Nie jesteś zalogowany na forum.
WINO MALINOWE.
Początek fermentacji 9 -Września 2021 rok. Tylko dwa tygodnie. To wyjątek bo malina szybko przebiega z owocami.Malin było 14 kg.
Znów dwa balony 18,9L i 12 Litrowy.
Owoców ładowałem do nich po połowie
Cukru dałem: 1,5 kg i 1 kg do 12 Litrowy.
Po odrzuceniu owoców zlałem wino do jednego gąsiora . Jest jego 26 litrów. Dzisiaj dałem 2,5 kg cukru. Trochę mało cukru. Za 3, 5 dni dodam następną porcje.
Drożdże 1.p
Pożywka 1. p.
Sok z cytryny był dawany na początku. Reszta woda .
Offline
Mocno pracuje?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Spokojnie pracuje , bo jest w komórce . Po co mam do domu brać i wąchać opary. Malina lubi chłodniejsze miejsce, od innych win.
Offline
Jak pracuje to miejsce dobre. Teraz na dworze 9 stopni, to w nieogrzanym pomieszczeniu by się fermentacja zatrzymała.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tam właśnie często chodze i czasami drzwi są otwarte , to nie ma źle. Tam zawsze bez zimę jest +14,do 16 stopni . To normalny pokój tylko bez grzejnika jako komórka. Wszystkie tam mamy słoiki , więc musi być chłodniej . Porobione sa w niej regały metalowe, półki z desek na, trzech stronach. okno normalne duże, tylko roleta jest na duże słonko. Wszystkie regały mają drzwiczki . Tak że
zewnątrz nic nie widać jakbyś wszedł do komórki. Co jest i gdzie na regałach. To porobiłem.
Ide na dwór.
Offline
Na dworze średnia pogoda, ale do roboty się nadaje. Zresztą mamy już jesień.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ta mała butla to mocno fermentacja przechodzi to 12 Litrowa, a Ta 25 juz spowolniała fermentacja , przeniosłem go do pokoju gdzie jest grzejnik. Przy oknie stoi teraz wino gronowe prawie 30 litrów.
Pozdrawiam winiarzy tych co zaglądają tutaj.
Offline
Może i kto czasem tu zajrzy?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Cała banda poszła stąd. Ktoś tam chyba został, ale nowi tutaj wchodzą chyba.
Offline
Przyszłość pokaże.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Witam.
Obie te dwie butle z winem malinowym dałem do pokoju , gdzie centralne jest.Lepiej przechodzi fermentacja. tak do 3,5-- 4 miesiące to góra . Wino będzie gotowe.
Też tam mi stoi wino czarna porzeczka z wiśnią 25 litrów , i śliwkowe 15 litrów. Oraz 54 litry wina stoi na ukończeniu fermentacji.
To wino to kupaż.
Pozdrawiam Eug..
Offline
Dużo tego narobiłeś.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
No wszystkiego wina , chyba będzie około 170 litrów. Do wiosny będzie fermentacja niektórych win.Swoje musi odstać w butli . Bo jak zakorkuję wcześniej, mogą być petardy . Zakrętki to co innego. Ale też mi butęlkę raz rozerwało. Korka nie wysadziło. 37 butelek mi się leżakuje po 0,75 litra w każdej. Korki dawałem stare 4 letnie i nowe które w tym roku kupowałem na Alegro. Wszystkie korki trzymam w worku nylonowym i w małym wiaderku plastikowym szczelnie zamknięte są.
Korkownicę mam ręczną, tylko korek parzę 3 sekundy. Bardzo szybko się korkuje. A mam w zapasie 2 sztuki. Tylko 10 zł płaciłem za sztukę.
Offline
Korkownica za 10 PLN?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tylko 10 złotych płaciłem . Mam ich 3 sztuki. Zapas musi być.
Pozdrawiam tutaj winiarzy.
Gliwice..
Offline
Nie mam korkownicy, robiłem próby korkowania ręcznie. Z dwóch butelek z jedną się udało całkiem dobrze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Korkownica , mały wydatek. Super się korkuje. Ręcznie tego nie zrobisz absolutnie. Raz mi butelkę rozerwało , a korka nie wywaliło. Duży huk był, i to w nocy zaraz poleciałem co się dzieje. Myślałem że jakiś złodziej się dobiera do mieszkania.
Offline
Trochę mam korków po szampanie. Takie wielokrotnego użytku. Nie wszędzie idealne pasuje ale się sprawdza.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
ja te zmam takie korki dobre są , ale do wszystkich nie pasują te korki.
Offline
Tak, szyjki butelek są różnej średnicy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wszystkiego wina malinowego będzie u mnie ,ho. Może z 80 litrów, i a może wincy jeszcze .
Pozdr.Gliwice
Eugen
Offline
80 litrów?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Mało, czy dużo. Jeszcze maliny mam w zamrażalce na kupaż, pomieszać z innymi owocami.
Eug..
Offline
A z jakimi mieszasz zazwyczaj?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Z samych malin tylko 1 gąsior się robi to 25 litrowy, A drugi tez prawie same maliny są coś dorzuciłem wiśni chyba ze 4 kg . Ale to baniak jest 55 litrów, dalej stoi pełny . Nie ruszam go . Nie ma potrzeby, do wiosny postoi chyba.
Następny baniak To 1kg malin, wiśnia 0,5 kg szklanka, 0,5 kg aroni, agrest 1,5 kg,i czarna porzeczka 3 kg . To kupaż wino będzie, około 15 litrów w dwóch baniakach na razie jest. Ciemne będzie wino czerwone.
Pozdr Eugeniusz
Offline
[ Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.17 MB (Maksimum: 1.38 MB) ]