www.domowawinnica.4ra.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Domowa winnica. Forum winiarzy i miodosytników. Uprawa winorośli. Domowa produkcja i przepisy na wino, nalewki, piwo, miody i inne specjały. Domowy alkohol w prawie każdej postaci.

#1 2017-10-31 08:07:04

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Wino żytnie stołowe 13%, wg. Skrzycha

Skład nastawu na 10 litrów:

1.Żyto...............................................................2,5 kg
2.Roztwór cukrowy o zawartości 2,25 kg. cukru........10 l
3.Kwas cytrynowy 60 gram


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#2 2017-10-31 08:31:10

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Tu inny przepis na wino z żyta. Nie wiem czy dobry, bo wina z żyta jeszcze nie robiłem..Czekam na Wasze uwagi, komentarze.

https://www.youtube.com/watch?v=PKCINmep7dc


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#3 2017-10-31 10:46:49

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Ja też wina z żyta nie robiłem. Ze znajomych też nikt nie robił. Jak nastawiali żyto to tylko w celu uszlachetnienia termicznego. [dblpt]p


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#4 2017-10-31 11:03:24

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Ciągnie mnie żeby pojechać na targ po żyto i zrobić z samego żyta..Jak to smakuje. Dałbym więcej zboża żeby było ekstrakcyjniejsze.
Następne można by zrobić np. z rodzynkami i żurawiną. Wina z rabarbaru też jeszcze nie robiłem ale to z powodu surowca do którego nie mam zaufania.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#5 2017-10-31 11:29:51

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Z rabarbaru wyjdą mydliny.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#6 2017-10-31 11:39:46

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Cieślak coś pisze o winach z rabarbaru, ale nie mam przekonania do tego surowca. Nawet jako coś do zmieszania. Dziwne że Skrzych nie pisze o winach kwiatowych a są warte uwagi, podobnie ziołowe.


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#7 2017-10-31 11:45:02

vanKlomp
Winiarz
Skąd: Łódź
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 1,570
Windows 8.1Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Każdy ma swoje upodobania.


Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.

Offline

#8 2017-10-31 11:51:55

Zibi
Administrator
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Dołączył: 2017-10-25
Liczba postów: 4,604
Windows 7Firefox 56.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Tak, myślę że takie półwytrawne żyto może być ciekawe..


Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Offline

#9 2018-01-16 17:37:41

gynek63
Zbanowany
Skąd: Gliwice +4 km
Dołączył: 2017-12-23
Liczba postów: 1,033
Windows 8.1Firefox 57.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Skrzych już nie żyje 8 lat, nie mu lekka będzie ziemia. Tylko wspomnienia zostały po nim.


Pozdrawiam,
Eug, Gliwice +4 km

Offline

#10 2018-01-16 19:26:41

Roch
Pszczelarz-Miodosytnik
Dołączył: 2017-10-26
Liczba postów: 806
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

KOGUCIK69 napisał/a:

Skrzych już nie żyje 8 lat, nie mu lekka będzie ziemia. Tylko wspomnienia zostały po nim.


Nie tylko,
został cały dorobek winiarski, z którego czerpiemy pełnymi garściami nawet po tylu latach [dblpt]applause[dblpt]

Offline

#11 2018-01-17 07:59:55

TomSki
User
Skąd: Kraków
Dołączył: 2017-11-28
Liczba postów: 333
Windows XPFirefox 52.0

Odp: Wino żytnie stołowe 13%, przepis z książki Jana Cieślaka

Zibi napisał/a:

Cieślak coś pisze o winach z rabarbaru, ale nie mam przekonania do tego surowca.


W zeszłym roku piłem takie wino od Ewy, przepyszne. Może Ewa zdradzi przepis i proporcje? [sred])

Ostatnio edytowany przez TomSki (2018-01-17 08:00:19)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
mgwbetting - dawidforum - wyspa-roleplay - terror-ganimed - wizardworld