Nie jesteś zalogowany na forum.
Baniaczek 5 litrowy.
Drożdże Browin, 15% tolerancja.
Cukier na razie 400 gram, plus 400 gram, plus 200 gram = 1000 gram
Czarna porzeczka na razie prawie litr., plus ponad 200 ml, plus 200 ml. = 1400 ml
Malina 550 ml.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Wino dobre, ale jest go strasznie mało.
Co to 5 litrów , tela co nic.
Mnie się jeszcze klaruje , czyli jeszcze pomału fermentuje. To już końcowe . Mnie się nie spieszy z niego brać. Może postać do świąt ...Balon 50 litrowy. W nim były różne owoce- mieszane. Dawałem bazylię też do niego.
Początek fermentacji to: 19 czerwca 2021 ROK.
Cukru w nim jest 11,5 kg
Tak, ale mnie cieszy nawet taki mikro nastaw. Z malinami było dość kiepsko, nawet nalewki z nich nie mam.
Nalewki malinowej zrobiłem 2,5 litra , Może jeszcze zrobię, ale na spirytusie.
Na alkoholu nie ma tego aromatu. To nie jest nalewka. Taka sobie...
Dodajesz jakieś dodatki?
Do malinowej dodaję chili, parę kropel . Ale- najprzód chili daję do małpki sypię i zalewam spirolem. Dopiero po tygodniu daję parę kropel. Tak daję do wszystkich nalewek . Ale chili tylko do malinowej..
Mam kilka małpek - Do nich wsypuję zioła i trzymam do 21 dni-- Zalewam spirytusem . To może stać długo.
Np. Kardoman do agrestowej i bazylia. Ale w butelkach osobno stoją.
Wanilia tak samo, tylko przecinam wzdłuż,i na małe kawałki i do buteleczki daję. Można dać do wina parę kropel i skosztować.
Ciekawe z tymi małpkami.
Nie robiłeś jeszcze z tymi małpkami. Mam nawet nalew zrobiony do wiśni. Może ten nalew stać i 5 lat, w butelce dwusetkowej. Tylko parę kropel daje. Na 0,5 litra danej nalewki. Bazylia do nalewki agrestowej,i kardoman.
Robi mi się likier wiśniowy . Wiśnie zalane spirytusem i cukru dałem trzcinowego. To z pół roku musi postać. Wiśnie muszą się skurczyć w tym słoju.
Pół roku powiadasz...
Tak myślę. Kiedyś robiłem , dawno już likier wiśniowy , ale z innych wiśni . Sokówek, one były większe ,o właśnie one się skurczyły , jak długo stały w spirytusie.
Nie wiem co z moich będzie wiśni. Na razie stoi w komórce na półce.
Pozdr..
Eug..
Będzie dobrze.
Swoje musi odstać , taki likier wiśniowy.
A ty robiłeś już taki likier.
Likieru nie robiłem. Tylko nalewki.
Mamy Październik już. 14 to czas zlewać sok z likieru wiśniowego dodać dodatki.Sok spuszczę zaleję wodą gotowaną prawie zimną na 8 godz. Dałem też do słoja wanilie przekrojoną wzdłuż, na miesiąc w słoju powinna być.
Ponownie płyn wyleje dam do osobnego naczynia.
Dodam miód do 4 łyżek tylko( nie gryczany.) Wymieszam i połączę oba płyny.
Dodam jeszcze 2 setki rumu na aromat.
Może stać długo , nawet i lata.
Będzie świetna do kosztowania.
Tyle alkoholu to jak szczelnie zamknięty to wytrzyma i sto lat.
To masz ,i rację że wytrzyma . Ale trzeba podbić alkoholem , pewne nalewki. Wtedy są smaczniejsze ,i aromat wyczujesz w niej. Dodam jeszcze pewne zioła.
Pozdrawiam ./Gliwice
Napisz co dodałeś, ku nauce innym.
Jak zrobię likier, to dopiero go opiszę. To dopiero po 14 Października. Na razie stoi w ciemnym ciepłym miejscu.
Jaki ma smak, aromat, kolor ,i ile tego będzie pojemności.
Pozdrawiam wszystkich tutaj co zaglądają.
Ok. Poczekam tydzień.
Witaj Zibi. Jak zdrówko z Twojej strony.
Dziś jest Czwartek 2021 rok 14 Października.
Może jutro lub w Sobotę z robię z tym likierem wiśniowym, to trocha zejdzie na czasie. Z głową trza robić , nic w pośpiechu.
Pozdrawiam miło.
Eugeniusz.
Zdrowie może być. Biorę nalewkę na szczeci na boreliozę.
OTO PRZEPIS NA LIKIER WIŚNIOWY. 16. PAŹDZIERNIKA .2021 .ROK.
------------------------------------------
Na 0, 5l. spirytusu. Wiśnie umyte osuszone, mogą być , a nie muszą być nakłuwane.
Tylko 3 łyżki cukru trzcinowego na 3 m-ce. W ciemnym ciepłym miejscu trzymać. Z pestkami oczywiście.
Po tym czasie płyn wylać ze słoika. A wiśnie zalać gotowaną wodą prawie zimną, i trzymać 8 godz..
Ponownie płyn wylać do osobnego naczynia, dodać miód tylko nie gryczany..Dodać miód do 4,5 łyżek
wymieszać i połączyć płyny.
Dodać rum do 2,5 setki na aromat.
Można przyprawić ziołami, ja dałem wanilię 1 sztukę przekrojoną wzdłuż na 1 miesiąc.
Po tym czasie zlać do butelek.
Może stać latami.
Ja kosztowałem, jest wyśmienita bardzo dobra. Ponad 35% ma w sobie alkoholu. Zapach, aromat dostanie po miesiącu.
Wiadomość dodana po 06 min 38 s:
Wiśnie muszą być zakryte spirytusem. Zapomniałem dopisać wyżej.
Pozdrawiam/Gliwice + 4 km.
Eugeniusz.
Szkoda że nie zrobiłeś nowego wątku. Nikt tego nie znajdzie bo tu czarna porzeczka z maliną.
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.21 MB (Maksimum: 1.44 MB) ]