Nie jesteś zalogowany na forum.
blg - skala / stopień na skali Ballinga (skala zawartości cukru w roztworze)
Brix - skala / stopień na skali Brixa (jw)
BZDC - Bóg zapłać, Dobry Człowieku
chipsy - wióry dębowe
cz - czysty (stopień czystości związków)
czda - czysty do analizy (jw.)
CZB - czarny bez
DR - dzika róża
DK - drożdże kożuchujące
DAF - di-amonu fosforan (pożywka) (ang. DAP - Diammonium Phosphate)
DNB?? - dlaczego nie bulka??
Dziki, Dzikusy - dzikie drożdże
FA - fermentacja alkoholowa
FB - fermentacja burzliwa
FC - fermentacja cicha
FJM - fermentacja jabłkowo-mlekowa (ang. MLF - Malolactic Fermentation)
FNDD - fermentacja na drożdżach dzikich
FNDS - fermentacja na drożdżach szlachetnych
FO - fermentacja octowa
LPSK - lać pod sam korek
MD - matka drożdżowa
MO - muszki owocówki
NNK - nic nie kumam
NTTJD.... - no, teraz, to już d....
Pekto - pektoenzym
Piro - Pirosiarczyn Sodu, Pirosiarczyn Potasu (zależnie od sytuacji)
P-NP... P-NP... - piłeś - nie pisz... piszesz - nie pij...
PW - prywatna wiadomość
R - restart - wznowienie przerwanej fermentacji alkoholowej
SPA - Szanowny Panie Admirale
WTF! - wylej to, fuj!
ZZO - zlewanie znad osadu
Nie posiadamy tej Planety na własność... jedynie czasowo wypożyczyliśmy ją od naszych dzieci - i winniśmy zwrócić im ją w dobrym stanie.
Offline
ijtżP - i jak tu żyć Panie
Offline