Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
31.01.2020.
Planuje zrobić eksperyment z wymrażaniem wina i przez to uzyskaniem dużo większej ilości alkoholu - śliwowica?
Planuje przelać do butli po wodzie mineralnej wino ze śliwek i wino z mirabelek. Pomiar poziomu alkoholu (gdzieś tam miałem alkoholomierz).
Oczywiście pomiar tylko po to by po wymrażaniu zrobić porównanie. Porównanie tego co zostało po wymrożeniu i tego co powstało po stopieniu "śniegu". Ciekawe jakie rezultaty da trzykrotne wymrażanie w zamrażalniku?
Już wcześniej wymrażałem wina o dużych kwasach - agrestowe i smak się poprawił. Alkoholu nie badałem bo nie o niego mi chodziło.
Wiadomość dodana po 8 h 42 min 41 s:
Wymrażanie rozpoczęte. Do butelki plastikowej po wodzie Oaza, 1,5 litrowej. Wlałem po 0,5 litra wina sliwkowego i 0,5 litra wina mirabelka /śliwa.
wina o mocy około 15%. Rocznik 2019.
Wina prosto z piwnicy więc o temp. 7-10 stopni. Alkoholomierz pokazał około 3-4%, nie chciałem ogrzewać wina do 20 stopni bo i tak zaraz miało trafić do zamrazarki..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Zibi alkoholomierz nie pokaże Ci procent alkoholu w winie.
Wiem że nie pokaże. Używałem go jak destylowałem wino metodą garnkową. Wtedy destylaty miały 35, czasem 40%.
Dzis rano wino w butelce zamarzło na snieg prawie całe, ale szybko roztopiło sie z 65-70%. To zlałem i potem dałem spowrotem do zamrazarki, reszta która mocniej zamarzła jest w butelce. Smak tej pierwszej cześci zdaje sie pokazywać trochę więcej alkoholu. Zobaczymy wynik po trzech próbach i porównaniu przynajmniej paszczowym.
Dziś porównanie smaku obydwu cześci wina. Po trzech wymrożeniach. Część odrzucona wydaje się pozbawiona alkoholu, druga część
przyjemnie grzeje. Procentowo to moze być 25% i 5-6%. Objetościowo obie ilości to pół na pół.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.011 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 756.88 kB (Maksimum: 889.51 kB) ]