www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-28 07:52:43

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 8.1Chrome 61.0.3163.100

Napoje bezalkoholowe

Napój bezalkoholowy


Napój bezalkoholowy – rodzaj napoju, który nie zawiera znaczących ilości alkoholu. Alkohol w niewielkich ilościach występuje naturalnie w wielu napojach, takich jak soki owocowe, a także tworzy się w wyniku fermentacji, np. w kwasie chlebowym, należałoby jednak wypić ogromne ilości takich napoi, żeby odczuć jakiekolwiek oddziaływanie spożytego alkoholu. Według polskiego prawa napój nie jest napojem alkoholowym, gdy zawiera nie więcej niż 0,5% etanolu.

Zazwyczaj napoje dzieli się według kryterium temperatury podawania na zimne i gorące.
Napoje gorące

    kawa: prawdziwa, zbożowa
    herbata: czarna, zielona, herbaty aromatyzowane
    kakao
    czekolada pitna
    bawarka

Napoje zimne

    woda, woda mineralna
    woda sodowa i wody gazowane
    oranżady (słodzone napoje gazowane) i lemoniada, w tym napoje typu cola: Coca-Cola, Pepsi-Cola i inne
    pasteryzowane i świeże soki owocowe i warzywne
    mleko: krowie, bawole, kozie, kobyle, wielbłądzie (pite również na gorąco)
    napoje mleczne fermentowane i niefermentowane: kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko
    piwo bezalkoholowe zawierające nie więcej niż 0,5% alkoholu (objętościowo), piwo smakowe
    podpiwek
    koktajle owocowe i warzywne
    kompoty
    tonik
    kwas chlebowy i kwas miodowy
    szampan bezalkoholowy (wersja szampana przeznaczona dla osób niepełnoletnich)
    wino bezalkoholowe

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nap%C3%B3j_bezalkoholowy


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-11-02 20:43:07

grzechu
User
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 394
WindowsFirefox 56.0

Odp: Napoje bezalkoholowe

Można jeszcze dodać:
herbatę białą, czerwoną, żółtą, oolong
yerba mate, rooibos,
"herbaty" ziołowe,
kombucha.

Wiele się znajdzie bezalkoholowych. I wiele jest smacznych.

Offline

#3 2017-11-03 08:14:50

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 3,650
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Napoje bezalkoholowe

Rosyjska herbata - Iwan Czaj - z wierzbówki kiprzyca..

Oto jeden z przepisów..

Zbierz liście wierzbówki kiprzycy, najlepiej młode i piękne.

Rozsyp na stole, warstwą około 5cm i zostaw na kilka godzin, aż zwiędną.

Porcję liści i roluj w dłoniach, na kształt cygara, aż puszczą sok.

Zrolowane liście włóż do szklanego naczynia i przykryj wilgotną ściereczką (może to być również słoik z nakrętką).

Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kolor liści zmieni się z zieleni na brąz. Uwaga – niewskazana jest zbyt wysoka temperatura (zniszczy enzymy odpowiedzialne za fermentację) i przedłużanie procesu (liście zaczną pleśnieć po ok. 30 godzinach).

Wyjmij liście i pokrój.

Wysusz liście w temp. 100 stopni (ok. 1 godzina).

Herbata gotowa, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Herbatkę można dowolnie aromatyzować, np. miętą, cytryną, owocami. Ogromne pole do popisu. Herbatka to źródło karotenu, wit. C, B, żelaza, miedzi , manganu, zawiera 20% tanin, bioflawonoidy, pektyny. Ma silne działanie przeciwzapalne. Jest zdrowa i pyszna.

http://www.herbiness.com/rosyjska-herba … a-swiecie/

http://www.herbata.info/rosyjska-herbata/

Mam szybszy sposób...Zbieram liście do woreczka z grubej folii z klipem. Woreczek ściskam aby wyszło powietrze, lekko ugniatam liście i spinam klip. Woreczek zwijam i owijam czarnym woreczkiem foliowym. Daję do słońca tak aby się liście zaparzyły. Wystarczy 5-6 godzin w słońcu. Liście wyciągam z woreczka i rozsypuję do formy metalowej do  ciasta (brytwanna) . Susze w kuchence elektrycznej z termoobiegiem w temp. 40-50 stopni, na kilka minut daję 70 stopni dla pasteryzacji. Suche liście rozdrabniam w palcach i sypię do szczelnego szklanego słoika. Wraz z liśćmi można zrywać i suszyć kwiaty..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot
http://www.domowawinnica.4ra.pl/forums.php

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
mylife - storylife - worldstories - goldenboys - parafia-palcza