Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino ziołowe można wykonywać różnymi sposobami.
Pierwszy to fermentacja zebranych ziół w nastawie przez okres od 1 do 4 tygodni. Tym sposobem robiłem wino z dziurawca. Zrywałem górne cześci rosliny, ciałem na mniejsze kawałki i dawałem do wiadra, do tego MD i syrop cukrowy. Na koniec sok z cytryny, pomarańczy lub kwasek. Może być inny kwaśny owoc np. agrest.
Bluszczyk kurdybanek można fermentować nieco krócej, ale to indywidualna sprawa.
Drugi sposób stosowany głowie przy winach kwiatowych np. mniszku to zalanie kwiatów ciepłą wodą (niektórzy leją wrzątek), ja daje taką o temp. 50-60 stopni.
Kwiaty, zioła zalane ciepła wodą w garnku obciążam szklaną przykrywka o średnicy mniejszej od garnka, aby nic nie pływało po powierzchni. Po upływie doby wszystko przecedzam i robię właściwy nastaw.
Trzecia metoda to moczenie ziół w winie, najczęściej białym. Można moczyć dwa tygodnie, można i dwa miesiące (aloes). Cały czas kontrolujemy smak. Im dłużej moczymy zioła tym bardziej wino dostaje ich smak. Pokrzywę w winie z DR wystarczy pomoczyć 1-2 tygodnie, smak bedzie bardzo fajny, potem bedzie bardziej pokrzywowy, co nie każdemu pasuje.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.008 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 674.49 kB (Maksimum: 798.48 kB) ]