Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nalewka z pigwowca japońskiego. 25.09.21r.
Pigwowiec czyścimy, wybieramy pestki, kroimy i wsypujemy do słoika, dodajemy łyżkę (ja dałem trochę więcej) miodu.
Zalewamy wódką, zakręcamy mocno słoik i na minimum miesiąc dajemy w ciemne miejsce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Nalewka z tego pigowca bydzie. Będzie słaba bo na alkoholu . Spirytus wyciąga wszystkie dobra . Wódka nie.
Wódka tez dobra, albo bimber.
Bimber śmierdzi , chyba że dobrze jest zrobiony . A piłem kiedyś na weselu bimber pod Krakowem . Dobry był lekko przypalany, nawet go nie było mocno czuć.
Wiadomość dodana po 48 s:
Bimber śmierdzi , chyba że dobrze jest zrobiony . A piłem kiedyś na weselu bimber pod Krakowem . Dobry był lekko przypalany, nawet go nie było mocno czuć.
Myślałem o bimbrze dobrze zrobionym.
Masz rację. Wszystko zależy od wykonawcy danego bimbru. Piłem różne bimbry . Raz przywiozłem , jak byłem na weselu , a potem pojechaliśmy do kuzyna pod Wolbrom . To człowiek był przepity po tym weselisku . To nawet nie zauważyłem jaki ten bimber był . Popiłem dokładnie ,. Kuzyn mnie wsadził do auta , obudziłem się dopiero pod Katowicami . Ale dwa dni mi szumiało po tym bimbrze. Jak ojcu dałem bo jeszcze wtedy żył , to mówił jak ty go go mogłeś pić . Przecież to surowica jest. Ano piłem . Teściu jak żył to dałem mu wypić najprzód 50 gr. , pytam się smakuje ci , pado ja . polać ci jeszcze ja. To wlałem mu setkę, wypił i spał ze dwadzieścia godzin.
Na drugi dzień się pyta ": co dzisiaj jest rano czy wieczór, ja mu mówię że ranek jest, ee musza jechać do Gliwic na zakupy dla kotów. Poszedł na przystanek wydarł się na ludzi , ze go w konia robią. zajechał do miasta, patrzy wszystko pozamykane. Przyjechał chyba ostatnim autobusem do domu. I ze mną nie rozmawiał chyba z miesiąc, ze go w konia zrobiłem.
Nalewka bardzo dobra. Jedna z tych najlepszych.
Strony: 1