6 kg cukru.
Wykonanie:
Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu aby puściły sok. Co 2 - 3 dni potrząsać słojem.
Po 14 dniach wlać spirytus z wódką, słój zakręcić i zostawić na następne 2 tygodni co kilka dni wstrząsając.
Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Postawić w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach można pic. Ale im dłużej postoi tym lepsza.
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY II (dla niecierpliwych)
Składniki:
0,5 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 1 litr wódki żytniej, 0,25 kg miodu.
Wykonanie:
Owoce róży rozgnieść i zalać wódką. Następnie dodać miód, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym okresie nalewkę zlać znad owoców, przefiltrować. W zasadzie można ją już degustować.
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY III
Składniki:
0,5 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,5 kg cukru, 0,75 litra wódki.
Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć. Dodać cukier i alkohol, odstawić na 2 miesiące. Od czasu do czasu wstrząsać słojem.
Po tym okresie zlać znad owoców, filtrować, odstawić na co najmniej 3 miesiące.
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY IV
Składniki:
0,25 - 0,30 kg owoców dzikiej róży, 1 dojrzała pigwa, garstka owoców głogu, 1 szklanka cukru, 3 litry czystej wódki, kawałek kory cynamonowej, 3 - 4 goździki.
Wykonanie:
Owoce dzikiej róży i głogu starannie oczyścić z pestek, ogonków i włosków. Opłukać na sicie i osuszyć. Pigwę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić dalej w cienkie paski.
Wszystkie owoce włożyć do słoja, zasypać cukrem, odstawić na jedną dobę.
Dodać cynamon, goździki oraz alkohol. Odstawić na cztery tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalew przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na co najmniej cztery miesiące.
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY V
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach), 0,75 litra spirytusu, 0,25 litra wódki, 0,25 litra Brendy, 0,5 litra miodu akacjowego, 2 szklanki przegotowanej wody, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu, 2 cm laski cynamonowej.
Wykonanie:
Owoce róży umyć, osuszyć, nakłuć widelcem. Zalać spirytusem, dodać goździki, cynamon i kardamon. Odstawić na dwa miesiące, kilkakrotnie wstrząsając słojem.
Po tym okresie nalew zlać znad owoców, owoce wycisnąć.
Wodę schłodzoną do temperatury 40 stopni C wymieszać z miodem. Przefiltrować, połączyć z nalewem, dodać wódkę i Brendy. Wymieszać ponownie, odstawić na kilka godzin. Rozlać do butelek, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 4 miesiące.
LIKIER Z PŁATKóW RÓŻY (JADALNEJ)
Składniki:
płatki róży, 1 litr spirytusu 90%, 1 kg cukru, 2,5 szklanki wody, 2 cytryny (sok).
Wykonanie:
Płatki róży po usunięciu białych koniuszków wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem tak, aby były lekko przykryte. Szczelnie zakorkować, postawić na słońcu na okres trzech dni.
Następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków. Powtórzyć tą czynność trzy razy.
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać sok z cytryn, przestudzić. Połączyć ze spirytusem, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 2 miesiące.
Likier będzie miał ponad 50% alkoholu. Jeśli gustujemy w słabszych trunkach, dajemy do syropu odpowiednio więcej wody.
LIKIER RÓŻANY
Składniki:
0,4 kg owoców dzikiej róży, 0,3 kg płatków róży, 1 łyżeczka pokruszonej kory cynamonu
3 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 4 szklanki jarzębiaku, 0,5 szklanki spirytusu.
Wykonanie:
Płatki róż oczyścić z białych i żółtych zakończeń, sparzyć na sicie. Owoce róży oczyścić, wrzucić do słoja razem z cynamonem i płatkami róży. Zalać jarzębiakiem i spirytusem, odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu słojem.
Zlać nalew, przefiltrować. Połączyć go z letnim syropem sporządzonym z wody i cukru, wymieszać. Odstawić na 1 miesiąc.
Następnie przefiltrować, zlać do butelek, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej dwa miesiące.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja teraz robię nalewkę z malin. Nie znalazłem tu żadnego przepisu. Ale w sumie robiłem podobnie do tego przepisu na nalewkę Z DZIKIEJ RÓŻY I. Za parę dni będę zlewać do butelek i odstawiam do piwnicy żeby dojrzała.
Offline
Ja robiłem nalewkę z malin najprościej jak się da. Maliny, wódka odrobina miodu.
Nalewkę z DR canina zrobiłem chyba w poniedziałek. Litr owoców, oczyszczonych, miękkich, do tego litr alkoholu o mocy około 42%, trzy płaskie łyżki miodu, dwa goździki, szczypta cynamonu. Trzymam to w 2,5 litrowej butli z ciemnego szkła. Wstrząsam nią codziennie. Zobaczymy co wyjdzie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Do nalewki z malin , ja nie daje cynamonu , tylko chili lub pieprz czarny.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Ja teraz robię nalewkę z malin. Nie znalazłem tu żadnego przepisu. Ale w sumie robiłem podobnie do tego przepisu na nalewkę Z DZIKIEJ RÓŻY I. Za parę dni będę zlewać do butelek i odstawiam do piwnicy żeby dojrzała.
Żeby dojrzała musi być niej dużo, albo dobrze schowana.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1