www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2019-10-27 04:36:12

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsFirefox 70.0

Wino z jarząbu szwedzkiego.

Ciekawi mnie jakie wyjdzie wino z tych owoców. Są piękne i w smaku zjadliwe więc postanowiłem zrobić mały eksperyment.

Nastawiono 25.10.2019r.

-Butla 2,5 litrowa
-Owoce jarząbu szwedzkiego 1 litr.
-Cukier na początku 200 gram, docelowo około 500 gram.
-MD oparta na drożdżach z osadów z wina winogronowego Swenson Red. Poszedłem na łatwiznę, bo akurat to wino zlewałem znad osadu więc osady zamiast w  kanał poszły do kolejnego nastawu.
-Owoce potrzymam w nastawie z 3 tygodnie.

Dziś po prawie 2 dniach od nastawienia badałem zapach, jest ok, nastaw pracuje prawie od samego początku.
Owoce były 2 dni w lodówce, bo nie byłem pewien co z nimi zrobię. Zrywa sie je nawet fajnie, ale drzewo ma długie igły na które trzeba uważać.

03.11.19 Wino fermentuje bardzo fajne, zapach przyjemny. Cukier dodawałem na raty, w sumie 0,5 kg. Smaku i poziomu cukru na razie nie sprawdzałem.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2019-11-19 18:14:01

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsFirefox 70.0

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Dziś 19.11.19r. Odrzuciłem owoce, wino półwytrawne, kolor różowy, mętne, w smaku i barwie do złudzenia przypomina wino z głogu, tylko że tutaj nie ma goryczki. Żałuje że nastawiłem go tak mało, zanosi się bardzo ciekawie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2019-12-07 18:58:44

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsFirefox 71.0

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Próba smaku, wino prawie wyklarowane. Wino zdecydowanie dobre. Zdecydwanie lepsze od jarzębiny, łagodniejsze w smaku. Szkoda że nastaw w butli 2,5 litra..Kolor przypomina DR.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#4 2020-08-23 08:25:14

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 84.0.4147.125

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Zibi napisał/a:

Zdecydwanie lepsze od jarzębiny, łagodniejsze w smaku.

robiłeś może z jarzębiny?

Wiadomość dodana po 01 min 01 s:
Daj moze przepis na wino z jarzębiny, bo tego owocu jest dużo.

Offline

#5 2020-11-02 19:29:35

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 86.0.4240.111

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Robiłem. Jarzębinę przemrozić i trzymać w nastawie ze 2 tygodnie.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#6 2020-11-04 15:40:20

Misiek
User
Dołączył: 2018-11-26
Liczba postów: 490
AndroidChrome 86.0.4240.110

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Trochę Cię pociągne za język, mówisz o dzikiej czy słodkiej. Powiem szczerze, że ja raczej spotkałem się z jarzębiną dziko rosnąca.
Odmiany słodkiej nigdy nie spotkałem. Na tej stronie w przepisach szczegółowych piszę, że dzika nie nadaje się do wyrobu wina.
https://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
Z jakiej ty robiłeś?

Offline

#7 2021-05-23 17:23:07

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsChrome 90.0.4430.212

Odp: Wino z jarząbu szwedzkiego.

Jarzębiny różnią się smakiem, sa bardziej lub mniej gorzkie. Poza tym im bardziej dojrzałe gorycz chyba rośnie. Zawsze robię wino z dzikiej jarzębiny, czy jarzębu.
Po przemrożeniu - noc w zamrażalniku można ja jeść. Najlepsza do jedzenia, i chyba na wino jest suszona. w 30 stopniach, wtedy nie traci wartości.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
sunriserpg - czytoniemialoiscnamafijne - virtualadventure - haszyk - nevorox