Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino z dziurawca ma działanie pro zdrowotne, pomaga przy depresji, poprawia samopoczucie.
Robimy je bardzo prosto. Zrywamy górne części rośliny w fazie kwitnienia, tniemy na kilkucentymetrowe kawałki i fermentujemy
w wiadrze fermentacyjnym przynajmniej 3 tygodnie.
Lekko ubite pędy powinny zajmować około (nie mniej) 1/2 pojemnika. Dodajemy syrop cukrowy 1/3 całej dawki, matkę drożdżową, sok z cytryny, albo garść agrestu, woda..Po tygodniu znowu 1/3 cukru, po kolejnym tygodniu reszta. Zasadnicza fermentacja 3-4 tygodnie. Potem pędy wyrzucamy, wszystko przecedzamy, ewentualnie dosładzamy i dokwaszamy.
Wino z dziurawca ma przyjemny smak, a kolorem przypomina wino z dzikiej róży.
Na 5 litrowy nastaw dajemy około 1 kg cukru, drożdże np. Zamojscy do białego wina.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 674.41 kB (Maksimum: 797.74 kB) ]