Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Napój bezalkoholowy
Napój bezalkoholowy – rodzaj napoju, który nie zawiera znaczących ilości alkoholu. Alkohol w niewielkich ilościach występuje naturalnie w wielu napojach, takich jak soki owocowe, a także tworzy się w wyniku fermentacji, np. w kwasie chlebowym, należałoby jednak wypić ogromne ilości takich napoi, żeby odczuć jakiekolwiek oddziaływanie spożytego alkoholu. Według polskiego prawa napój nie jest napojem alkoholowym, gdy zawiera nie więcej niż 0,5% etanolu.
Zazwyczaj napoje dzieli się według kryterium temperatury podawania na zimne i gorące.
Napoje gorące
kawa: prawdziwa, zbożowa
herbata: czarna, zielona, herbaty aromatyzowane
kakao
czekolada pitna
bawarka
Napoje zimne
woda, woda mineralna
woda sodowa i wody gazowane
oranżady (słodzone napoje gazowane) i lemoniada, w tym napoje typu cola: Coca-Cola, Pepsi-Cola i inne
pasteryzowane i świeże soki owocowe i warzywne
mleko: krowie, bawole, kozie, kobyle, wielbłądzie (pite również na gorąco)
napoje mleczne fermentowane i niefermentowane: kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko
piwo bezalkoholowe zawierające nie więcej niż 0,5% alkoholu (objętościowo), piwo smakowe
podpiwek
koktajle owocowe i warzywne
kompoty
tonik
kwas chlebowy i kwas miodowy
szampan bezalkoholowy (wersja szampana przeznaczona dla osób niepełnoletnich)
wino bezalkoholowe
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Można jeszcze dodać:
herbatę białą, czerwoną, żółtą, oolong
yerba mate, rooibos,
"herbaty" ziołowe,
kombucha.
Wiele się znajdzie bezalkoholowych. I wiele jest smacznych.
Offline
Rosyjska herbata - Iwan Czaj - z wierzbówki kiprzyca..
Oto jeden z przepisów..
Zbierz liście wierzbówki kiprzycy, najlepiej młode i piękne.
Rozsyp na stole, warstwą około 5cm i zostaw na kilka godzin, aż zwiędną.
Porcję liści i roluj w dłoniach, na kształt cygara, aż puszczą sok.
Zrolowane liście włóż do szklanego naczynia i przykryj wilgotną ściereczką (może to być również słoik z nakrętką).
Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kolor liści zmieni się z zieleni na brąz. Uwaga – niewskazana jest zbyt wysoka temperatura (zniszczy enzymy odpowiedzialne za fermentację) i przedłużanie procesu (liście zaczną pleśnieć po ok. 30 godzinach).
Wyjmij liście i pokrój.
Wysusz liście w temp. 100 stopni (ok. 1 godzina).
Herbata gotowa, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Herbatkę można dowolnie aromatyzować, np. miętą, cytryną, owocami. Ogromne pole do popisu. Herbatka to źródło karotenu, wit. C, B, żelaza, miedzi , manganu, zawiera 20% tanin, bioflawonoidy, pektyny. Ma silne działanie przeciwzapalne. Jest zdrowa i pyszna.
http://www.herbiness.com/rosyjska-herba … a-swiecie/
http://www.herbata.info/rosyjska-herbata/
Mam szybszy sposób...Zbieram liście do woreczka z grubej folii z klipem. Woreczek ściskam aby wyszło powietrze, lekko ugniatam liście i spinam klip. Woreczek zwijam i owijam czarnym woreczkiem foliowym. Daję do słońca tak aby się liście zaparzyły. Wystarczy 5-6 godzin w słońcu. Liście wyciągam z woreczka i rozsypuję do formy metalowej do ciasta (brytwanna) . Susze w kuchence elektrycznej z termoobiegiem w temp. 40-50 stopni, na kilka minut daję 70 stopni dla pasteryzacji. Suche liście rozdrabniam w palcach i sypię do szczelnego szklanego słoika. Wraz z liśćmi można zrywać i suszyć kwiaty..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1