Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
2021 - Podbiał/pomarańcza.
Nastaw w balonie szklanym poj. 10 litrów.
Kwiat podbiału 800 szt.(+ 100=900)
2 pomarańcze
Drożdże uniwersalne Browin.
Cukier na razie 400 gram.(+600 g = 1000 g) + 1000 g= 2000 g. = 200 g = 2200 g.+ 400g = 2600 g.
Kwiaty przebrałem i opłukałem na durszlaku.
Kwiaty zalane lekko ciepłą wodą. Będą w nastawie około 2 tygodnie.
Nastaw często mieszamy, nawet kilka razy dziennie.
Wino ma być półwytrawne, wiec przy tych drożdżach cukru wyjdzie jakieś 2,3 kg na 10 litrów wina już po oddzieleniu kwiatków.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wczoraj 02.04. dosypałem do nastawu około 100 kwiatków podbiału. dziś dodałem kolejne 400 g. cukru. Wino zaczęło szybciej pracować. Wcześniej chodziło wolniutko.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dodane 200 gram cukru, w sumie 1000 g(1 kg).
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Offline
Dodałem 200 gram cukru, reakcja bardzo burzliwa. Trzeba będzie jeszcze dodać około 400 gram aby było półwytrawne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dodałem 400 gram cukru i to chyba będzie koniec.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Offline
Kupa roboty przy takim winie miałeś. Drożdże dawałeś w płynie jak Browin.Fajny kolor ma . Chyba już go wypiłeś z połowa. Nie trzymaj długo wina bo się zepsuje.
Pozdr..
Offline
Bardzo jasne wino, muszę zrobić aktualną fotkę.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1