Nie jesteś zalogowany na forum.
Plan II Przedwiosennego spotkania winiarzy w Żarkach koło Myszkowa (woj. śląskie)
Impreza jest zaplanowana w dniach 29 lutego - 01 marca 2020 r.
Harmonogram części oficjalnej:
10:00-10:30 Zjazd i wymiana sztobrów i sadzonek.
10:30-10:50 Zwiedzanie Muzeum Stary Młyn.
11:00 Powitanie uczestników przez Burmistrza Gminy i Miasta Żarki Klemensa Podlejskiego.
11:10-11:30 Zasadzenie kilku krzewów winorośli w nowo założonej "Winnicy Demonstracyjnej"
11:30-11:40 Przejazd do Domu Kultury
11:40-13:10 Wykłady i prelekcje
1) Robert Rubacha (Winnica Plechów): Uprawa odmian winorośli przerobowych w warunkach klimatycznych Polski południowej. https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow
2) Sławomir Ślak (Ostrzeszów): "Winorośl na murach - szansą na wykorzystanie przestrzeni miejskiej. Praktyczne aspekty szczepienia winorośli"
3) Aleksander Błaszak; Winnica Rajska -prezentacja rodzinnej winnicy myszkowskiej www.winnicarajska.pl
13:10-13:40 Wyjazd do http://www.winnicarajska.pl
Część zamknięta:
15:00-22:00 Degustacja w http://www.gosciniecjurajski.com.pl/
Około godziny 18:00 zaplanowany jest gorący posiłek.
Menu: Ziemniaki, pieczeń wieprzowa z sosem, zestaw surówek
Dla osób o nietolerancjach pokarmowych istnieje możliwość przygotowania alternatywnego posiłku.
Sala zostanie przygotowana do naszych potrzeb. Zapewnione mamy nagłośnienie oraz kieliszki do
degustacji.
W trakcie naszej biesiady możemy spożywać przygotowane przez uczestników lub zakupione przez nas przekąski.
Zachęcamy do tradycyjnego już przygotowania chlebów, ciast, wędlin i smarowideł, przetworów
i co Wam wyobraźnia podpowie.
W związku z dużym zainteresowaniem imprezą przygotujemy identyfikatory dla wszystkich
uczestników spotkania . Pozwoli nam to na szybsze poznanie.
W związku z tym potrzebne są większe ilości win do degustacji. Jedna butelka nie pozwoli na to.
Dlatego prosimy o przygotowanie 2 butelek z jednego rodzaju wina.
Koszt uczestnictwa w spotkaniu to 30 zł + 2 zł za identyfikator (obejmuje gorący posiłek i udostępnienia sali)
Pieniądze będziemy zbierać przy wchodzeniu na salę przed początkiem imprezy.
Przygotujcie proszę odliczone kwoty. Ułatwi to i przyspieszy obsługę.
Do zobaczenia,
Organizatorzy
Chęć udziału w spotkaniu proszę zgłaszać na adres meilowy: kt70@o2.pl
Ostatnio edytowany przez kt70 (2020-02-10 20:53:28)
Ciekawy program.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
W imieniu organizatorów imprezy w Żarkach serdecznie zapraszam Kolegę Administratora do udziału w tym wydarzeniu. Z Zagłębia Dąbrowskiego jest tam naprawdę blisko. Niektórzy nawet uważają powiaty myszkowski i zawierciański za część Zagłębia Dąbrowskiego.
Tak, jest blisko tylko że ja nie mam samochodu. Dzięki za zaproszenie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Ja też nie mam samochodu a do Żarek się wybieram (mieszkam około 40 km na północ od Nowego Sącza). Można tam dojechać busami albo koleją, choćby do Myszkowa. Serdecznie zapraszam. Będzie to zaszczyt dla środowiska drobnych winiarzy i winogrodników, gdy Administrator tego forum weźmie udział w tym zlocie. Koledzy przywiozą ze sobą sporo wina do degustacji, z różnych miejsc i różnych siedlisk: jurajskich, podkrakowskich, górnośląskich a nawet wielkopolskich i mazowieckich.
Ostatnio edytowany przez kt70 (2020-02-12 21:31:04)
Kurcze żeby to było bliżej, ale ja mieszkam na drugim końcu świata .
[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 803.8 kB (Maksimum: 940.47 kB) ]