Nie jesteś zalogowany na forum.
Wino żytnie stołowe 13%, wg. Skrzycha
Skład nastawu na 10 litrów:
1.Żyto...............................................................2,5 kg
2.Roztwór cukrowy o zawartości 2,25 kg. cukru........10 l
3.Kwas cytrynowy 60 gram
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Tu inny przepis na wino z żyta. Nie wiem czy dobry, bo wina z żyta jeszcze nie robiłem..Czekam na Wasze uwagi, komentarze.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Ja też wina z żyta nie robiłem. Ze znajomych też nikt nie robił. Jak nastawiali żyto to tylko w celu uszlachetnienia termicznego.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Ciągnie mnie żeby pojechać na targ po żyto i zrobić z samego żyta..Jak to smakuje. Dałbym więcej zboża żeby było ekstrakcyjniejsze.
Następne można by zrobić np. z rodzynkami i żurawiną. Wina z rabarbaru też jeszcze nie robiłem ale to z powodu surowca do którego nie mam zaufania.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Z rabarbaru wyjdą mydliny.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Cieślak coś pisze o winach z rabarbaru, ale nie mam przekonania do tego surowca. Nawet jako coś do zmieszania. Dziwne że Skrzych nie pisze o winach kwiatowych a są warte uwagi, podobnie ziołowe.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Każdy ma swoje upodobania.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Offline
Tak, myślę że takie półwytrawne żyto może być ciekawe..
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Skrzych już nie żyje 8 lat, nie mu lekka będzie ziemia. Tylko wspomnienia zostały po nim.
Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km
Offline
Skrzych już nie żyje 8 lat, nie mu lekka będzie ziemia. Tylko wspomnienia zostały po nim.
Nie tylko,
został cały dorobek winiarski, z którego czerpiemy pełnymi garściami nawet po tylu latach
Offline
Cieślak coś pisze o winach z rabarbaru, ale nie mam przekonania do tego surowca.
W zeszłym roku piłem takie wino od Ewy, przepyszne. Może Ewa zdradzi przepis i proporcje?
Ostatnio edytowany przez TomSki (2018-01-17 08:00:19)
Offline