Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
Smak na stawów chyba czasem sprawdzasz?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
WITAM , DZIŚ NIEDZIELA 9. STYCZNIA 2022 Rok.
Zrobiłem następny nastaw z owocami na 19 litrów. Na trzy tygodnie. Potem owoce odrzucę.
Wiśnie - 1,70 kg
Agrest - 2 kg
Aronia - 1 kg
Czarna porzeczka tylko 0,5 kg .
Dodałem też zioła .
A po odrzuceniu owoców dodam do gąsiora rodzynki umyte i pogniecione około ,70 deka na aromat.
Eugeniusz Gliwice
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dreja10 (2022-01-09 10:56:55)
Offline
Wszystko fajnie ale to wątek o winie malinowym. Kto Twój post później znajdzie?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
To nie jest malina . Tylko wszystkie owoce dałem. Taki ogólny. Kto będzie chciał zobaczyć to zobaczy.
Pozdr.
Eug..
Offline
Jeszcze pomału fermentacja przechodzi . Wszystko stoi w butlach . Mam co pic na razie. Ponad 150 litrów w butlach.
POZDRAWIAM EUG.
Offline
Butla 25 litrowa z winem malinowym . Fermentacja stanęła 3,5 miesiąca . Jeszcze z miesiąc poczekam aż się dobrze unormuje ułoży , dopiero będę korkował WINO malinowe. Do picia dobre, jest fajne słodkie . Końcowa fermentacja też jest następnego wina
Malinowego . To bardzo duża butla . Jest w nim wino prawie pod sam korek . To 58 litrów wina
Pozdrawiam Winiarzy na domownicy.
Offline
Sporo tego wina, a smak badałeś?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Na pewno będzie dobre, klika razy go przelewałem z nad osadu . To i kosztowałem. Jedno ma z fermentacją 8 miesięcy Stoi w butli , jest w niej 17 litrów wina pod sam korek.To wino czarna porzeczka z wiśniami. Druga butla tez jest wina prawie pod sam korek , będzie go z 28 litrów, to MALINOWE wino. 3,5 miesiąca i fermentacja się skończyła.
Offline
Z lałem wino malinowe z dwóch butli 80 lirów, - 30 Kwietnia 2022 roku Dobre wyszło. Tyko więcej cukru poszło . Bo te maliny były słabo słodkie.
Offline
Robiłem malinowe na miodzie no i teraz okazało się wytrawne. Dodaje odrobinę cukru do butelki z winem jak przyniosę z piwnicy, bo malinowe wytrawne mi niezbyt pasuje, wolę półsłodkie.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Może miodu nie, ale można podbić takie wino alkoholem malinowe i wrzucić do niego z 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż , wychodzi bardzo dobre w smaku, aromacie . Takie robiłem już . Pychota takie wino.
Pozdrawiam
Offline
Wielki baniak? Masz w koszyku ten 55 litrowy?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
W tym roku duży baniak jest na gorze pusty. Tylko 25 litrowe mam baniaki do dyspozycji. I właśnie na koniec fermentacji dodam spirytusu . Bo to okres zimowy jest. Spirytusu ma w zapasie 10 butelek. To małe piwo na mnie.
Pozdrawiam was miło.
Offline
Fajny zapas...
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Jeszcze dokupię coś alkoholu 40% , to najlepszy do nalewek.Koniaku mam 4 butelki i rumu jasny i ciemny mam po 3 butelki , dodaję go do nalewek . Jak wiśniówka . Na 1 litr daje 2 setki rumu, na aromat, reszta miód. Tylko nie rzepakowy.
Rum jest dobry też na zimowe wieczory do herbatki dodaję też, Fajnie grzeje i zdrowy jest.
Gienek G liwice.
Offline
Ja miodem smaruje rano chleb. Miodem ze spadzi iglastej.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
ja też miodem nie gardzę , też wezmę łyżkę i zjem go. Ja do imbru daję miód i sok z cytryny
Offline
Przedwczoraj przyniosłem z piwnicy wino malinowe na miodzie, wyszło pół wytrawne. Mocno musujące. Dobre.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja teraz zamówię wiadro miodu , przez kuriera. Bedzie na dwa lata.Tylko plecionka da znać na winiarzach.
Offline
Strony: Poprzednia 1 2