Nie jesteś zalogowany na forum.
Baniaczek 5 litrowy.
Drożdże Browin, 15% tolerancja.
Cukier na razie 400 gram, plus 400 gram, plus 200 gram = 1000 gram
Czarna porzeczka na razie prawie litr., plus ponad 200 ml, plus 200 ml. = 1400 ml
Malina 550 ml.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino dobre, ale jest go strasznie mało.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Co to 5 litrów , tela co nic.
Mnie się jeszcze klaruje , czyli jeszcze pomału fermentuje. To już końcowe . Mnie się nie spieszy z niego brać. Może postać do świąt ...Balon 50 litrowy. W nim były różne owoce- mieszane. Dawałem bazylię też do niego.
Początek fermentacji to: 19 czerwca 2021 ROK.
Cukru w nim jest 11,5 kg
Offline
Tak, ale mnie cieszy nawet taki mikro nastaw. Z malinami było dość kiepsko, nawet nalewki z nich nie mam.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nalewki malinowej zrobiłem 2,5 litra , Może jeszcze zrobię, ale na spirytusie.
Na alkoholu nie ma tego aromatu. To nie jest nalewka. Taka sobie...
Offline
Dodajesz jakieś dodatki?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Do malinowej dodaję chili, parę kropel . Ale- najprzód chili daję do małpki sypię i zalewam spirolem. Dopiero po tygodniu daję parę kropel. Tak daję do wszystkich nalewek . Ale chili tylko do malinowej..
Mam kilka małpek - Do nich wsypuję zioła i trzymam do 21 dni-- Zalewam spirytusem . To może stać długo.
Np. Kardoman do agrestowej i bazylia. Ale w butelkach osobno stoją.
Wanilia tak samo, tylko przecinam wzdłuż,i na małe kawałki i do buteleczki daję. Można dać do wina parę kropel i skosztować.
Offline
Ciekawe z tymi małpkami.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie robiłeś jeszcze z tymi małpkami. Mam nawet nalew zrobiony do wiśni. Może ten nalew stać i 5 lat, w butelce dwusetkowej. Tylko parę kropel daje. Na 0,5 litra danej nalewki. Bazylia do nalewki agrestowej,i kardoman.
Robi mi się likier wiśniowy . Wiśnie zalane spirytusem i cukru dałem trzcinowego. To z pół roku musi postać. Wiśnie muszą się skurczyć w tym słoju.
Offline
Pół roku powiadasz...
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak myślę. Kiedyś robiłem , dawno już likier wiśniowy , ale z innych wiśni . Sokówek, one były większe ,o właśnie one się skurczyły , jak długo stały w spirytusie.
Nie wiem co z moich będzie wiśni. Na razie stoi w komórce na półce.
Pozdr..
Eug..
Offline
Będzie dobrze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Swoje musi odstać , taki likier wiśniowy.
A ty robiłeś już taki likier.
Offline
Likieru nie robiłem. Tylko nalewki.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mamy Październik już. 14 to czas zlewać sok z likieru wiśniowego dodać dodatki.Sok spuszczę zaleję wodą gotowaną prawie zimną na 8 godz. Dałem też do słoja wanilie przekrojoną wzdłuż, na miesiąc w słoju powinna być.
Ponownie płyn wyleje dam do osobnego naczynia.
Dodam miód do 4 łyżek tylko( nie gryczany.) Wymieszam i połączę oba płyny.
Dodam jeszcze 2 setki rumu na aromat.
Może stać długo , nawet i lata.
Będzie świetna do kosztowania.
Offline
Tyle alkoholu to jak szczelnie zamknięty to wytrzyma i sto lat.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To masz ,i rację że wytrzyma . Ale trzeba podbić alkoholem , pewne nalewki. Wtedy są smaczniejsze ,i aromat wyczujesz w niej. Dodam jeszcze pewne zioła.
Pozdrawiam ./Gliwice
Offline
Napisz co dodałeś, ku nauce innym.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jak zrobię likier, to dopiero go opiszę. To dopiero po 14 Października. Na razie stoi w ciemnym ciepłym miejscu.
Jaki ma smak, aromat, kolor ,i ile tego będzie pojemności.
Pozdrawiam wszystkich tutaj co zaglądają.
Offline
Ok. Poczekam tydzień.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witaj Zibi. Jak zdrówko z Twojej strony.
Dziś jest Czwartek 2021 rok 14 Października.
Może jutro lub w Sobotę z robię z tym likierem wiśniowym, to trocha zejdzie na czasie. Z głową trza robić , nic w pośpiechu.
Pozdrawiam miło.
Eugeniusz.
Offline
Zdrowie może być. Biorę nalewkę na szczeci na boreliozę.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
OTO PRZEPIS NA LIKIER WIŚNIOWY. 16. PAŹDZIERNIKA .2021 .ROK.
------------------------------------------
Na 0, 5l. spirytusu. Wiśnie umyte osuszone, mogą być , a nie muszą być nakłuwane.
Tylko 3 łyżki cukru trzcinowego na 3 m-ce. W ciemnym ciepłym miejscu trzymać. Z pestkami oczywiście.
Po tym czasie płyn wylać ze słoika. A wiśnie zalać gotowaną wodą prawie zimną, i trzymać 8 godz..
Ponownie płyn wylać do osobnego naczynia, dodać miód tylko nie gryczany..Dodać miód do 4,5 łyżek
wymieszać i połączyć płyny.
Dodać rum do 2,5 setki na aromat.
Można przyprawić ziołami, ja dałem wanilię 1 sztukę przekrojoną wzdłuż na 1 miesiąc.
Po tym czasie zlać do butelek.
Może stać latami.
Ja kosztowałem, jest wyśmienita bardzo dobra. Ponad 35% ma w sobie alkoholu. Zapach, aromat dostanie po miesiącu.
Wiadomość dodana po 06 min 38 s:
Wiśnie muszą być zakryte spirytusem. Zapomniałem dopisać wyżej.
Pozdrawiam/Gliwice + 4 km.
Eugeniusz.
Offline
Szkoda że nie zrobiłeś nowego wątku. Nikt tego nie znajdzie bo tu czarna porzeczka z maliną.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.21 MB (Maksimum: 1.44 MB) ]