Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino, będę robił całe czasy . Lato , zima . Bo zapasy mam duże w zamrażalce Leżą i czekają. Na puste korflasze. Czyli gąsiory, baniaki.
Winiarze różnie na nie mówią.
No nalewki :
1 . Agrest , musi być czerwony . To nalewka wychodzi super. Zielony dobry na kompot i inne kuchenne przyprawy.
2. malina z ziołami super nalewka.
3. Wiśnie dzikie z sadu lub zbierane gdzieś na polanie leśnej bardzo dobre są nalewki i wina. Dodatki zioła.
4. Wiśnie dzikie z sadu na likier. Ponownie trza zrobić . .
5. Wiśnie szklanki z winogronami super nalewka, sok z nich. To naturalny sok z zapachem sadowym. Dodatki zioła.
6. Można zrobić nalewkę jabłka ze śliwką. Jabłka trza pokroić w listki. Robiłem 4 lata temu, z zołami też.
Marzenie to zakup działki i mini winnica. Może lada dzień coś będzie wiadomo? Chce robić jak najwięcej wina z winogron. W tym rolki było tego tylko 25-30 litrów.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
U mnie stoi butla z winem 28 litrów gronowym , więcej nie potrzebuje. Jeszcze fermentuje lekko.
Pozdr
Byś musiał zakupić kilkanaście sztuk butli , jak chcesz rozwiną interes.
Eugeniusz.
Pozdr.
Będzie działka, będzie więcej winorośli. Nie ,to po staremu.
Byle by Ci sił starczyło. Życzę ci dobrych zbiorów , jak będziesz miał tą upragnioną działkę Wiesz nawet robisz się coraz to młodszy ?
Pozdrawiam
Coraz młodszy powiadasz?
No, w niedługim czasie , wiosna przyjdzie. Może ty do tego czasu coś załatwisz z ta działką. Dobrze by było coś wiosną przygotować.
Pozdrawiam
Nic nie myślisz na przyszłość . U mnie rośnie ale trawa na razie.
Pozdrawiam.
Z działki już zrezygnowałem. Finansowo poza zasięgiem - po załatwieniu spadku wzrosła wycena, a sprzedający do 5 lat od otrzymania spadku płaci 20% podatku. Przy wycenie 45 tysięcy, sam podatek to 9 tysięcy. Tyle płaci sprzedający.
Nastawiłem nalewkę z macierzanki. Macierzankę która wygląda jak wióry kupiłem w aptece. Lepsza taka niż żadna. Chyba.
Tak myślałem że nici z twojej działki. Poszły ceny cholernie od Września, Października. Podatek jest bardzo duży gdy sprzedajesz.
Takie prawa są u nas niestety. Wiedziałem to od początku że tak będzie. Nie straszyłem cię , bo po co. Bratanek też płacił sporo przy kupieniu działki . Tak zwane wzbogacenie. Jedynie to tylko na umowę możesz coś załatwić, ale podatek też jest nie mały. Bo wtedy i notariusz też kasuje . A zresztą ciebie nie potrzeba na twoje lata tej działki . Swoje i tak nazbierasz , bo ty obrotny jesteś z każdej strony. Pozdrawiam , takie życie mamy . Mnie już odchodzą chęci do roboty.
Eug..
Tak, w polach też sporo owoców na wino nazbieram. Chodziło mi głównie o zaciszne miejsce, tu gdzie mieszkam to głośno, gwarno, hałas z każdej strony. Trudno.
Jak będę miał chęci, to nazbieram śliwek dzikich u sąsiada na działce. Tam tego było w bród latem. jakoś to przeoczyłem. Nie miałem chęci iść , a mogłem z czarną porzeczką pomieszać było by super wino.,. Nie mam daleko tylko z drugiej strony szkoły, to 300 metrów tylko. Kompot z nich dobry był. Ty tam masz polany piaskowe to wszystko rośnie łącznie z poziomkami.
Pozdrawiam winiarzy tutaj.
Eugeniusz..
Też mam zamiar coś zrobić w tym roku wina. Wszystko zależy jaki urodzaj będzie. Kwiaty agrestu lekko zmarzły . Chyba owocu z niego nie będzie.
Pozdrawiam winiarzy.
Eug.
Ja wina z winogron, jeżyny, czarna porzeczka, dzika róża, aronia, wiśnia...
Dzisiaj nastawiłem nalewkę z czarnej porzeczki z 2 kg ..
dałem do butli
Imbir mielony 1 łyżkę
Cynamon 1 laskę potłuczoną
goździki potłuczone 10 sztuk
@ łyżki cukru trzcinowego
0,5 l.spirytusu
0,5 litra wódki
Na 4 tygodnie, a potem zobaczę co dalej.
Pozdrawiam Gynek
Fajnie ze jest przepis, ale dałeś go do wątku o planach winiarskich. Po czasie nikt go tu nie znajdzie
W roku ubiegłym zrobiłem nalewkę z wiśni, pigwy i gruszki. Na pierwszy ogień pójdzie wiśnia, pozostałe dopiero najwcześniej za 2- 3 lata. Z gruszki nie wcześniej niż za 5- 10.
Zibi, jako moderator chyba możesz wrzucić do właściwego działu.
Mogę skopiować, czy przenieść to nie wiem. Spróbuję.
spróbój
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.07 MB (Maksimum: 1.26 MB) ]