www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2020-01-25 17:11:28

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 79.0.3945.130

Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

... to się uda?

1kg owoców, 1kg cukru, 3l wody, 10g kwasku, prawie odmrożona ręka.

Wiadomość dodana po 51 min 10 s:
... Dobra, mam jakąś relację, że "dziadek tak robił, rzucał jak leci, rozgniatał, 2 tygodnie trzymał".
Jeszcze chyba źle że taką mieszaninę zalałem wrzątkiem, ale cóż... dawno w miły sposób nie traciłem czasu. Na nauce o goryczce w DR też mogę.

Offline

#2 2020-01-25 18:54:35

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsFirefox 72.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Uda się.

Wrzątek niepotrzebny. Nastaw zapewne w naczyniu 5 litrowym. Ja bym trzymał owoce 4 tygodnie. Z owoców DR można spokojnie robić dwa nastawy po 4-6 tygodni. Własnie pod stołem na którym pisze ten post, pracuje drugi nastaw DR z pomaranczą.

U nas dziś też było kilka stopni na minusie, na takim mrozie zebrałem trochę(120) zielonych pędów krwawnika, rękawic przy tak małym mrozie nie zakładam.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2020-01-25 21:23:19

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 79.0.3945.130

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Zapach wraca do normy. Zalane wrzątkiem ewidentnie dominowały wyschnięte koronki kwiatostanów. Zaczynam dodawać drożdże...

Wiadomość dodana po 12 h 31 min 14 s:
I już ładnie bul bul. Idzie do piwniczki na 15 stopni C. [sred])

Offline

#4 2020-01-26 12:47:30

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
WindowsFirefox 72.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Dlaczego dajesz w chłodne miejsce?


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2020-01-26 19:03:27

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
UnknownFirefox 68.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Moim zdaniem kwasek na razie niepotrzebny, co innego jak zakończy się fermentacja i będziesz uważał że w smaku za bardzo mdłe, ja DR robię bez kwasku i nie dodaje po fermentacji, DR moim zdaniem ma wystarczającą kwasowość .
Drożdże dodawałeś, jakie jeśli.
Jeżeli nie obcinaleś 'dupek' to trzymał bym dłużej, bo dostęp do środka jest utrudniony, no chyba że była miękka.

Offline

#6 2020-01-26 21:36:55

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 79.0.3945.130

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

W takiej temperaturze fermentacja daje moim zdaniem lepsze rezultaty. Poza tym mniejsza szansa, że w pierwszym okresie się spieni i wywali korek.

Offline

#7 2020-01-26 21:42:31

kuba
Moderator
Skąd: Nad Zalewem Szczecińskim
Dołączył: 2017-11-17
Liczba postów: 1,497
UnknownFirefox 68.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Z tym pienieniem to różnie bywa, ale jeżeli chodzi o temperaturę to też staram się trzymać w niższej, drożdże produkują mniej substancji brzydko smakujących.

Offline

#8 2020-01-27 06:40:44

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

U mnie wino z DR nigdy mocno się nie pieni a trzymam je w temp. pokojowej. Co innego winogronowe. W temp. 15 stopni fermentacja będzie o wiele dłuższa. Tak czy owak warto proces produkcji opisać krok po kroku aż do butelkowania, wraz z końcowymi wnioskami.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2020-01-27 07:28:02

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
AndroidChrome 38.0.2125.102

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Potwierdzam że dłuższa, ale mi potem bardziej smakuje i po żadnej degustacji głowa nie boli. A w temp. pokojowej różnie bywało. [sred])

Offline

#10 2020-01-27 09:12:38

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Zatem czekam na relacje z kolejnych etapów robienia tego wina.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#11 2020-04-30 11:13:01

Michal79
User
Dołączył: 2017-12-08
Liczba postów: 215
WindowsChrome 80.0.3987.163

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Dawno temu oddzielone od miazgi, wciąż lekko fermentuje. Dzisiaj zlanie znad osadu. Czuć jakąś kwaśność, najbliżej temu posmakowi do witaminy C w saszetkach. Jest niesamowicie aromatyczne, nasycone, nie ma śladów goryczki. Mocno idzie do głowy.
Racja że kwasek chyba był niepotrzebny. Nie wiem czemu go dodawałem...
A, bo poprzednio też dodawałem, ale były nieco bardziej rozcieńczone tamte nastawy.

Chyba nie trzeba tych końcówek rzeczywiście obcinać. I po mrozach zdecydowanie lepsze.

Offline

#12 2020-04-30 12:08:02

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 69.0

Odp: Dzika róża zerwana 25.01, bez obcinania resztek kwiatostanów - czy...

Wino z DR nigdy nie ma goryczki, co innego z głogu. Na pewno ma mnóstwo wit.C.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
griffomc - sativaa - smbo6d - pasclan - lalkowa