Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wino z kwiatów lipy. 21.06.2022
Nastaw 5 litrowy.
Cukier na razie 730 gram + 400 = 1130
Drożdże Browin
Kwiaty zalałem 1,5 litra wody o temp 70-80 stopni. Do kwiatów dałem ok. 200 gram cukru, żeby go potem nie rozpuszczać w nastawie. W ciepłej wodzie cukier rozpuści się bez problemu. Jutro zleję płyn z kwiatów, dodam drożdże i sok z pomarańczy albo cytryny.
To oczywiście tylko część kwiatów lipy do tego nastawu. Chyba 1/3. Planuje nastaw 5-litrowy.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
5 litrów?, zrób chociaż że 30
Offline
Tyle bym nie urwał. Mam cytryny. Jutro jak pogoda pozwoli urwę kolejną porcję kwiatów lipy. Mam cytryny, pół wycisnę do nastawu. Pomarańcza też by się nadawała ale tłumiła by smak kwiatów lipy.
Większy nastaw zrobię z wiśni. Jak zdobędę owoce.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Dziś znowu urwałem kwiatów lipy. Wczorajsze wlałem do balonu 5 litrowego. Dodałem drożdże i sok z jednej małej cytryny. Dzisiejsza zerwana lipa moczy się w ok. 1,5 litra gorącej wody z dodatkiem 130 gram cukru.
Lipa...
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Nie za mocne te drożdże? Lipa to chyba najlepsza półsłodka, może półwytrawna. Ja teraz kpiłem na próbę jakieś do cydru co niby ciągną tylko do 12%. Jakie planujesz?
Offline
Nie miałem innych drożdży, oby wystartowały. W moim sklepie jest bardzo mały wybór akcesoriów dla winiarza. Drożdże turbo i te.
Planuje półsłodkie. Schłodzone będzie super na lato. To za rok.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Zazdroszczę Ci, że masz na to czas. Ja o 6 wstaje do pracy i wracam o 18. Po prostu nie mam czasu w tygodniu, a pewnie jakąś lipę bym znalazł w okolicy.
Offline
Offline
Dodałem 400 gram cukru.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Wino zlałem znad osadu. Nie dodawałem cukru bo jest ok.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Offline
Strony: 1