Nie jesteś zalogowany na forum.
Mają one pestki też. Inny sposób zrobisz. Skąd te owocówki u ciebie są. U mnie nie ma.
Mają po jednej pestce. Muszek u mnie mnóstwo. Dużo owoców jemy. Czekam aż sok puszczą, jeszcze dorwię owoców. Muszki na dworze też są.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Ponieważ właśnie stwierdziłem że Nero puszcza sok zbyt wolno, postanowiłem mu pomóc.
Poszedłem do piwnicy gdzie znalazłem stary kij od karnisza. Uciąłem kawałek, umyłem w wodzie z płynem do naczyń, przystrugałem kuchennym nożem, odkaziłem spirytusem salicylowym. Po czym zgniotłem owoce w balonie, jakby to był tłuczek i moździerz. Trwa to chwilę i działa rewelacyjnie. Po chwili wszystko pływało , dodałem wiec drożdże Browin.
No, czasami trza kombinować. Delikatna robota w tej butli była .. Wiadomo że inaczej fermentacja przechodzi.chyba to moja porada jak masz trzymać butle. Ja wszystkie w koszykach. Na dnie styropian jest miękki.
Gniecenie poszło jak w moździerzu. Nie wszystkie mam w koszyku.
Te mniejsze to mam w skrzynkach plastikowym .
Trochę oberwałem a reszta nie umie dojrzeć.
Oberwałem i dodałem do nastawu trzy litry owoców.
Miejsca w balonie sporo ale i tak piany bardzo dużo. Nie wiem czy dojdzie do rurki?
W nocy piana weszła do rurki, nie wylała sie. Musiałem przepłukać rurkę i nałożyłem na nią woreczek foliowy, na dole przymocowany do szyjki gumką recepturką. Kiedy będę w robocie a piana wyjdzie z balonu, muszki maja mniejsze szanse na wejście do nastawu.
Uspokoiło się, dałem 100 gram cukru.
Dorwałem prawie litr owoców.
Ciągle dosypujesz, jak nie cukier to owoce. Kiedy będzie koniec fermentacji.? i picie.
Dodaje owoce bo miejsca w balonie sporo, cukru w owocach by nie wystarczyło to po szklance dosypuje. Po miesiącu wyrzucę owoce i wszystko przeleje do butli 2,5 litrowych. Jakby się coś zaoctowało przez muszki, to nie wszystko.
Dobrze, przynajmniej masz robotę. Nie nudzi ci się. A co swoje wyroby to swoje. To bardzo małe balony, takie damki to są.
Ale dobre i to.
Pozdrawiam.
5 i 10 litrów.
Ile takich balonów masz 5, i 10 litr..
10- litrowy jeden, do tego jeszcze pojemniki plastikowe.
5 litrowych szklanych chyba 2
Dwie 15-tki..
Chyba cztery baniaki 19 litrowe z tworzywa.
Ja mam tylko jeden z tworzywa ten 18,9 litra. Reszta to do petów czasami daję wino tych 5 piątek. Też fermentacja przechodzi dobrze.
Nero na krzaku całkiem dobre do jedzenia. Może jeszcze jutro coś dorwie do nastawu 2.
Jaki mają one kolor , chyba ciemny. Jak duże są owoce na nich.?
Nero ma jajowate owoce. Czasem długie ponad 2 cm. Podjadamy regularnie te co zostały na krzaku. To węgierska odmiana.
wyjadłeś się chyba tych winogron. Ile gatunków tych winogron masz. Ja mam tylko 1.i nie potrzebuja wincy.
[ Wygenerowano w 0.034 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 1.25 MB (Maksimum: 1.49 MB) ]