Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nastaw w szklanym baniaku 5 litrowym. Nastawiono 28.08.2021.
Czarny bez przebrany, tylko czarne owoce, przepłukałem, po czym dodałem odrobinę wody i na wolnym ogniu doprowadziłem do bulgotania. To wystarczy by po ostygnięciu wyciśnięty sok bezpiecznie pić, albo zrobić wino.
Dodałem wody żeby był rzadszy i szybciej go doprowadzić do wrzenia, a wodę i tak potem dodajemy.
Do gorącego czarnego bzu dodałem szklankę, 200 g. cukru. Po ostygnięciu wszystko do balona plus drożdzę browin i ze trzy spore szczypty kwasku.
Nastaw zajmuje 3/4 balonu. Dobra decyzja, bo potem przy burzliwej kazdorazowo po dodaniu cukru, nastaw wchodził do rurki.
Cukier dodawałem na 4 raty, co tydzień. W sumie ponad 800 gram. Owoce odrzuciłem i wycisnąłem po niecałych 3 tygodniach. To drobny owoc, nie ma problemu z wylewaniem z balonu o wąskiej szyjce.
Wino ma być półsłodkie i planuje go dosładzać do tego poziomu.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dosypałem 100 gram cukru, drożdże oszalały ze szczęścia. O mało mi nastaw nie wykipiał.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Czasami można zwariować , przy tak małej dawce cukru. To wiem o tym.
Pozdrawiam.
Offline
Mała dawka, ale piana doszła do szyjki.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tak to jest z tymi winami, to wiem.
Offline
Dlatego dobrze mieć miejsce w balonie, to tak łatwo nie wykipi.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Bzu czarnego , to trzeba by nazbierać dość trochę na baniak 5 litrowy. Ja już nie mam ochoty latać po lasach i zbierać bez czarny. To już nie te lata .
Ładnie wygląda to wino. Tylko z samych owoców czarnego bzu go masz.
Ostatnio edytowany przez dreja10 (2021-09-23 18:52:31)
Offline
W polu był, zbiera się dość szybko, hurtowo, tylko trzeba wybrać kulki i innym kolorze niz czarny - zielone i czerwone. Smak nastawu niezły.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A, myślałem że tylko czarne muszą być.
Offline
Tak, tylko czarne.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
A ,jaki smak tego win masz z czarnego bzu. Nie pali w język.
Pozdr..
Offline
A ,jaki smak tego wina masz z czarnego bzu. Nie pali w język.
Pozdr..
Offline
Bardzo dobre wino, nie pali w język, kolor rubinowy. Owoce po zebraniu i przebraniu trzeba doprowadzić do wrzenia żeby usunąć alkaloid - sambunigrynę.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1