Nie jesteś zalogowany na forum.
WINO MALINOWE.
Początek fermentacji 9 -Września 2021 rok. Tylko dwa tygodnie. To wyjątek bo malina szybko przebiega z owocami.Malin było 14 kg.
Znów dwa balony 18,9L i 12 Litrowy.
Owoców ładowałem do nich po połowie
Cukru dałem: 1,5 kg i 1 kg do 12 Litrowy.
Po odrzuceniu owoców zlałem wino do jednego gąsiora . Jest jego 26 litrów. Dzisiaj dałem 2,5 kg cukru. Trochę mało cukru. Za 3, 5 dni dodam następną porcje.
Drożdże 1.p
Pożywka 1. p.
Sok z cytryny był dawany na początku. Reszta woda .
Mocno pracuje?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Spokojnie pracuje , bo jest w komórce . Po co mam do domu brać i wąchać opary. Malina lubi chłodniejsze miejsce, od innych win.
Jak pracuje to miejsce dobre. Teraz na dworze 9 stopni, to w nieogrzanym pomieszczeniu by się fermentacja zatrzymała.
Tam właśnie często chodze i czasami drzwi są otwarte , to nie ma źle. Tam zawsze bez zimę jest +14,do 16 stopni . To normalny pokój tylko bez grzejnika jako komórka. Wszystkie tam mamy słoiki , więc musi być chłodniej . Porobione sa w niej regały metalowe, półki z desek na, trzech stronach. okno normalne duże, tylko roleta jest na duże słonko. Wszystkie regały mają drzwiczki . Tak że
zewnątrz nic nie widać jakbyś wszedł do komórki. Co jest i gdzie na regałach. To porobiłem.
Ide na dwór.
Na dworze średnia pogoda, ale do roboty się nadaje. Zresztą mamy już jesień.
Ta mała butla to mocno fermentacja przechodzi to 12 Litrowa, a Ta 25 juz spowolniała fermentacja , przeniosłem go do pokoju gdzie jest grzejnik. Przy oknie stoi teraz wino gronowe prawie 30 litrów.
Pozdrawiam winiarzy tych co zaglądają tutaj.
Może i kto czasem tu zajrzy?
Cała banda poszła stąd. Ktoś tam chyba został, ale nowi tutaj wchodzą chyba.
Przyszłość pokaże.
Witam.
Obie te dwie butle z winem malinowym dałem do pokoju , gdzie centralne jest.Lepiej przechodzi fermentacja. tak do 3,5-- 4 miesiące to góra . Wino będzie gotowe.
Też tam mi stoi wino czarna porzeczka z wiśnią 25 litrów , i śliwkowe 15 litrów. Oraz 54 litry wina stoi na ukończeniu fermentacji.
To wino to kupaż.
Pozdrawiam Eug..
Dużo tego narobiłeś.
No wszystkiego wina , chyba będzie około 170 litrów. Do wiosny będzie fermentacja niektórych win.Swoje musi odstać w butli . Bo jak zakorkuję wcześniej, mogą być petardy . Zakrętki to co innego. Ale też mi butęlkę raz rozerwało. Korka nie wysadziło. 37 butelek mi się leżakuje po 0,75 litra w każdej. Korki dawałem stare 4 letnie i nowe które w tym roku kupowałem na Alegro. Wszystkie korki trzymam w worku nylonowym i w małym wiaderku plastikowym szczelnie zamknięte są.
Korkownicę mam ręczną, tylko korek parzę 3 sekundy. Bardzo szybko się korkuje. A mam w zapasie 2 sztuki. Tylko 10 zł płaciłem za sztukę.
Korkownica za 10 PLN?
Tylko 10 złotych płaciłem . Mam ich 3 sztuki. Zapas musi być.
Pozdrawiam tutaj winiarzy.
Gliwice..
Nie mam korkownicy, robiłem próby korkowania ręcznie. Z dwóch butelek z jedną się udało całkiem dobrze.
Korkownica , mały wydatek. Super się korkuje. Ręcznie tego nie zrobisz absolutnie. Raz mi butelkę rozerwało , a korka nie wywaliło. Duży huk był, i to w nocy zaraz poleciałem co się dzieje. Myślałem że jakiś złodziej się dobiera do mieszkania.
Trochę mam korków po szampanie. Takie wielokrotnego użytku. Nie wszędzie idealne pasuje ale się sprawdza.
ja te zmam takie korki dobre są , ale do wszystkich nie pasują te korki.
Tak, szyjki butelek są różnej średnicy.
Wszystkiego wina malinowego będzie u mnie ,ho. Może z 80 litrów, i a może wincy jeszcze .
Pozdr.Gliwice
Eugen
80 litrów?
Mało, czy dużo. Jeszcze maliny mam w zamrażalce na kupaż, pomieszać z innymi owocami.
Eug..
A z jakimi mieszasz zazwyczaj?
Z samych malin tylko 1 gąsior się robi to 25 litrowy, A drugi tez prawie same maliny są coś dorzuciłem wiśni chyba ze 4 kg . Ale to baniak jest 55 litrów, dalej stoi pełny . Nie ruszam go . Nie ma potrzeby, do wiosny postoi chyba.
Następny baniak To 1kg malin, wiśnia 0,5 kg szklanka, 0,5 kg aroni, agrest 1,5 kg,i czarna porzeczka 3 kg . To kupaż wino będzie, około 15 litrów w dwóch baniakach na razie jest. Ciemne będzie wino czerwone.
Pozdr Eugeniusz
[ Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.17 MB (Maksimum: 1.38 MB) ]