Nie jesteś zalogowany na forum.
Mam tej nalewki 5,5 litra . Wyszła piękna soczysta. W smaku super , bo na spirytusie, i inne dodatki .
W tej chwili nie pamiętam co dawałem , ale później mogę napisać . Do notatek muszę zobaczyć. Mam zapisane w zeszycie.
Pozdrawiam /Gliwice + 4 km.
Eugeniusz.
Ostatnio edytowany przez dreja10 (2021-09-19 17:36:03)
Jak długo moczyłeś aronię?
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Nie moczyłem aroni, tylko gotowałem 40 minut na wolnym ogniu.
Wygotowałeś witaminy. Po co takie długie gotowanie?
Taki przepis dostałem. I tak robiłem. I tak mniej dałem spirytusu jak pisało . Gotowanie na wolnym ogniu.
Dziwny przepis, ale jak Ci odpowiada to mnie nic do tego. Przepisów jest mnóstwo.
Właśnie przepisów jest do cholery, ale wyszła bardzo dobra , bo sąsiad kosztował.
Róbcie nalewki , a nie czytajcie tylko.
Zwłaszcza że jest z czego. Przymierzam się do nalewki z pigwowca. Wychodzi bardzo dobra a tylko pigwowiec, miód i wódka.
Nie robiłem pogowca jeszcze . Może na drugi rok się skuszę.
Masz do niego dostęp?
Najwyżej to malinową nalewkę zrobię,. Spirytus mam i alkohol też
Az się prosi żeby zrobić, ja do malin dodaje miód.
Dzisiaj , urwałem fajnych dojrzałych malin prawie czarnych 1 litr, i dałem do słoja. Wlałem 4 setki spirytusu, uzupełniłem wódką 40 %. To wszystko na 4 dni.Odleje sok , a maliny zasypię cukrem trzcinowym na 2 tygodnie. Urwię jeszcze malin na 2 słój następny , to wleje ten sok ze słoja nr. 1.. Będzie wtedy na dwa tygodnie. Uzupełnię wódką 40%.
Po tym czasie, obydwa soki połączę ze słoja 1,i 2. Dosłodzę miodem . Najprzód skosztować....
Pozostałość zaleje gotowaną wodą na trzy dni.
Będzie świetny napój napój AROMATYCZNY do picia.
Pozdrawiam /Gliwice + 4 km
Mam jeszcze sporo aronii do rwania..
U mnie też była , dzisiaj zajrzałem . Ani jednej nie ma. Chyba ptaszki zjadły.
Szpaki pewnie. Ja moją zrobię z miodem, na surowo.
Dzisiaj, drugi słoik malin załadował. Sok zlałem z 1 słoika i włałem do dzisiejszego słoika z malinami. A do niego nasypałem cukru trzcinowego na 2 tygodnie . Potem opiszę jak to wyszło..
Będzie dobre.
Robiłem już tak 3 lata temu, bo malin było wtedy sporo. W zeszłym roku było mało malin, to wina nie robiłem. Jutro zaś coś tam urwię malinek
Jak tylko są wszystko obrywaj.
Dzisiaj fajnych malin urwałem dobre 2 kg , dałem je zamrozić, tak co drugi dzień ostatnio. Teraz to już nie nie wiem kiedy urwię . Bo noce są chłodne. Maliny się kończą. Zielone nie maja odwagi już dojrzewać. Nawet nie które czerwone uschły chyba od przymrozku. Takie sztuczne se zrobiły.
pozdrawiam/ Gliwice..
Dziś noc chyba ciepła, to dobrze dla malin.
Są maliny bo dzisiaj patrzyłem, ale nie miałem czasu rwać. We wtorek nie wiadomo czy dam radę .
Tak urwałem we Wtorek 3 kg malin fajnych dojrzałych, i słodkich. Na przyszłe wino będzie , jak się opróżni balon. Dziś Środa deszczyk pada, ale ciepło jest + 15 stopni.
Pozdrawiam
Dziś lepsza pogoda dla malin.
[ Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 1.16 MB (Maksimum: 1.38 MB) ]